ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Ιούλη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Επανάληψη της "απειλής" από Κίνκελ...

ΤΙΡΑΝΑ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ. -

"Ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θα πρέπει να αποδεχτεί τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η Ομάδα Επαφής, σε διαφορετική περίπτωση η επιλογή μιας επέμβασης του ΝΑΤΟ θα καταστεί επίκαιρη". Αυτά λέει ο Κλάους Κίνκελ, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, επαναλαμβάνοντας την απειλή της Διεθνούς Κοινότητας...

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών άρχισε προχτές επίσκεψη στην Αλβανία, συναντώμενος με κορυφαία στελέχη της αλβανικής κυβέρνησης και επισκεπτόμενος χτες Κοσσοβάρους Αλβανούς πρόσφυγες (υπολογίζονται συνολικά σε 13.000). Ο Κίνκελ, κατά το Γερμανικό Πρακτορείο, "εξέφρασε ανησυχία" για τις προοπτικές εξεύρεσης "λύσης" στο Κοσσυφοπέδιο, τονίζοντας ότι τα χρονικά όρια εξαντλούνται, ενώ οι "ριζοσπαστικές δυνάμεις" και στις δύο πλευρές κερδίζουν έδαφος.

Το "Ασοσιέιτεντ Πρες" έθεσε πρώτο στη δική του ανταπόκριση το ότι ο Κίνκελ κάλεσε τους Κοσσοβάρους Αλβανούς να μετριάσουν την πολιτική τους τοποθέτηση, ζητώντας μια μορφή αυτονομίας, και όχι ανεξαρτησίας, από τη Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία. Και επίσης το ότι ο Κίνκελ κάλεσε τις αλβανικές πολιτικές δυνάμεις να υποστηρίξουν στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας εκείνους τους Αλβανούς που τάσσονται "υπέρ του διαλόγου και της συνεργασίας", προαναγγέλλοντας ίσως ταραχές ανάλογου τύπου με του Κοσσυφοπεδίου και στην ΠΓΔΜ...

"Θέλουμε να δώσουμε στην Αλβανία και τη Μακεδονία (ΠΓΔΜ) ενέσεις σταθερότητας, ώστε να αποφευχθεί επέκταση των συγκρούσεων στην περιοχή", δήλωσε ο Κίνκελ.

Στο μεταξύ, όπως μετέδιδε το "Ρόιτερ", ο Χαϊνταγέτ Χαϊσενί, πρώην αντιπρόεδρος του "Δημοκρατικού Συνδέσμου του Κοσσυφοπεδίου", δήλωσε στην εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα "Ντι Βόχε" πως οι αυτονομιστές αντάρτες του Κοσσυφοπεδίου θα καταθέσουν τα όπλα "εάν επέμβει η διεθνής κοινότητα στη σερβική επαρχία" του Κοσσυφοπεδίου.

Κατά τον Χαϊσενί, οι περισσότεροι αντάρτες του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" (KLA/UCK) είναι αγρότες που προστατεύουν τα σπίτια τους και οι οποίοι θα σταματήσουν τις συγκρούσεις εάν "έχουν προστασία".

Η ειρηνική λύση "γίνεται όλο και πιο δύσκολη, αλλά νομίζω ότι είναι ακόμα εφικτή. Ωστόσο, για να γίνει κάτι τέτοιο είναι απαραίτητη η άμεση επέμβαση της διεθνούς κοινότητας", είπε...

Ο Χαϊσενί αποχώρησε από το "Δημοκρατικό Σύνδεσμο του Κοσσυφοπεδίου" διαμαρτυρόμενος για τις απευθείας συνομιλίες του Ιμπραήμ Ρουγκόβα με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς νωρίτερα εφέτος, και ίδρυσε δικό του κόμμα, τη "Δημοκρατική Συμμαχία".

Συνέχεια της προσπάθειας"τήρησης αποστάσεων"

Από το Κίεβο της Ουκρανίας, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα, συνέχισε χτες τις προσπάθειες "αποστασιοποίησης" της Δύσης από τον "Απελευθερωτικό Στρατό", δηλώνοντας πως είναι ο Ρουγκόβα που πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις συνομιλίες για τον τερματισμό των συγκρούσεων.

"Δε θα πω εγώ ποιος θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θα ήθελα μόνο να πω ότι είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον δρα Ρουγκόβα... ως αντιπρόσωπο του λαού του Κοσσυφοπεδίου και γι' αυτό θα παίξει ένα σημαντικό ρόλο", είπε ο Σολάνα.

Πάντως ο ΓΓ του ΝΑΤΟ (ξανα)επιβεβαίωσε ότι το ΝΑΤΟ είναι "έτοιμο να ανταποκριθεί σε οποιοδήποτε αίτημα της διεθνούς κοινότητας"...

Την "προσπάθεια τήρησης αποστάσεων" συνέχισε και η αμερικανική διπλωματία. Ηδη από προχτές ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, είχε αφήσει να εννοηθεί το ενδεχόμενο ο "Απελευθερωτικός Στρατός" να μη συμμετάσχει απευθείας στις διαπραγματεύσεις Σέρβων - Αλβανών. Ο Κοσσοβάρος "πρόεδρος" Ιμπραήμ Ρουγκόβα, που οι ΗΠΑ θεωρούν κύριο ηγέτη των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο, είπε ότι θα πρέπει να αποφασίσει ο ίδιος τη σύνθεση της ομάδας που θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις. Ο KLA θα μπορούσε - πρότεινε εμμέσως πλην σαφώς - να εκφράζει τη γνώμη του στις διαπραγματεύσεις, χωρίς την παρουσία εκπροσώπων του στο τραπέζι των συνομιλιών.

Νέες περιπολίεςδιπλωματών/παρατηρητών

Στο εσωτερικό του Κοσσυφοπεδίου, όπου μεταδίδονταν χθες από αλβανικές πηγές ότι οι Σέρβοι άρχισαν βομβαρδισμούς και απειλούνταν νέες σφοδρές συγκρούσεις, δύο ομάδες διεθνών παρατηρητών ξεκίνησαν "τακτικές περιπολίες", όπως έγινε γνωστό από αμερικανική πηγή.

Στις ομάδες συμμετέχουν διαπιστευμένοι διπλωμάτες στο Βελιγράδι πέντε χωρών (ΗΠΑ, Ρωσία, Ολλανδία, Βέλγιο, Βρετανία).

Οι Κοσσοβάροι Αλβανοί απέρριψαν χτες το "κάλεσμα" της "Ομάδας Επαφής" για εκεχειρία, επικαλούμενοι τη "σερβική επίθεση". Πληροφορίες για θύματα δεν έγιναν γνωστές σε πρώτη φάση.

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Σημάδια εκτόνωσης;

ΜΠΕΛΦΑΣΤ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Με τις ταραχές να συνεχίζονται για πέμπτη μέρα και την παρέμβαση του Βρετανού πρωθυπουργού προς τους προτεστάντες του Τάγματος της Οράγγης να αποβαίνει άκαρπη, εξακολουθεί ο κύκλος της βίας που βάζει σε σοβαρό κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία, παρά τα "άψυχα" σημάδια εκτόνωσης.

Η συνάντηση που είχε χτες στην Ντάουνινγκ Στριτ ο Τόνι Μπλερ με εκπροσώπους του Τάγματος της Οράγγης, έπεσε στο κενό, καθώς δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί λύση στην κρίση, σχετικά με την απαγόρευση μιας παρέλασης προτεσταντών στο Πορταντάουν. Παρ' όλα αυτά οι δύο πλευρές υποσχέθηκαν ότι θα κρατήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, αν και ο Μπλερ επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι δεν προτίθεται ν' ανατρέψει την απόφαση της Ανεξάρτητης Επιτροπής Παρελάσεων.

Μετά την κατηγορηματική άρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού να ανατρέψει αυτή την απόφαση, οι προτεστάντες για πρώτη φορά έδειξαν κάποια σημεία στις δηλώσεις ότι μπορεί και να υπάρξει μία άρση στο αδιέξοδο, αφού έκαναν λόγο για εκτόνωση της ηρεμίας, όμως μόνο μετά από κοινή τους απόφαση, όταν θα επιστρέψουν στο Ολστερ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός πάντως συνεχίζει τις προσπάθειες και διά μέσου του εκπροσώπου του τόνισε ότι ενδέχεται να μιλήσει, τηλεφωνικώς αυτή τη φορά, με τους εκπροσώπους των προτεσταντών,στην εντεινόμενη προσπάθειά του για επίλυση της κρίσης.

Η κρίση ξεκίνησε την Κυριακή όταν η Επιτροπή απαγόρευσε στα μέλη της πολυάριθμης προτεσταντικής οργάνωσης να παρελάσει στην καρδιά της καθολικής συνοικίας του Πορταντάουν,στο Γκάρβγκι Ρόουντ,για τον ετήσιο εορτασμό της νίκης του προτεστάντη βασιλιά Ουίλιαμ της Οράγγης επί του ρωμαιοκαθολικού Τζέιμς του Β, το 1690. Η παρέλαση - πορεία πραγματοποιείται από το 1807 αλλά αποτελεί πάντα σημείο τριβής ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες κοινότητες και συνήθη αφορμή για το ξέσπασμα ιδιαιτέρως βίαιων ταραχών. Ολοι είχαν ελπίσει ότι μετά την ειρηνευτική συμφωνία της 10ης Απρίλη πολλά πράγματα μπορεί να είχαν αλλάξει και το αίμα που βάφει τους δρόμους του Ολστερ να πάψει να ρέει. Τα επεισόδια όμως που κλείνουν σχεδόν μία εβδομάδα και έχουν φέρει εκ νέου την αντιπαλότητα στην επιφάνεια, καταδεικνύουν ότι η ειρήνη είναι πολύ εύθραυστη.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΛΙΒΥΗ
Επίσκεψη Μουμπάρακ στη Λιβύη παρά το εμπάργκο

ΚΑΪΡΟ .-

Επίσκεψη - αστραπή πραγματοποίησε, χτες, στη Λιβύη ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Λίβυο ηγέτη, Μουαμάρ Καντάφι. Ο Μουμπάρακ ταξίδεψε αεροπορικώς και από το αεροδρόμιο Αλ Αμπράκ μετέβη κατευθείαν στην πόλη Αλ Μπέιντα, 1.400 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, όπου αναρρώνει ο Μουαμάρ Καντάφι από την εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε τη Δευτέρα, εξαιτίας του κατάγματος στο γοφό που υπέστη κατά τη διάρκεια άσκησης, όπως μετέδωσαν τα λιβυκά ΜΜΕ.

Η επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου καλύφθηκε ζωντανά από τη λιβυκή τηλεόραση, ενώ στην Αίγυπτο η είδηση μεταδόθηκε για πρώτη φορά μόλις το αεροσκάφος του Αιγυπτίου Προέδρου έφτασε στη Λιβύη. Ο Χόσνι Μουμπάρακ συνοδευόταν από αρκετούς κυβερνητικούς αξιωματούχους και από βοηθούς, ενώ, σύμφωνα με ορισμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες, και από Αιγυπτίους γιατρούς προκειμένου να εξετάσουν και αυτοί τον Λίβυο ηγέτη. Αν και δε δόθηκε καμία επίσημη εξήγηση για τους λόγους, σε πολιτικούς και διπλωματικούς κύκλους επικρατούσε η εντύπωση ότι ο Αιγύπτιος Πρόεδρος πραγματοποίησε αυτή τη σύντομη επίσκεψη για να ευχηθεί από κοντά στον Λίβυο ηγέτη για την υγεία του.Οπως μετέδωσαν, μάλιστα, ορισμένα διεθνή πρακτορεία, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος ζήτησε άδεια από την ειδική επιτροπή του ΟΗΕ, που επιβλέπει την απαγόρευση πτήσεων από και προς τη Λιβύη, και του χορηγήθηκε χωρίς καμία αντίρρηση.

Ο Χόσνι Μουμπάρακ είναι ο πρώτος υψηλόβαθμος αξιωματούχος που μεταβαίνει αεροπορικώς στη Λιβύη από το 1992, οπότε και επιβλήθηκε το εμπάργκο πτήσεων από τον ΟΗΕ μετά την άρνηση του Μουαμάρ Καντάφι να παραδώσει δύο Λίβυους υπόπτους για τη βομβιστική επίθεση σε αμερικανικό αεροσκάφος πάνω από την περιοχή Λόκερμπι της Σκοτίας το 1988, όπου είχαν σκοτωθεί περισσότερα από 270 άνθρωποι. Οδικώς, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος έχει, πολλάκις, μεταβεί στη Λιβύη. Η επίσκεψη του Μουμπάρακ πραγματοποιήθηκε, περίπου, έναν μήνα μετά την ανακοίνωση του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας, με την οποία καλούνται όλα τα τα μέλη του να παραβιάσουν το εμπάργκο σε περίπτωση μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ παράλληλα καλείται ο ΟΗΕ να άρει το εμπάργκο με βάση την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης, το Φλεβάρη, σύμφωνα με την οποία είναι στη δική του αρμοδιότητα να καταλογίσει ευθύνες ή όχι για την υπόθεση της βομβιστικής επίθεσης στον Λίβυο ηγέτη.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Βόμβες και διαδηλώσεις

ΑΛΓΕΡΙ.-

Τελειωμό δεν έχει το αιματοκύλισμα στην Αλγερία. Βόμβα εξερράγη, χτες νωρίς το πρωί, σε πολυσύχναστη αγορά προαστίου της αλγερινής πρωτεύουσας προκαλώντας το θάνατο, τουλάχιστον, 10 ανθρώπων και τον τραυματισμό 21 άλλων, σύμφωνα με την επίσημη νοσοκομειακή ανακοίνωση.Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, καθώς αρκετοί από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Πανικός επικράτησε αρκετή ώρα μετά την έκρηξη στην αγορά, στην οποία εκτιμάται ότι εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν περισσότερα από 1.000 άτομα. Αν και δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης, οι αλγερινές αρχές ασφαλείας αποδίδουν τη νέα βομβιστική επίθεση στους εξτρεμιστές μαχητές της "Ενοπλης Ισλαμικής Ομάδας".

Η έκρηξη σημειώθηκε λίγες ώρες πριν την έναρξη συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που διοργάνωσε το Μέτωπο των Σοσιαλιστικών Δυνάμεων για το νέο νόμο, που τέθηκε σε ισχύ από την περασμένη Κυριακή, και ορίζει ως μοναδική επίσημη γλώσσα της χώρας την αραβική. Βασικό αίτημα των διαδηλωτών ήταν η επισημοποίηση και της γλώσσας Ταμαζίγκτ των Βερβέρων, οι οποίοι αποτελούν και το 1/3 του αλγερινού πληθυσμού.Η εφαρμογή του νόμου έχει προκαλέσει τις εντονότατες αντιδράσεις της βερβερικής κοινότητας, αλλά και μεγάλης μερίδας του αλγερινού πληθυσμού, καθώς έντονη είναι η πεποίθηση ότι στόχος του νέου νόμου είναι η ικανοποίηση των εξτρεμιστών ισλαμιστών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ