Τρίτη 10 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
29ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Με τον Τσε Γκεβάρα στην καρδιά

Την εικόνα του Τσε Γκεβάρα δεν την είχαν μόνο στα μπλουζάκια και τα πανό τους, την είχαν πάνω απ' όλα στις καρδιές τους, όπως έχουν και ολόκληρη την Κουβανική Επανάσταση. Ο λόγος για τους χιλιάδες νέους που πέρασαν το διήμερο 6 και 7 Ιούνη από τις εκδηλώσεις της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο του 29ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που ήταν αφιερωμένες στην ανάγκη αλληλεγγύης στην Κούβα.

Ο προαύλειος χώρος του Παντείου ντύθηκε στα κόκκινα και αποδείχτηκε ιδανικός για το Φεστιβάλ. Τριγύρω στήθηκαν ταμπλό, που ταξίδευαν τον επισκέπτη στην ιστορία της Κούβας, με τα επιτεύγματα της σοσιαλιστικής επανάστασης, αλλά και στοιχεία από τις επιθέσεις και τις πιέσεις που δέχεται πολύ έντονα τελευταία το ηρωικό νησί. Στο μπαρ σερβίρονταν κουβανέζικα κοκτέιλ κι η μουσική ξεκινούσε από νωρίς το απόγευμα να συνοδεύει τον περίπατο των επισκεπτών στα περίπτερα, τα παιχνίδια (σκάκι και πινγκ - πονγκ) και πηγαδάκια των συζητήσεων πάνω στο γρασίδι. Τη δική του θέση είχε και ο «Ρ» με ξεχωριστά ταμπλό, αλλά και διακίνηση του κυριακάτικου φύλλου το βράδυ του Σαββάτου. Παράλληλα υπήρχαν περίπτερα της ΕΔΟΝ (Κύπρου), του περιοδικού «Θέματα Παιδείας» και χώρος δηλώσεων συμμετοχής στη 12η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ, που θα γίνει στις 19-22 Ιούνη στη Θεσσαλονίκη και θα ενωθεί με τις κινητοποιήσεις της Κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ εκείνο το διάστημα στη Χαλκιδική.


«Εχεις πάει ποτέ στην Κούβα;». «Πριν μερικά χρόνια. Είναι αξιοθαύμαστο το κουράγιο αυτού του λαού και η πίστη στον Φιντέλ Κάστρο, παρά την προσπάθεια που γίνεται στο εξωτερικό να τον δαιμονοποιήσουν κι αυτόν»... «Οι δυσκολίες στην καθημερινή ζωή των Κουβανών δεν είναι και λίγες, εξάλλου έχουν τόσα χρόνια εμπάργκο. Αλλά έχουν σύστημα παιδείας, υγείας, πρόνοιας, δυνατότητες άθλησης και άλλα, που εμείς δεν μπορούμε ούτε να τα φανταστούμε»... «Τώρα οι ΗΠΑ ετοιμάζονται σιγά σιγά και για στρατιωτική επίθεση! Μετά τη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τώρα στρώνουν το έδαφος για να ισοπεδώσουν την Κορέα και την Κούβα». «Πρέπει να βγούμε στο δρόμο, αλλά να βρούμε κι άλλα πράγματα να κάνουμε, πιο πρακτικά». Οι συζητήσεις που ακούσαμε ανάμεσα στους νεαρούς επισκέπτες φανέρωναν ότι το «αλληλεγγύη στην Κούβα» δεν ήταν ένα απλό σύνθημα για τις διήμερες φεστιβαλικές εκδηλώσεις, αλλά ουσιαστική ανάγκη για τα οράματα και τα δικαιώματα της νέας γενιάς.

Για τις τρομοκρατικές επιθέσεις που δέχεται η χώρα του από τον ιμπεριαλισμό μίλησε το Σάββατο στις εκδηλώσεις και ο Χόρχε Κεσάδα, πρέσβης της Κούβας στην ΑΘήνα. Αναφέρθηκε στους πέντε «ήρωες» Κουβανούς, παράνομα κρατούμενους στο Μαϊάμι, στην πραγματική ιστορία των τριών εκτελεσθέντων τρομοκρατών και στο κύκλωμα των πρακτόρων που εξάρθρωσαν, αντιμετωπίζοντας τη διεθνή ψευδή προπαγάνδα ότι πρόκειται για «δημοσιογράφους αντιφρονούντες». Απάντησε σε μια σειρά πράγματα που ακούγονται κατά της Κούβας, δίνοντας την πραγματική τους διάσταση κι έκλεισε τονίζοντας: «Θέλουμε ειρήνη και το έχουμε αποδείξει. Παλεύουμε για την ειρήνη με πιο σημαντικό μας όπλο τον άνθρωπο, που είναι ισχυρότερος κι από το πιο επιτηδευμένο πυρηνικό όπλο».

  • Οι εκδηλώσεις του 29ου Φεστιβάλ συνεχίζονται και συγκεκριμένα την Πέμπτη 12/6 στον Αγιο Παντελεήμονα Αχαρνών, στις 7 μ.μ., με θέμα τις παλλαϊκές διαδηλώσεις και την 12η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ