Τρίτη 10 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
Ισχυρότατο όπλο στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου η ανεργία

Σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Καλαμάτα μίλησε χτες ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

«Οι άνεργοι, συμπαρατασσόμενοι με τους εργαζόμενους και όλο το λαό, πρέπει να παλέψουν για την υπεράσπιση των δικών τους συμφερόντων, να δώσουν αποφασιστικό πλήγμα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ που υλοποιούν και στηρίζουν την αντεργατική πολιτική, ενισχύοντας ταυτόχρονα το ΚΚΕ, το Κόμμα της εργατικής τάξης».

Αυτό τόνισε χτες το βράδυ από την πλατεία Φραγκολίμνης στην Καλαμάτα το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Κώστας Παρασκευάς, σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Ανεργία, απολύσεις και δουλιά με δικαιώματα», που διοργάνωσε η ΚΟ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και νεολαίας.

Την εκδήλωση άνοιξε το μέλος του ΝΓ Μεσσηνίας του ΚΚΕ Γιάννης Λυριτζής, ο οποίος σε μια σύντομη αναφορά του για το πρόβλημα της ανεργίας στο νομό σημείωσε πως η αγιάτρευτη αυτή αρρώστια του καπιταλισμού έχει «προσβάλει» περισσότερο από το 20% του λαού, κυρίως νέους και γυναίκες, και σε συνδυασμό με την αύξηση και τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης έχει επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τη θέση της εργατικής τάξης.

Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο Κώστας Παρασκευάς, ο οποίος στην αρχή της ομιλίας του επισήμανε πως «η ανεργία αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα που δείχνει το χαρακτήρα του καπιταλιστικού συστήματος στο οποίο ζούμε. Αποδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι αποτελεί βασικό στοιχείο του εκμεταλλευτικού συστήματος, που γίνεται ισχυρότατο όπλο στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου, προκειμένου να εντείνει συνολικά την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης».

Αναφερόμενος στους ανέργους, αλλά και στις οικογένειές τους που βιώνουν τις συνέπειες, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «οι άνεργοι γίνονται τα πιο καταπιεσμένα τμήματα, της πιο αισχρής ταξικής εκμετάλλευσης, καθώς για μεγάλο χρονικό διάστημα μένουν στο περιθώριο. Εκμεταλλευόμενη η εργοδοσία τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται, τους υποχρεώνει να δουλέψουν με δυσμενείς όρους, χωρίς δικαιώματα και ασφάλεια, με μερική απασχόληση. Ταυτόχρονα όσο περισσότεροι είναι οι άνεργοι τόσο πιο έντονα χρησιμοποιούνται ως πολιορκητικός κριός για την κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων και των εργατικών δικαιωμάτων» και συμπλήρωσε: «Η ανεργία πέρα από τη φτώχεια και τα αδιέξοδα που προκαλεί στην εργατική λαϊκή οικογένεια, αποθαρρύνει και απαγοητεύει τους ίδιους τους νέους, δημιουργώντας τους μεγάλα ψυχολογικά προβλήματα, σπρώχνοντας ένα τμήμα της νεολαίας στον καταστροφικό δρόμο των ναρκωτικών».

Στη συνέχεια υπογράμμισε πως οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι, ο λαός μπορεί να επιβάλλουν με την πάλη τους τις λύσεις που απαιτούνται, αρκεί να βγάλουν τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα για το ποιος ευθύνεται για τα προβλήματά τους και να συνειδητοποιήσουν πως η οριστική λύση τους δεν πρόκειται να δοθεί στα πλαίσια αυτού του βάρβαρου συστήματος. Η λύση θα δοθεί μέσα από σκληρό καθημερινό αγώνα για την ανατροπή αυτού του συστήματος. Να συμπαραταχτούν με το ΚΚΕ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και να βρεθούν απέναντι από τα κόμματα του δικομματισμού, τις κατεξοχήν δυνάμεις που στηρίζουν τις επιλογές της ΕΕ, του μεγάλου κεφαλαίου». Καταλήγοντας τόνισε πως «στις εκλογές που έρχονται ο κάθε ένας από εμάς έχει ένα σημαντικό όπλο στα χέρια του, την ψήφο, την οποία και πρέπει να αξιοποιήσει σε μια κατεύθυνση "αλλαγής βάρδιας" στην εξουσία».

Μετά το τέλος της ομιλίας ξεδιπλώθηκε συζήτηση με τον ομιλητή γύρω από τα ζητήματα της ανεργίας και άλλα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ