Τρίτη 10 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Παραπλανούσαν για τη μέρα άφιξης του Κούρδου ηγέτη

Eurokinissi

Ούτε τα κατώτερα στελέχη της δεν ενημέρωσε η ΕΥΠ για το ενδεχόμενο άφιξης του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, παρ' όλο που ο διοικητής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Χαρ. Σταυρακάκης, όπως κατέθεσε στο δικαστήριο, ενημέρωσε τους υφιστάμενούς του από το Βουκουρέστι στις 8.00 το πρωί (29/1/1999), για να ληφθούν δρακόντεια μέτρα, προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος του Απο.

Αντίθετα, από τη χτεσινή κατάθεση του Κ. Αθανασιάδη, που ήταν τότε αποσπασμένος αστυνομικός στην ΕΥΠ προκύπτει ότι η ηγεσία της Υπηρεσίας Πληροφοριών ενημέρωσε τα κατώτερα στελέχη της, για να αναμένουν την είσοδο του Κούδρου ηγέτη το Σαββατοκύριακο 30 με 31 Γενάρη 1999 και όχι την Παρασκευή στις 29 Γενάρη. Αυτό εγείρει μεγάλα ερωτήματα ότι η ΕΥΠ μπορεί και να παραπληροφόρησε τα στελέχη της για την επικείμενη άφιξη του Α. Οτσαλάν.

Ο Κ. Αθανασιάδης κατέθεσε χτες ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ότι πληροφορήθηκε από την υπηρεσία του για επικείμενη άφιξη του Κούρδου ηγέτη για το χρονικό διάστημα 30-31 Γενάρη 1999!

Σε σχετική ερώτηση του Δ. Τσοβόλα, συνηγόρου υπεράσπισης του Α. Ναξάκη πώς είναι δυνατόν ο αρχηγός της ΕΥΠ Χαρ. Σταυρακάκης να δίνει εντολή για λήψη δρακόντειων μέτρων και να διαβιβάζεται στους άνδρες της ΕΥΠ η εντολή να είναι σε ετοιμότητα όχι την κρίσιμη ημέρα (σ.σ. στις 29 Ιανουαρίου), αλλά στις 30 - 31 Ιανουαρίου, ο μάρτυρας δεν απάντησε και επανέλαβε ότι η ΕΥΠ δεν ήταν αρμόδια για τη σύλληψη του Κούρδου ηγέτη, αλλά μόνο να συλλέγει πληροφορίες.

Επίσης, από την κατάθεση του Κ. Αθανασιάδη προκύπτει ότι την ημέρα εισόδου του Οτσαλάν στην Ελλάδα δεν ελήφθησαν τα λεγόμενα δρακόντεια μέτρα.

- Δ. Τσοβόλας: Για την υπηρεσία σας τι σημαίνει δρακόντεια μέτρα;

- Κ. Αθανασιάδης: Να βρίσκεται όλο το κλιμάκιο στο αεροδρόμιο.

Απόδειξη του ότι δεν ελήφθησαν δρακόντεια μέτρα, όπως άφησε να εννοηθεί εμμέσως ο Κ. Αθανασιάδης, είναι το γεγονός ότι το επίμαχο βράδυ στη βάρδια ήταν μόνος του.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος του δικαστηρίου διάβασε χτες την κατάθεση που έδωσε στην προανάκριση ο Π. Ρουμπής, ο οποίος είχε καταθέσει ότι συνάντησε τον Α. Οτσαλάν στο σπίτι του Αν. Ναξάκη παρουσία του Χαρ. Σταυρακάκη και πως ο Κούρδος ηγέτης ζήτησε τρία αιτήματα από την ελληνική κυβέρνηση: Να παραμείνει στην Ελλάδα με μυστικότητα για λίγες μέρες, να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο και σε περίπτωση που δε γίνει αυτό κατορθωτό δήλωσε ότι θα ήθελε να πάει κατά σειρά προτεραιότητας σε μια από τις χώρες Γαλλία, Ολλανδία, Φινλανδία.

Χτες κατέθεσαν, επίσης, οι Π. Γρηγορίου και Εμ. Φραγκιαδάκης, υπεύθυνοι για τη στάθμευση των αεροσκαφών, οι οποίοι ανέφεραν ότι υπήρχε προφορική εντολή πως την Παρασκευή (29/1/1999) θα ερχόταν στην Ελλάδα ο υφυπουργός Αμυνας της Ρωσίας. Επίσης κατέθεσαν οι Γ. Αβραμίδης, υπάλληλος της Golden και ο Ανδρέας Ιωάννης Στεργιόπουλος και ο Κ. Παπαβασιλείου. Ο τελευταίος κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης της συγγραφέα Β. Δαμιανάκου και είπε πως από τη στιγμή που χτύπησαν την πόρτα της Β. Δαμιανάκου αυτή δεν μπορούσε να αρνηθεί τη φιλοξενία στον Α. Οτσαλάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ