ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δε θυσιάζουμε την κοινή δράση για έναν υποψήφιο

Να σχολιάσει την πρόσφατη κατηγορία που εκτόξευσε εναντίον του ΚΚΕ ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας πως «του παίρνει υποψηφίους», κλήθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε χτες στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 και τον δημοσιογράφο Κ. Παπανικολάου. Απαντώντας η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε:

«Δεν έχουμε εμείς ευθύνη γι' αυτό. Εγώ, ειλικρινά σας λέω, αν ήμουν στη θέση του κ. Τσοβόλα θα αναρωτιόμουν για ποιο λόγο μου υποβάλλουν τέτοιες σκέψεις κάποιοι. Γιατί κάποιοι του τις έχουν υποβάλει, του έχουν πει κάτι. Γιατί, όπως καταλαβαίνετε κ. Παπανικολάου, εμείς δεν είμαστε πολιτικά ηλίθιοι. Μπορεί να έχουμε αδυναμίες, να κάνουμε λάθη, αλλά δε μας χαρακτηρίζει πολιτική ηλιθιότητα. Γιατί τέτοια θα ήταν το να επιδιώξεις να πάρεις ένα στέλεχος ενός άλλου κόμματος και μάλιστα του ΔΗΚΚΙ, να το πάρεις στο ψηφοδέλτιό σου, να δημιουργήσεις τριβές με ένα κόμμα που σε ορισμένα ζητήματα, όχι εφ' όλης της ύλης, αλλά σε ορισμένα ζητήματα έχουμε κοινή δράση. Αυτό μας έλειπε εμάς, κόμμα με τέτοια πείρα να θυσιάζουμε το πιο σημαντικό, που είναι η κοινή δράση στο κίνημα, για να πάρουμε έναν υποψήφιο βουλευτή. Πολύ περισσότερο που ο κόσμος του ΚΚΕ δεν επιδοκιμάζει αυτούς που αφήνουν τα κόμματά τους για να διεκδικήσουν βουλευτική έδρα σε ένα άλλο».

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
«Οχι» εκλογές το 2005...

Περισσότερο με μήνυμα προς το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, παρά με εκδήλωση σεβασμού των «θεσμών», μοιάζει η χτεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό του συμβούλιο ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να θέσει θέμα πρόωρων εκλογών το 2005, με αφορμή πιθανή αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Συνεργάτες του Κ. Σημίτη έλεγαν, δίνοντας το στίγμα της πρωθυπουργικής τοποθέτησης, ότι κανείς πια από τα κυβερνητικά στελέχη δε θα έχει το «άλλοθι» μιας γρήγορης επιστροφής στην κυβέρνηση, εφόσον χάσει το ΠΑΣΟΚ τις επερχόμενες εκλογές και επομένως όσοι δε θέλουν να βρεθούν στην αντιπολίτευση επί μακρόν, «ας μπουν στη μάχη»... Ταυτόχρονα, οι ίδιοι συνομιλητές του Κ. Σημίτη υποστήριζαν πως η τοποθέτηση του πρωθυπουργού δηλώνει, επίσης, ότι ακόμα κι αν χάσει τις εκλογές, έχει αποφασίσει να καθορίσει τις εξελίξεις στο κόμμα του ακόμα και από τη θέση της αντιπολίτευσης...

Συγκεκριμένα, η τοποθέτηση του Κ. Σημίτη στο χτεσινό υπουργικό συμβούλιο ήρθε μετά τις ομιλίες των Βενιζέλου, Ρέππα και Πρωτόπαππα ότι πρέπει να κλείσει το θέμα της λεγόμενης «δεξιάς παρένθεσης». Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «το ΠΑΣΟΚ θα συμβάλει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από όποια θέση και αν βρίσκεται» το 2005, προσθέτοντας ότι «δεν παίζουμε με το θεσμό» και ότι «η στάση αυτή δεσμεύει το ΠΑΣΟΚ».

Ο Κ. Σημίτης φαίνεται ότι με τη δήλωσή του αυτή - την οποία επανέλαβε δημόσια λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - παίζει ένα από τα τελευταία του χαρτιά στην προσπάθεια κινητοποίησης του κομματικού μηχανισμού, αφού συνιστά «απειλή» πως πιθανή ήττα το 2004 ισοδυναμεί με το ΠΑΣΟΚ επί τέσσερα χρόνια εκτός εξουσίας. Φυσικά, η συνεδρίαση, εντός της οποίας έγινε η τοποθέτηση (με θέμα τον εκλογικό νόμο), συνέβαλε σε αυτή τη δήλωση, δεδομένης της πρόθεσης του πρωθυπουργού να «πείσει» ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου που προωθεί η κυβέρνηση δεν εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτικών της σκοπιμοτήτων...

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Νεοφιλελεύθερο... το Πολυτεχνείο!

Στην υπηρεσία του νεοφιλελεύθερου οράματός του και των κομματικών σκοπιμοτήτων επιχείρησε, ανεπιτυχώς, να θέσει ο Κ. Καραμανλής το Πολυτεχνείο, διαστρεβλώνοντας κατάφωρα το εξεγερτικό του πνεύμα. Ούτε λίγο-ούτε πολύ, ο πρόεδρος της ΝΔ ισχυρίστηκε ότι το «Ψωμί - παιδεία - ελευθερία» και το «Εξω οι Αμερικάνοι» βρίσκουν τη δικαίωσή τους στην απόλυτη ελευθερία του μεγάλου κεφαλαίου να δώσει «λύσεις» στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και στην αδιατάρακτη διαιώνιση του καθεστώτος της αμερικανοδουλείας!

«Αισθανόμαστε ικανοποίηση, γιατί οι Ελληνες βαδίζουν σήμερα στους δρόμους που εμείς ανοίξαμε»(!), ισχυρίστηκε μιλώντας χτες σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ. Ταυτόχρονα, δήλωσε περήφανος για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του κόμματός του στα 30 χρόνια που πέρασαν για «την αποκατάσταση της δημοκρατίας, την οριστική επίλυση του Πολιτειακού, τη θέσπιση του πιο δημοκρατικού Συντάγματος που γνώρισε ο τόπος, την ισότιμη ένταξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Αναγορεύοντας τη σημερινή δημοκρατία ουσιαστικά ως το «τέλος της Ιστορίας» υποστήριξε ότι «η λαϊκή κυριαρχία δεν αμφισβητείται». Μόνο μελανό σημείο, κατά τον πρόεδρο της ΝΔ, είναι ότι «η ποιότητα της δημοκρατίας πλήττεται σήμερα από τις διαπλεκόμενες σχέσεις της πολιτικής εξουσίας και το συνεταιρισμό της με οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα». Στη βάση αυτή επισήμανε «την υποχρέωση όλων μας να σταθούμε μετωπικά αντίθετοι στη διαπλοκή και στη διαφθορά».

Απαριθμώντας «τα σύγχρονα κοινωνικά και πολιτικά αιτήματα» αναφέρθηκε στην «αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών του δημόσιου τομέα», «στις πολλαπλές ευκαιρίες πρόσβασης στην πληροφορία και στη γνώση» και στη «νέα πολιτική απασχόλησης και Υγείας»! Αναφερόμενος στη συνέχεια στις θέσεις του κόμματός του δε δίστασε να εμφανίσει ως συνέχεια του Πολυτεχνείου τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ή τη σύνδεση (διάβαζε υποταγή) της Παιδείας με την (καπιταλιστική) παραγωγή.

Ο Κ. Καραμανλής, όπως το συνηθίζει, εκμεταλλεύτηκε την επέτειο του Πολυτεχνείου προκειμένου να κάνει τα αστεία «αριστερά ανοίγματα», λέγοντας: «Αναγνωρίζουμε, τιμούμε και υπογραμμίζουμε τη συμβολή όλων, ανεξαίρετα, των πολιτικών δυνάμεων του τόπου στην εδραίωση του δημοκρατικού πολιτεύματος, στην πολιτική σταθερότητα, στη διασφάλιση ομαλού πολιτικού βίου, στο σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθεριών στην πατρίδα μας».

Προσάραξε πυρηνοκίνητο υποβρύχιο των ΗΠΑ

Πάνε κι έρχονται τα αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια στη Μεσόγειο και ο κίνδυνος για ένα δυστύχημα με ολέθριες συνέπειες είναι πανταχού παρών και πολλαπλασιαζόμενος. Το πρόβλημα αφορά άμεσα και στη χώρα μας, αφού η βάση της Σούδας είναι ένας από τους συνηθέστερους προορισμούς τέτοιων υποβρυχίων.

Το τελευταίο συμβάν έλαβε χώρα στις 25 Οκτώβρη, όταν το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «USS Hartford» προσάραξε σε ένα μικρό νησί, κοντά στη Σαρδηνία, με αποτέλεσμα να αχρηστευτεί το κάτω μέρος του, τμήματα του πηδαλίου και οι προπέλες. Η προσάραξη του υποβρυχίου προκάλεσε έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο βλάβης του πυρηνοκίνητου κινητήρα και της διαρροής πυρηνικού υλικού. Οπως σημειώνεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», το «USS Hartford» μαζί με το επίσης αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «USS Hampton» επρόκειτο να καταπλεύσουν, στις 26 Οκτώβρη, στη βάση της Σούδας.

Οι αμερικανικές αρχές, μετά την προσάραξη του «USS Hartford», ανακοίνωσαν ότι ο πυρηνοκίνητος κινητήρας δεν υπέστη καμιά βλάβη και ότι το υποβρύχιο θα επιστρέψει στις ΗΠΑ από βάση της Μεσογείου που δεν κατονόμασαν. Πηγές του Πολεμικού Ναυτικού, όπως αναφέρει η εφημερίδα, διαβεβαίωσαν ότι αυτή η βάση δε θα είναι η Σούδα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Βγήκε από το νοσοκομείο

Εξιτήριο από τον «Ευαγγελισμό» πήρε χτες ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος εισήχθη την περασμένη Δευτέρα στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Νοσοκομείου με αφυδάτωση και συμπτώματα ιογενούς γαστρεντερίτιδας.

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε ευδιάθετος και, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι ενδιαφέρθηκαν για την υγεία του, δήλωσε έτοιμος να επιστρέψει στις δραστηριότητές του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ