ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούνη 2003
Σελ. /88
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Παραπλανούσαν για τη μέρα άφιξης του Κούρδου ηγέτη

Eurokinissi

Ούτε τα κατώτερα στελέχη της δεν ενημέρωσε η ΕΥΠ για το ενδεχόμενο άφιξης του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, παρ' όλο που ο διοικητής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Χαρ. Σταυρακάκης, όπως κατέθεσε στο δικαστήριο, ενημέρωσε τους υφιστάμενούς του από το Βουκουρέστι στις 8.00 το πρωί (29/1/1999), για να ληφθούν δρακόντεια μέτρα, προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος του Απο.

Αντίθετα, από τη χτεσινή κατάθεση του Κ. Αθανασιάδη, που ήταν τότε αποσπασμένος αστυνομικός στην ΕΥΠ προκύπτει ότι η ηγεσία της Υπηρεσίας Πληροφοριών ενημέρωσε τα κατώτερα στελέχη της, για να αναμένουν την είσοδο του Κούδρου ηγέτη το Σαββατοκύριακο 30 με 31 Γενάρη 1999 και όχι την Παρασκευή στις 29 Γενάρη. Αυτό εγείρει μεγάλα ερωτήματα ότι η ΕΥΠ μπορεί και να παραπληροφόρησε τα στελέχη της για την επικείμενη άφιξη του Α. Οτσαλάν.

Ο Κ. Αθανασιάδης κατέθεσε χτες ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ότι πληροφορήθηκε από την υπηρεσία του για επικείμενη άφιξη του Κούρδου ηγέτη για το χρονικό διάστημα 30-31 Γενάρη 1999!

Σε σχετική ερώτηση του Δ. Τσοβόλα, συνηγόρου υπεράσπισης του Α. Ναξάκη πώς είναι δυνατόν ο αρχηγός της ΕΥΠ Χαρ. Σταυρακάκης να δίνει εντολή για λήψη δρακόντειων μέτρων και να διαβιβάζεται στους άνδρες της ΕΥΠ η εντολή να είναι σε ετοιμότητα όχι την κρίσιμη ημέρα (σ.σ. στις 29 Ιανουαρίου), αλλά στις 30 - 31 Ιανουαρίου, ο μάρτυρας δεν απάντησε και επανέλαβε ότι η ΕΥΠ δεν ήταν αρμόδια για τη σύλληψη του Κούρδου ηγέτη, αλλά μόνο να συλλέγει πληροφορίες.

Επίσης, από την κατάθεση του Κ. Αθανασιάδη προκύπτει ότι την ημέρα εισόδου του Οτσαλάν στην Ελλάδα δεν ελήφθησαν τα λεγόμενα δρακόντεια μέτρα.

- Δ. Τσοβόλας: Για την υπηρεσία σας τι σημαίνει δρακόντεια μέτρα;

- Κ. Αθανασιάδης: Να βρίσκεται όλο το κλιμάκιο στο αεροδρόμιο.

Απόδειξη του ότι δεν ελήφθησαν δρακόντεια μέτρα, όπως άφησε να εννοηθεί εμμέσως ο Κ. Αθανασιάδης, είναι το γεγονός ότι το επίμαχο βράδυ στη βάρδια ήταν μόνος του.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος του δικαστηρίου διάβασε χτες την κατάθεση που έδωσε στην προανάκριση ο Π. Ρουμπής, ο οποίος είχε καταθέσει ότι συνάντησε τον Α. Οτσαλάν στο σπίτι του Αν. Ναξάκη παρουσία του Χαρ. Σταυρακάκη και πως ο Κούρδος ηγέτης ζήτησε τρία αιτήματα από την ελληνική κυβέρνηση: Να παραμείνει στην Ελλάδα με μυστικότητα για λίγες μέρες, να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο και σε περίπτωση που δε γίνει αυτό κατορθωτό δήλωσε ότι θα ήθελε να πάει κατά σειρά προτεραιότητας σε μια από τις χώρες Γαλλία, Ολλανδία, Φινλανδία.

Χτες κατέθεσαν, επίσης, οι Π. Γρηγορίου και Εμ. Φραγκιαδάκης, υπεύθυνοι για τη στάθμευση των αεροσκαφών, οι οποίοι ανέφεραν ότι υπήρχε προφορική εντολή πως την Παρασκευή (29/1/1999) θα ερχόταν στην Ελλάδα ο υφυπουργός Αμυνας της Ρωσίας. Επίσης κατέθεσαν οι Γ. Αβραμίδης, υπάλληλος της Golden και ο Ανδρέας Ιωάννης Στεργιόπουλος και ο Κ. Παπαβασιλείου. Ο τελευταίος κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης της συγγραφέα Β. Δαμιανάκου και είπε πως από τη στιγμή που χτύπησαν την πόρτα της Β. Δαμιανάκου αυτή δεν μπορούσε να αρνηθεί τη φιλοξενία στον Α. Οτσαλάν.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αρνητικά στοιχεία στο σχέδιο Ανάν βλέπει ο Ερντογάν

Για «αρνητικά στοιχεία» που περιέχει το σχέδιο Ανάν έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Τ. Ερντογάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «ΑΚΣΑΜ». Ο Τ. Ερντογάν υποστήριξε ότι αν υπήρχε «απάλειψη» αυτών των... στοιχείων, «το σχέδιο Ανάν κατά τ' άλλα θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για τη λύση του Κυπριακού».

Συγκεκριμένα ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «το σχέδιο Ανάν εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι, αλλά πρέπει να αφαιρέσουμε απ' αυτό τα αρνητικά σημεία». Στην ίδια συνέντευξη, ο Τ. Ερντογάν προσπέρασε το θέμα της μη αναγνώρισης από την Τουρκία της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι «ανεξάρτητα από το αν εμείς την αναγνωρίσουμε ή όχι, η ΕΕ την έχει αναγνωρίσει ως κράτος και δεν έχει καμία σημασία η αναγνώρισή της από την Τουρκία. Επιβάλλεται να κινηθούμε ρεαλιστικά. Επιβάλλεται κυρίως να διαμορφώσουμε το μέλλον. Και οι δυο πλευρές δεν κληρονόμησαν θετικά στοιχεία, αλλά μπορούμε να τα βελτιώσουμε».

Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κύπρος Χρυσοστομίδης, αναφερόταν στις δηλώσεις του Αμερικανού ειδικού συντονιστή για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον και εξέφραζε την «ιδιαίτερη ικανοποίησή του» για τις δημόσιες τοποθετήσεις, όπως είπε του Τ. Γουέστον, οι οποίες έγιναν στην εφημερίδα «Σημερινή» και σύμφωνα με τον Κ. Χρυσοστομίδη: «Οι ΗΠΑ απορρίπτουν την αναγνώριση του ψευδοκράτους και τη διεξαγωγή συνομιλιών εκτός του πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ».

Ο Κ. Χρυσοστομίδης υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του Αμερικανού ειδικού συντονιστή για το Κυπριακό, «διατυπώνουν τη σωστή αμερικανική πολιτική επί του θέματος». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε επίσης πως «η κυβέρνηση αναμένει ότι η επικείμενη επίσκεψη Γουέστον στην Κύπρο δεν πρόκειται να συνοδευτεί από πιέσεις προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά θα επικεντρωθεί στη διερεύνηση των προθέσεων όλων των εμπλεκομένων». Ο ίδιος, παράλληλα ανέφερε ότι «η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι ξεκάθαρη και θετική όσον αφορά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην τουρκική πλευρά».

Αξίζει, επίσης να αναφέρουμε πως ο Κ. Χρυσοστομίδης κατηγόρησε τον Ραούφ Ντενκτάς ότι «εξακολουθεί να είναι προκλητικός επηρεάζοντας τις λεγόμενες επικείμενες εκλογές στα κατεχόμενα, με απειλές για παραίτηση». Η αδιαλλαξία του κατοχικού ηγέτη, πρόσθεσε ο ίδιος, «εκτείνεται και σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού εξακολουθεί να απορρίπτει το πακέτο μέτρων προς τους Τουρκοκυπρίους, αξιώνοντας ουσιαστικές αλλαγές».

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Την Τρίτη, πιθανά, η συζήτηση στη Βουλή

Την Τρίτη, κατά πάσα πιθανότητα, θα συζητηθεί στη Βουλή η αίτηση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής αναφορικά με το θέμα του Χρηματιστηρίου, όπως προκύπτει από τη συνάντηση που είχαν χθες στη Βουλή, ο πρόεδρος του Σώματος, Απόστολος Κακλαμάνης με τον πρόεδρο της ΝΔ Κωνσταντίνο Καραμανλή. Οσον αφορά το θέμα της πρότασης νόμου της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη διαφάνεια, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να συζητηθεί ακόμα και ως το τέλος του μήνα.

Σχολιάζοντας το θέμα της συζήτησης για το Χρηματιστήριο ο Κ. Καραμανλής έκανε λόγο για «πολιτική και ηθική υποχρέωση της κυβέρνησης» να συναινέσει ώστε να γίνει άμεσα η συζήτηση, προκειμένου «να διαλευκανθεί πλήρως το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου». Τέλος, όσον αφορά το σχέδιο της Συντακτικής Συνέλευσης της ΕΕ, από τον πρόεδρο της Βουλής επισημάνθηκε πως θα συνέλθουν από κοινού οι επιτροπές Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, στην περίπτωση που δεν καταστεί δυνατόν να συζητηθεί το θέμα στην τρέχουσα σύνοδο, που λήγει στο τέλος Σεπτέμβρη.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Θέλει «εν λευκώ εξουσιοδότηση»

Ενταγμένη στο πρόγραμμα των προεκλογικών εξορμήσεων σε φτωχογειτονιές του Λεκανοπεδίου ήταν η περιοδεία που πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο στη Νίκαια ο Κ. Καραμανλής.

Μέσα από αυτές τις περιοδείες, η ηγεσία της ΝΔ επιδιώκει να εξωραΐσει το βαθιά αντιλαϊκό πρόσωπο της πολιτικής της, κάνοντας επίδειξη των γνώσεών της για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές μάζες και επιχειρώντας ταυτόχρονα να υφαρπάξει την ψήφο τους.

Ειρωνικά σχόλια από αυτή την άποψη προκάλεσε η μάλλον αστεία προσπάθεια του προέδρου της ΝΔ να περιγράψει στους κατοίκους της Νίκαιας το πρόβλημα της ανεργίας που τους ταλανίζει, χωρίς ωστόσο να αναλάβει την παραμικρή δέσμευση για την επίλυσή του. Επικαλούμενος τα... επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ, είπε ότι η ανεργία αγγίζει το 16%, αλλά προκειμένου να γίνει περισσότερο πειστικός ότι γνωρίζει βαθιά το πρόβλημα, συνέχισε με απλή παράθεση γνωστών στοιχείων και αριθμών «δανεισμένα» από το Παρατηρητήριο Απασχόλησης του ΟΑΕΔ γενικότερα για την ανεργία. Στο ίδιο μήκος... δημαγωγίας αναφέρθηκε για την παιδεία (διπλές βάρδιες), υγεία (Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας), σεισμόπληκτους κ.ά. Εκεί που έριξε βάρος ήταν στον προσδιορισμό της «έννοιας της εμπιστοσύνης», η οποία στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα περισσότερο από την απόσπαση εν λευκώ εξουσιοδότησης για την κυβέρνησή του. «Εμπιστοσύνη σημαίνει ότι δεσμευόμαστε για αυτά που λέμε. Εμπιστοσύνη σημαίνει "σε πιστεύω ακόμα και αν διαφωνώ μαζί σου". Αυτό είναι καίριο», τόνισε.

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει την εξόφθαλμη απουσία συγκεκριμένων δεσμεύσεων και προτάσεων για τα λαϊκά προβλήματα, ο Κ. Καραμανλής είπε ότι «δεν ήρθα να μοιράσω υποσχέσεις» και περιορίστηκε να ζητήσει «ειλικρίνεια και ρεαλισμό». Η έμφαση βέβαια είναι στο τελευταίο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ