Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
«Τρόμος» δύο χρόνια μετά

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το «σημείο μηδέν», εκεί όπου πριν δύο χρόνια βρίσκονταν οι δίδυμοι πύργοι που αποτελούσαν την καρδιά του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, τελέστηκε το μνημόσυνο για τα θύματα, ενόσω ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους και πολλοί υπουργοί και στενοί του συνεργάτες παρακολούθησαν την επιμνημόσυνη δέηση στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη.

Εντούτοις, όλες οι εκδηλώσεις σκιάστηκαν για άλλη μια φορά από «το φόβο ενός ακόμη τρομοκρατικού χτυπήματος». Για δύο χρόνια, οι Αμερικανοί ζουν κάτω από τη βαριά σκιά που ρίχνουν οι συνεχείς προειδοποιήσεις των αμερικανικών αρχών για επικείμενη «τρομοκρατική επίθεση», ενώ η τρομολαγνεία κορυφώθηκε με την προειδοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς όλους τους Αμερικανούς, που βρίσκονται στο εξωτερικό να είναι πολύ προσεκτικοί και σε ετοιμότητα για την πιθανότητα τρομοκρατικών επιθέσεων που μπορεί να είναι περισσότερο φονικές από αυτές της 11ης Σεπτέμβρη 2001. «Πιστεύουμε πως το δίκτυο της "αλ Κάιντα" θέλει να εξαπολύσει επιθέσεις πιο καταστροφικές από αυτές της 11ης του Σεπτέμβρη χρησιμοποιώντας μη συμβατικά όπλα, όπως χημικοί και βιολογικοί παράγοντες», προστίθεται στην ανακοίνωση και ως επόμενοι κατά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μπορεί να βρίσκονται στην Ευρώπη ή την Ασία, ενώ οι επιθέσεις μπορεί να συμπέσουν με την επέτειο της 11ης Σεπτέμβρη, επισημαίνεται ακόμη στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Δεν αποκλείουμε πλέον την πιθανότητα μιας δεύτερης καταστροφικής επίθεσης της Αλ Κάιντα σε αμερικανικό έδαφος», επισημαίνει το αμερικανικό υπουργείο, σύμφωνα με το οποίο οι επιθέσεις αυτές μπορεί να έχουν και τη μορφή «επιθέσεων αυτοκτονίας, αεροπειρατειών, βομβιστικών επιθέσεων ή απαγωγών».

«Δε θα περιμένουμε νέες επιθέσεις εναντίον του αμερικανικού έθνους, θα κυνηγήσουμε τους τρομοκράτες όπου και αν κρύβονται», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος κάλεσε το Κογκρέσο να «λύσει τα χέρια» των δυνάμεων ασφαλείας και να εγκρίνει σκληρότερη αντιτρομοκρατική νομοθεσία. Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε στο νέο βίντεο του Οσάμα Μπιν Λάντεν που μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα. Μετά από σχετική ανάλυση, η CIA ανακοίνωσε ότι η υπηρεσία δεν έχει καταλήξει σε συμπέρασμα, εάν όντως πρόκειται για τη φωνή του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ωστόσο υπάρχει σοβαρή πιθανότατα η άλλη φωνή να ανήκει στον υπαρχηγό του Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ