Τρίτη 10 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 88
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Μακριά, λερώνει!

Τον είχε τσακίσει η ανεργία ένα χρόνο τώρα. Τι να έκανε, λοιπόν, ο ταλαίπωρος; Εβαλε την αξιοπρέπειά του στην άκρη και αποφάσισε να φιλήσει «κατουρημένες ποδιές» μήπως και βρει καμιά δουλιά. Και νάτος μια Δευτέρα πρωί στο στενό προθάλαμο του πολιτικού γραφείου του Ντίνου Φακαρόλα, ενός εκ των βουλευτών της περιοχής.

Μαζί με αυτόν περίμεναν εκεί στο πληκτικό σαλονάκι άλλα εφτά άτομα. Και όλοι οι αναμένοντες έδειχναν να αδημονούν, γιατί ο κύριος βουλευτής τούς είχε δώσει φιξ ραντεβού στις εννέα, αλλά η ώρα είχε πάει έντεκα και δεν είχε εμφανιστεί ακόμη ο άθλιος.

Η ασυνέπεια του «εθνοπατέρα» είχε εκνευρίσει φυσικά και τον απελπισμένο άνεργο και εδώ και κάμποση ώρα «έριχνε καντήλια» από μέσα του τόσο σ' αυτόν όσο και το φίλο του το Θεοδόση που τον είχε πείσει να ζητήσει βοήθεια από τον Φακαρόλα.

Ωστόσο, ενώ αυτός κατόρθωνε και συγκρατούσε τη φούρκα του, δύο γυναίκες από την ομήγυρη που είχαν πιάσει κουβέντα μεταξύ τους είχαν αφήσει να ξεχυθεί η αγανάκτησή τους και τα έλεγαν χύμα.

- Καλόν είναι, έλεγε η μία, να μη συνωθείται κανείς σε τέτοιους προθαλάμους. Βλέπεις, όμως, χωρίς μέσον δε γίνεται τίποτε σ' αυτόν το βρωμότοπο!

- Ναι, έτσι είναι, απαντούσε η άλλη γυναίκα. Ωστόσο, φταίμε και εμείς που ψηφίζουμε συνεχώς άθλιους πολιτικάντηδες, αντί να τους δώσουμε μια μούντζα μπας και δει χαΐρι και προκοπή ο τόπος...

Και λέγοντας αυτά η αγανακτισμένη γυναίκα άνοιξε τις παλάμες της και τις έτεινε προς την πόρτα, όπου εκείνη τη στιγμή ακριβώς έμπαινε φουριόζος και χαμογελαστός ο Φακαρόλας!

Το αναπάντεχο φάσκελο έκοψε απότομα τη φόρα του βουλευτή και εξαφάνισε το πλαστοχαμόγελό του. Στάθηκε, λοιπόν, ακίνητος και συνοφρυωμένος στη μέση του προθαλάμου και είπε ξερά στη γυναίκα που συνέχισε να έχει τις παλάμες της απλωμένες προς αυτόν.

- Ε, όχι και έτσι κυρία Καραμπίνη! Αργησα βεβαίως ολίγον, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να με μουντζώνετε.

- Χριστός κι Απόστολος! αναφώνησε τότε η γυναίκα που φαίνεται ότι ήταν ετοιμόλογη και καπάτσα. Καλέ, κύριε Φακαρόλα, πώς σας πέρασε από το μυαλό ότι μπορούσα να διαπράξω τέτοιο ανοσιούργημα; Εγώ, καλέ, τους αντιπάλους μας φασκέλωσα και καλά τους έκανα τέτοιοι λεχρίτες που είναι!

Το πρόσωπο του Φακαρόλα άλλαξε πάλι μονομιάς. Ξαναέγινε φαιδρό και, δράττοντας ο κύριος βουλευτής την ευκαιρία, γύρισε προς την «πελατεία» του και είπε με πάθος:

- Εάν όλοι οι οπαδοί μας είχαν το υψηλόν φρόνημα και την αγωνιστικότητα αυτής της γυναίκας δε θα χάναμε σίγουρα τις τελευταίες εκλογές. Εύγε, λοιπόν, κυρία Καραμπίνη διότι με το παράδειγμά σου ενισχύεις την ελπίδα ότι τώρα που θα ξαναστηθούν οι κάλπες θα νικήσουμε και θα αναλάβουμε εμείς την εξουσία επ' ωφελεία του λαού και της πατρίδος!

Μετά το λογύδριο του ο Φακαρόλας πέρασε στο γραφείο του για να αρχίσει τις επαφές με όσους περίμεναν στον προθάλαμο. «Θεέ μου, τι σκυλολόι είναι πάλι απ' έξω», είπε καθώς ξέσφιγγε λίγο τη γραβάτα του. Επειτα όμως κατάπιε όλη την αποστροφή του και, παίρνοντας ένα μειλίχιο ύφος, κάλεσε τον πρώτον από τους αναμένοντες να περάσει μέσα για να του πουλήσει κάμποσα «θα».

- Να περάσει ο κύριος Βασιλειάδης, φώναξε και επανέλαβε σε λίγο την πρόσκλησή του, αλλά δεν εμφανίστηκε κανένας.

Ο «πελάτης» που κάλεσε ήταν ο άνεργος που είχε σπεύσει να εξαφανιστεί, λίγο μετά την παράσταση του βουλευτή. Είχε σπεύσει να εξαφανιστεί, φτύνοντας με απέραντη αηδία τον Φακαρόλα και ολόκληρο το σύστημα που αυτός αντιπροσώπευε!


Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ