ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιμένουν με αντιπρόταση και «τίμημα»

Γαλλία, Ρωσία, Κίνα, υποστηριζόμενες από τη Γερμανία, μεταβαίνουν με αντιπρόταση στη Γενεύη να συζητήσουν το αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος

Περιπολία των κατακτητών στους δρόμους της Μοσούλης

Associated Press

Περιπολία των κατακτητών στους δρόμους της Μοσούλης
ΒΑΓΔΑΤΗ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Διαφωνώντας σπεύδουν στη Γενεύη τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά την πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για έκτακτη συνάντηση σχετικά με το νέο αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ. Γαλλία-Ρωσία (και Γερμανία από τα μη μόνιμα μέλη) φαίνεται ότι εξασφάλισαν, χτες, την υποστήριξη και της Κίνας στην αντιπρόταση που ετοιμάζονται να καταθέσουν, αλλά ήδη απορρίπτουν η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο.

Τη μεταβίβαση της εξουσίας που, σήμερα, ασκεί ο κατοχικός διοικητής, Πολ Μπρέμερ, στον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, με τον ταυτόχρονο τερματισμό κάθε είδους παρέμβασης των κατοχικών δυνάμεων στην άσκηση πολιτικής και την αναγνώριση μιας νέας μεταβατικής ιρακινής κυβέρνησης το συντομότερο δυνατό αναμένεται να ζητήσουν οι ΥΠΕΞ Ρωσίας και Γαλλίας στη Γενεύη. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι δύο χώρες προτίθενται να ξεκαθαρίσουν, έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη και της Γερμανίας, ότι «η αποδοχή των προτάσεων αυτών είναι το τίμημα της συμμετοχής τους στη σταθεροποίηση και στην ανοικοδόμηση του Ιράκ». Χτες, με ανακοίνωσή του, το κινεζικό ΥΠΕΞ γνωστοποίησε ότι υποστηρίζει τη γαλλο-ρωσική πρόταση.

Η νέα αντιπαράθεση διαγράφεται αρκετά σκληρή καθώς η Ουάσιγκτον, ήδη, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε τόσο μεγάλες «υποχωρήσεις». Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, σε συνέντευξή του στο «Αλ Τζαζίρα», δήλωνε χαρακτηριστικά: «Προτάσεις που λένε ότι θα πρέπει αύριο το πρωί, ξαφνικά, να βρούμε στο δρόμο έναν Ιρακινό και να του δώσουμε την εξουσία, δεν είναι αποδεκτές». Ο Πάουελ ισχυρίστηκε ότι «είναι φυσικό οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην εισβολή να έχουν την ευθύνη και την εξουσία στο Ιράκ, αφού αυτοί ανέτρεψαν το καθεστώς» και κατέληξε ότι είναι «μη ρεαλιστική η πρόταση για μεταβίβαση της εξουσίας στον ΟΗΕ».

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, οι κατοχικές δυνάμεις προσβλέπουν στην ανάπτυξη επιπλέον 15.000 ανδρών υπό το καθεστώς πολυεθνικής δύναμης του ΟΗΕ. Εντούτοις, οι «διαφωνούντες» δε δείχνουν διατεθειμένοι να αποστείλουν στρατεύματα αν δεν εισπράξουν «το τίμημα», ενώ η Γερμανία, διά στόματος καγκελαρίου Σρέντερ, ξεκαθάρισε ότι «ακόμη και με απόφαση του ΟΗΕ» δεν πρόκειται να αποστείλει στρατεύματα, διότι «θεωρεί πως δε θα βοηθήσει αυτό στην επίτευξη ασφάλειας». Ο Σρέντερ, πάντως, τόνισε ότι η Γερμανία προσφέρεται να εκπαιδεύσει στο έδαφός της Ιρακινούς αστυνομικούς.

Τη δυσφορία του για την ανάπτυξη περαιτέρω στρατευμάτων στο Ιράκ εξέφρασε ακόμη και ο σαφώς αμερικανόφιλος πρόεδρος του Εθνικού Ιρακινού Κογκρέσου, Αχμάντ Τσαλαμπί, που βρίσκεται στην, εναλλασσόμενη, προεδρία του διορισμένου Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου. Ο Τσαλαμπί δήλωσε ότι «οι Ιρακινοί σε καμία περίπτωση δεν προσκαλούν περισσότερα στρατεύματα» και συμπλήρωσε ότι «ο ιρακινός λαός μπορεί να κατάλαβε τη λογική της απελευθέρωσης αλλά δεν κατανοεί τη λογική της κατοχής».

Στο ίδιο το Ιράκ, με αφορμή τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις αμερικανικές βάσεις για την επέτειο της συμπλήρωσης 2 χρόνων από την 11η του Σεπτέμβρη, ο επικεφαλής των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων, Ρικάρντο Σάντσες, ισχυρίστηκε ότι η κατεχόμενη χώρα «έχει μετατραπεί στο κύριο, πλέον, πεδίο μάχης κατά της τρομοκρατίας» και εκτίμησε ότι η μάχη αυτή «δε θα τελειώσει γρήγορα, αλλά χωρίς αμφιβολία ο αμερικανικός λαός είναι δεσμευμένος να κερδίσει τον πόλεμο». Ο Σάντσες επανέλαβε, επίσης, τον ισχυρισμό ότι υπάρχουν πολλοί «ξένοι μαχητές» στο Ιράκ που εισέρχονται από τα σύνορα.

Παράλληλα, βέβαια, συνεχίστηκαν και οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο Τικρίτ και στις γύρω περιοχές, όπου συνελήφθησαν 48 Ιρακινοί, κατασχέθηκαν όπλα και εντοπίστηκαν, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, εργαστήρια κατασκευής βομβών. Επίσης, ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και 2 τραυματίστηκαν, κοντά στο Μπάλαντ, όταν εξερράγη λάστιχο που επιχειρούσαν να τοποθετήσουν στο όχημά τους.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
«Τρόμος» δύο χρόνια μετά

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το «σημείο μηδέν», εκεί όπου πριν δύο χρόνια βρίσκονταν οι δίδυμοι πύργοι που αποτελούσαν την καρδιά του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, τελέστηκε το μνημόσυνο για τα θύματα, ενόσω ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους και πολλοί υπουργοί και στενοί του συνεργάτες παρακολούθησαν την επιμνημόσυνη δέηση στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη.

Εντούτοις, όλες οι εκδηλώσεις σκιάστηκαν για άλλη μια φορά από «το φόβο ενός ακόμη τρομοκρατικού χτυπήματος». Για δύο χρόνια, οι Αμερικανοί ζουν κάτω από τη βαριά σκιά που ρίχνουν οι συνεχείς προειδοποιήσεις των αμερικανικών αρχών για επικείμενη «τρομοκρατική επίθεση», ενώ η τρομολαγνεία κορυφώθηκε με την προειδοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς όλους τους Αμερικανούς, που βρίσκονται στο εξωτερικό να είναι πολύ προσεκτικοί και σε ετοιμότητα για την πιθανότητα τρομοκρατικών επιθέσεων που μπορεί να είναι περισσότερο φονικές από αυτές της 11ης Σεπτέμβρη 2001. «Πιστεύουμε πως το δίκτυο της "αλ Κάιντα" θέλει να εξαπολύσει επιθέσεις πιο καταστροφικές από αυτές της 11ης του Σεπτέμβρη χρησιμοποιώντας μη συμβατικά όπλα, όπως χημικοί και βιολογικοί παράγοντες», προστίθεται στην ανακοίνωση και ως επόμενοι κατά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μπορεί να βρίσκονται στην Ευρώπη ή την Ασία, ενώ οι επιθέσεις μπορεί να συμπέσουν με την επέτειο της 11ης Σεπτέμβρη, επισημαίνεται ακόμη στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Δεν αποκλείουμε πλέον την πιθανότητα μιας δεύτερης καταστροφικής επίθεσης της Αλ Κάιντα σε αμερικανικό έδαφος», επισημαίνει το αμερικανικό υπουργείο, σύμφωνα με το οποίο οι επιθέσεις αυτές μπορεί να έχουν και τη μορφή «επιθέσεων αυτοκτονίας, αεροπειρατειών, βομβιστικών επιθέσεων ή απαγωγών».

«Δε θα περιμένουμε νέες επιθέσεις εναντίον του αμερικανικού έθνους, θα κυνηγήσουμε τους τρομοκράτες όπου και αν κρύβονται», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος κάλεσε το Κογκρέσο να «λύσει τα χέρια» των δυνάμεων ασφαλείας και να εγκρίνει σκληρότερη αντιτρομοκρατική νομοθεσία. Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε στο νέο βίντεο του Οσάμα Μπιν Λάντεν που μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα. Μετά από σχετική ανάλυση, η CIA ανακοίνωσε ότι η υπηρεσία δεν έχει καταλήξει σε συμπέρασμα, εάν όντως πρόκειται για τη φωνή του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ωστόσο υπάρχει σοβαρή πιθανότατα η άλλη φωνή να ανήκει στον υπαρχηγό του Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΕΛΙ
Νέο πλήγμα για τον Χουν

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ενα ακόμη «χτύπημα» για την κλυδωνιζόμενη κυβέρνηση των Εργατικών και ειδικά προς τον υπουργό Αμυνας Τζεφ Χουν, καθώς η κοινοβουλευτική επιτροπή που ερευνά τις συνθήκες υπό τις οποίες η Βρετανία μπήκε στον πόλεμο κατά του Ιράκ άσκησε κριτική στα στοιχεία που είχαν δοθεί για τα όπλα μαζικής καταστροφής. Ιδιαίτερα σκληρή κριτική ασκείται και στους χειρισμούς του υπουργού Αμυνας Τζεφ Χουν, που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, μετά την υπόθεση της «αυτοκτονίας» Ντέιβιντ Κέλι.

Κατ' αρχήν «αθώα» για τις κατηγορίες διόγκωσης του φακέλου Ιράκ κηρύσσει την Ντάουνινγκ Στριτ και συγκεκριμένα τον Αλαστερ Κάμπελ, η επιτροπή του βρετανικού Κοινοβουλίου, χαρακτηρίζοντας εντούτοις «μη εποικοδομητική και πιθανώς παραπλανητική» τη στάση Χουν, εξαιτίας της μη αποκάλυψης των αμφιβολιών που διατηρούσαν στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας αναφορικά με το περιεχόμενο του φακέλου, σύμφωνα με το «Reuters».

«Είμαστε ενοχλημένοι από το γεγονός ότι, κατόπιν της πρώτης συνεδρίας για την παρουσίαση αποδείξεων, ο υπουργός Αμυνας αποφάσισε κατά της σύνταξης επιστολής προς το Κοινοβούλιο για την ενημέρωση σχετικά με τις ανησυχίες για το περιεχόμενο του φακέλου Ιράκ» επισημαίνεται στο πόρισμα της επιτροπής.

Εντούτοις, η κοινοβουλευτική επιτροπή κήρυξε «αθώο» τον τέως επικεφαλής του γραφείου επικοινωνίας του Τόνι Μπλερ, Αλαστερ Κάμπελ, επισημαίνοντας ότι δε διαπιστώθηκε καμία ανάμειξη του ιδίου στο περιεχόμενο και τη δημοσιοποίηση του φακέλου - ο Αλ. Κάμπελ κατηγορούνταν στο ρεπορτάζ του BBC ότι ευθύνεται για τη συμπερίληψη του ισχυρισμού ότι το Ιράκ είχε τη δυνατότητα χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής σε διάστημα 45 λεπτών. Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, ερωτώμενος, απάντησε ότι ο υπουργός Αμυνας χαίρει - ακόμη - της εμπιστοσύνης του Τόνι Μπλερ.

Θα πάνε ελληνικά στρατεύματα στο Ιράκ;

Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον υπουργό Εξωτερικών

Ενόψει της έκτακτης συνάντησης των χωρών - μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Γενεύη, όπου θα εξεταστεί το αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος για ανάπτυξη πολυεθνικής δύναμης στο Ιράκ, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ, κατέθεσε Ερώτηση προς τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, σχετικά με τη στάση που προτίθεται να τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση σε περίπτωση νέας απόφασης του ΟΗΕ. Η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, στα πλαίσια του ΟΗΕ, επιδιώκει την έκδοση ενός νέου ψηφίσματος για το Ιράκ, που θα επιτρέπει την αποστολή πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης στο κατεχόμενο από τα αμερικανοβρετανικά στρατεύματα Ιράκ. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι αν υπάρξει σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ θα ανταποκριθεί με αποστολή δύναμης στο κατεχόμενο Ιράκ.

Ερωτάται ο κ. υπουργός εάν η κυβέρνηση έχει αποτιμήσει το πολιτικό και υλικό κόστος για τον ελληνικό λαό από τη συμμετοχή σε μια τέτοια αποστολή κι αν προτίθεται να ενεργήσει στα πλαίσια του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην κατεύθυνση της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων από το Ιράκ και στην υποστήριξη της πλήρους αποκατάστασης των δικαιωμάτων του ιρακινού λαού, ώστε να καθορίζει ο ίδιος την πορεία του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ