Σάββατο 15 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προσάραξε πυρηνοκίνητο υποβρύχιο των ΗΠΑ

Πάνε κι έρχονται τα αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια στη Μεσόγειο και ο κίνδυνος για ένα δυστύχημα με ολέθριες συνέπειες είναι πανταχού παρών και πολλαπλασιαζόμενος. Το πρόβλημα αφορά άμεσα και στη χώρα μας, αφού η βάση της Σούδας είναι ένας από τους συνηθέστερους προορισμούς τέτοιων υποβρυχίων.

Το τελευταίο συμβάν έλαβε χώρα στις 25 Οκτώβρη, όταν το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «USS Hartford» προσάραξε σε ένα μικρό νησί, κοντά στη Σαρδηνία, με αποτέλεσμα να αχρηστευτεί το κάτω μέρος του, τμήματα του πηδαλίου και οι προπέλες. Η προσάραξη του υποβρυχίου προκάλεσε έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο βλάβης του πυρηνοκίνητου κινητήρα και της διαρροής πυρηνικού υλικού. Οπως σημειώνεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», το «USS Hartford» μαζί με το επίσης αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «USS Hampton» επρόκειτο να καταπλεύσουν, στις 26 Οκτώβρη, στη βάση της Σούδας.

Οι αμερικανικές αρχές, μετά την προσάραξη του «USS Hartford», ανακοίνωσαν ότι ο πυρηνοκίνητος κινητήρας δεν υπέστη καμιά βλάβη και ότι το υποβρύχιο θα επιστρέψει στις ΗΠΑ από βάση της Μεσογείου που δεν κατονόμασαν. Πηγές του Πολεμικού Ναυτικού, όπως αναφέρει η εφημερίδα, διαβεβαίωσαν ότι αυτή η βάση δε θα είναι η Σούδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ