ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
Βομβαρδίζουν «νύχτα και μέρα»
  • Οι Αμερικανοί μιλούν για πλήρη κυριαρχία του αέρα του Αφγανιστάν...
  • Ο κατάλογος των θυμάτων αμάχων αυξάνεται, ενώ οι Ταλιμπάν μιλούν για τουλάχιστον 70 νεκρούς

Μικρά παιδιά τρέχουν να κρυφτούν σε κάποιο υπόγειο με την έναρξη των βομβαρδισμών

Associated Press

Μικρά παιδιά τρέχουν να κρυφτούν σε κάποιο υπόγειο με την έναρξη των βομβαρδισμών
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τα αμερικανικά αεροσκάφη συνεχίζουν, «νύχτα και μέρα» -κατά τον προσφιλή χαρακτηρισμό του υπουργού Αμύνης, Ντόναλντ Ράμσφελντ- τους ανηλεείς «χειρουργικούς» βομβαρδισμούς αποκλειστικά σε στρατιωτικούς στόχους... όπως χωριά, νοσοκομεία, κτίρια του ΟΗΕ!

Η βρετανική πολεμική μηχανή που έχει φτάσει στην περιοχή εξακολουθεί να παρέχει επιμελητική υποστήριξη εάν εξαιρέσει κανείς την πρώτη ημέρα που πήρε ενεργό μέρος στους βομβαρδισμούς. Ετσι οι αμερικανικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν είναι μοναχικές, αλλά πάντα θανατηφόρες.

Αμερικανικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επιθέσεις στην περιοχή του Κανταχάρ, στο Νότιο Αφγανιστάν και τα αντιαεροπορικά των Ταλιμπάν απάντησαν με πυκνά πυρά, δίχως να καταφέρουν να πλήξουν τα αεροπλάνα. Το Κανταχάρ πάντως θεωρείται η καρδιά του καθεστώτος των Ταλιμπάν και στην πόλη αυτή σύμφωνα με τους Αμερικανούς, βρίσκεται η έδρα του μουλά Ομάρ, ηγέτη των Ταλιμπάν, η κατοικία του οποίου καταστράφηκε από αμερικανικό πύραυλο. «Ο Ομάρ εγκατέλειψε την κατοικία του λίγα λεπτά πριν την καταστρέψουν οι πύραυλοι», δήλωσε κάτοικος της πόλης.

Οι περισσότερες επιθέσεις εκδηλώθηκαν πάντως ενάντια στο αεροδρόμιο του Κανταχάρ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μεγάλος πανικός στις κατοικημένες περιοχές της πόλης, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτες μάρτυρες. Σύμφωνα με τους Ταλιμπάν, κατά τη διάρκεια της νύχτας τουλάχιστον πέντε επαρχίες του Αφγανιστάν αποτέλεσαν στόχο των αμερικανικών επιδρομών. «Επλήγησαν το Κανταχάρ (στο νότο), το Τζαλαλαμπάντ και το Λογκάρ (ανατολικά), το Χεράτ (δυτικά) και ο τομέας του Σομάλι (στην επαρχία της Καμπούλ)», ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος των Ταλιμπάν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο αξιωματούχος του καθεστώτος τόνισε πως υπάρχουν θύματα από τις επιθέσεις, χωρίς όμως να μπορεί να προσδιορίσει τον αριθμό τους, ενώ πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις τους απέκρουσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας επίθεση των δυνάμεων της αφγανικής αντιπολίτευσης, στον τομέα της Τουλάκ -που βρίσκεται 160 χλμ νοτιοδυτικά του Τσανγκτσαράν, πρωτεύουσας της επαρχίας Γκορ - Γκορ, σκοτώνοντας 35 με 40 μαχητές της Βόρειας Συμμαχίας. Σύμφωνα πάντα με εκπρόσωπο του καθεστώτος ο τομέας βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των Ταλιμπάν και στην περιοχή επικρατεί πλέον ηρεμία. Αν και η Βόρεια Συμμαχία δηλώνει ότι είναι έτοιμη να κάνει τη μεγάλη επίθεση κατά του καθεστώτος των Ταλιμπάν, αφού -σύμφωνα με εκπροσώπους τους- οι Ταλιμπάν δεν έχουν πια δυνατότητα ανεφοδιασμού -έχουν κλείσει τα σύνορα με το Πακιστάν- ενώ έχουν υποστεί και μεγάλες ζημιές από τους βομβαρδισμούς.

Αυξάνεται ο κατάλογος των νεκρών

Αν αυτά περίπου λαμβάνουν χώρα στο στρατιωτικό πεδίο, ελάχιστα μπορούν να αλλάξουν την τύχη των εκατομμυρίων αμάχων Αφγανών, που βρίσκονται στην κυριολεξία εγκλωβισμένοι ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά και βομβαρδίζονται ανηλεώς, «νύχτα και μέρα».

Κατά την Τρίτη ημέρα των βομβαρδισμών επλήγη κτίριο, που λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους, 4 υπάλληλοι του ΟΗΕ, εντεταλμένοι για την περισυλλογή ναρκών. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», κατά τη διάρκεια της τέταρτης νύχτας των αμερικανικών βομβαρδισμών, τουλάχιστον ένα χωριό, περίπου 20 χιλιόμετρα ανατολικά της Καμπούλ, χτυπήθηκε από πύραυλο «Κρουζ», με αποτέλεσμα δεκάδες άμαχοι να χάσουν τη ζωή τους, χωρίς όμως να διευκρινίζεται ο αριθμός. Κατά το Γαλλικό Πρακτορείο, αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως δύο νεαρές γυναίκες και δύο μικρά κορίτσια τραυματίστηκαν από θραύσματα αμερικανικής βόμβας, που έπληξε τα ανατολικά περίχωρα της Καμπούλ. Η βόμβα έπεσε σε φρούριο που δε χρησιμοποιείται πια στο χωριό Ντεχιάγια, περίπου 15 χιλιόμετρα ανατολικά της Καμπούλ, τραυματίζοντας δύο μικρά κορίτσια, τη μητέρα τους και μία νομάδα που ζούσε εκεί κοντά. «Ετοιμαζόμασταν για την πρωινή προσευχή, όταν έπεσε η βόμβα. Οι δύο μου κόρες και η γυναίκα μου τραυματίστηκαν από θραύσματα και σπασμένα γυαλιά», είπε ο αρχηγός της οικογένειας και πρόσθεσε ότι οι τραυματισμένες γυναίκες και τα κορίτσια έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Καμπούλ.

Θύματα «χειρουργικής» βόμβας έπεσαν και τέσσερα πρόβατα (!) άλλης οικογένειας νομάδων, που είχε κατασκηνώσει στην περιοχή, όταν καταπλακώθηκαν από ένα τοίχο. «Ο πόλεμος της Αμερικής είναι εναντίον του Ισλάμ και το ότι βάζουν στο στόχο αμάχους όπως εμείς, το αποδεικνύει», είπε ένας χωρικός.

Παράλληλα, το πρακτορείο ειδήσεων AIP, που εδρεύει στο Πακιστάν, ανέφερε ακόμη ότι σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση των Ταλιμπάν, τις τελευταίες τρεις ημέρες σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις των συμμαχικών δυνάμεων περί τους 70 αμάχους, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους εκατό.


ΗΠΑ
«Φωτογραφίζοντας ενόχους»

Στη δημοσιότητα λίστα των 22 «πιο καταζητουμένων τρομοκρατών»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Η τρομοκρατία έχει πρόσωπο και σήμερα το εκθέτουμε σε όλο τον κόσμο ώστε να το δει».

Με τα λόγια τούτα, κατά τη διάρκεια της χτεσινής επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, στα κεντρικά γραφεία του FBI, ξεκίνησε αυτό που οι Αμερικανοί ποθούν να γίνει, διεθνής ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, «υπόθεση όλων», με την ενεργό συμμετοχή στον αγώνα κρατών, οργανισμών, ακόμη και απλών πολιτών.

Ετσι χτες ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα μία λίστα των 22 «πιο καταζητουμένων τρομοκρατών», συμπεριλαμβανομένου και του Οσάμα μπιν Λάντεν, αλλά και άλλων που πιστεύεται ότι συνδέονται με τα μεγάλα τρομοκρατικά χτυπήματα των δεκαετιών του '80 και του '90. Τα υπόλοιπα μέλη της λίστας είναι φυσικά ο Αιγύπτιος Αϊμάν Αλ Ζαουάρι, που φέρεται ως ένας εκ των εγκεφάλων της «Αλ Κάιντα», αλλά και της αιγυπτιακής «Τζιχάντ» και εγκέφαλος της δολοφονίας του Προέδρου Σαντάτ - έχει καταδικαστεί ερήμην του στην Αίγυπτο, σε ισόβια κάθειρξη - ο επίσης Αιγύπτιος Μοχάμεντ Ατεφ, ο φερόμενος ως σκιώδης υπαρχηγός και στρατιωτικός υπεύθυνος της «Αλ Κάιντα». Οι Αιγύπτιοι Αχμέντ Μοχάμεντ Χαμέντ Αλί, Σαΐφ Αλ Αντέλ, Μουσίν Μούσα Ματουάλι Ατβα, Αμπντουλά Αχμέντ Αμπντουλά, Αχμάντ Ιμπραήμ Αλ Μουγκασίλ, οι Σαουδάραβες Αλί Σαέντ Μπιν Αλί Ελ Χούρι, Ιμπραήμ Σαλί Μοχάμεντ Αλ Γιακούμπ, Αμπντελακρίμ Χουσεΐν Μοχάμεντ Αλ Νάσερ. Οι Λιβανέζοι Ιμάντ Φαγιέζ Μουγκνίγια, που θεωρείται και ο ιδρυτής της οργάνωσης «Χεζμπολάχ», καταζητούμενος εδώ και μία εικοσαετία, από την ημέρα δηλαδή που η «Χεζμπολάχ» έκανε το πρώτο της χτύπημα, το 1983 κατά Αμερικανών πεζοναυτών, που είχε ως αποτέλεσμα 241 να χάσουν τη ζωή τους, Αλί Ατβα και Χασάν Ιζ αλ Ντιν. Ο Λίβυος Ανας Αλ Λίμπι. Ο υπήκοος του Κουβέιτ Κχαλίντ Σαΐκ Μοχάμεντ. Οι Κενυάτες Μουσταφά Μοχάμεντ Φαντίλ, Σεΐκ Αχμέντ Σαλίμ Σουεντάν, Φαζούλ Αμπντουλά Μοχάμεντ και Φαχίντ Μοχάμεντ Αλί Μσαλάμ. Ο Τανζανός Αχμέντ Κχαλφάν Κχαϊλάνι και τέλος ο Αμερικανός υπήκοος Αμπντούλ Ραχμάν Γιασίν.

Η νέα λίστα εκφράζει την κοινή προσπάθεια της ομοσπονδιακής αστυνομίας, FBI, και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επιτύχουν τη σύλληψη των υπόπτων, προσπάθεια που συνοδεύεται με επικήρυξη 5 εκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή χρήσιμων πληροφοριών, ενώ ήδη έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης από την Ιντερπόλ για τον Αλ Ζαουάρι, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ, ετοιμάζεται ειδική εκπομπή στην αμερικανική τηλεόραση «Most Wanted».

Τα μεγάλα χτυπήματα, για τα οποία καταζητούνται οι εμφανιζόμενοι στη λίστα είναι η αεροπειρατεία στην πτήση 847 της TWA με προορισμό τη Βηρυτό, η βομβιστική επίθεση του 1993 κατά του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, το σχέδιο ανατίναξης αεροπλάνων τζάμπο στην Απω Ανατολή, η βομβιστική επίθεση του 1996 στους πύργους Χόμπαρ της Σαουδικής Αραβίας και οι βομβιστικές επιθέσεις του 1998 στις αμερικανικές πρεσβείες της Κένυας και της Τανζανίας. Ο Οσάμα μπιν Λάντεν, θεωρούμενος ως «αρχιτέκτονας» του μεγάλου τρομοκρατικού χτυπήματος της 11ης Σεπτεμβρίου κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, βρίσκεται στη λίστα ως κατηγορούμενος για τις επιθέσεις στις πρεσβείες του Ναϊρόμπι και του Νταρ ες Σαλάαμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ