Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Μεγάλη διαδήλωση των ανθρακωρύχων

Ενας διαδηλωτής στέκεται μπροστά στο αστυνομικό μπλοκ

Associated Press

Ενας διαδηλωτής στέκεται μπροστά στο αστυνομικό μπλοκ
ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Χιλιάδες ανθρακωρύχοι διαδήλωσαν χτες στους δρόμους της Βαρσοβίας προκειμένου να καταδικάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης του Λέσεκ Μίλερ να κλείσει τα ορυχεία στα οποία δουλεύουν. Οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές ήρθαν από την πόλη Μπίτομ στη Νότια Πολωνία, όπου η κυβέρνηση σχεδιάζει να εξαλείψει 8.500 θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος του χρόνου.

Οι διαδηλωτές διέσχισαν κεντρικούς δρόμους στην πολωνική πρωτεύουσα φωνάζοντας συνθήματα όπως «κάτω ο Μίλερ» και «Ο Μίλερ είναι ο κλέφτης», ενώ έξω από το γραφείου του πρωθυπουργού έβαλαν φωτιά σε ένα σκιάχτρο με τα αρχικά του κόμματος του Μίλερ, που το είχαν κρεμάσει σε μια αυτοσχέδια κρεμάλα. Τελικά η Αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και επιτέθηκε στους διαδηλωτές για να ακολουθήσουν συγκρούσεις.

Στην πόλη Μπίτομ που σχεδιάζεται να κλείσουν τα τέσσερα ανθρακωρυχεία, η ανεργία ήδη φτάνει το 30% (18% για όλη τη χώρα). «Η κυβέρνηση παραποιεί τα οικονομικά στοιχεία για τα ορυχεία μας, που είναι κερδοφόρα», δήλωσε διαδηλωτής που δουλεύει στο ορυχείο Μπίτομ ΙΙ. «Πέρασα 25 χρόνια στις στοές, τρυπανίζοντας. Ποιος θα μου δώσει δουλιά σ' αυτή την ηλικία;». Νωρίτερα, αυτό το μήνα, η κυβέρνηση ενέκρινε σχέδιο «αναδιάρθρωσης» της ανθρακοβιομηχανίας που θα καταργήσει περίπου 25.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2006. Στους ανθρακωρύχους υπόσχονται εναλλακτική απασχόληση, αλλά φυσικά κανείς δεν το πιστεύει...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ