Σάββατο 15 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Δίνει την εξουσία σε κυβερνήσεις μειοψηφίας
  • Διατηρείται η αλλοίωση της λαϊκής βούλησης
  • Ενισχύεται παραπέρα το πρώτο κόμμα, που πριμοδοτείται με 40 έδρες. Σχηματίζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση με 41%
  • Αυξάνεται η αναλογικότητα της ψήφου στο 87%
  • «Σπάνε» η Β΄ Αθηνών και το υπόλοιπο Αττικής

Ομόφωνα χτες το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τον νέο εκλογικό νόμο, καθώς αποσύρθηκαν οι διατάξεις-«αγκάθια» της διπλής κάλπης και της λίστας, που ήθελε να προωθήσει ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης. Ο νέος νόμος διατηρεί την κλοπή των ψήφων των μικρότερων κομμάτων και κατά συνέπεια την αλλοίωση της λαϊκής βούλησης, ενώ ενισχύει σημαντικά το πρώτο σε εκλογική δύναμη κόμμα. «Χαμένο», σε σχέση με τον ισχύοντα, επίσης ληστρικό, εκλογικό νόμο αναδεικνύεται το δεύτερο σε ψήφους κόμμα. Επιτρέπονται οι προεκλογικές συνεργασίες, σε μια προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ανάληψης της εξουσίας, όταν η αυτόνομη εκλογική του δύναμη δεν το επιτρέπει. Στο πλαίσιο αυτό αυξάνεται στο 87% η αναλογικότητα της ψήφου.

Ο νέος εκλογικός νόμος αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και να ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός αν ψηφιστεί - πράγμα απίθανο - από τα 2/3 των βουλευτών. Η προώθησή του εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σειράς κυβερνητικών πρωτοβουλιών - όπως η νέα διοικητική δομή - με στόχο την ενίσχυση και θωράκιση του συστήματος από την όποια λαϊκή οργή και κινητοποίηση προκαλέσουν οι αντιλαϊκές νεοφιλελεύθερες επιλογές που αναμένονται σε επίπεδο ΕΕ και στη χώρα μας. Ετσι, διατηρείται ο δικομματισμός και η εναλλαγή του στην εξουσία, ώστε να μην υπάρξει κενό στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής. Ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, στην τοποθέτησή του στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, μίλησε για έναν ...«δίκαιο νόμο» και τον ενέταξε στα μέτρα «εξυγίανσης του πολιτικού μας συστήματος». Ενώ ο Κ. Σκανδαλίδης, παρουσιάζοντας τις βασικές διατάξεις του νόμου, έκανε χαρακτηριστικά λόγο για «ένα νόμο που έχει ανάγκη το πολιτικό μας σύστημα».

Πώς κατανέμονται οι έδρες

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον νέο νόμο, το 87% των εδρών - δηλαδή οι 260 - κατανέμονται στα κόμματα που έχουν συγκεντρώσει ποσοστό τουλάχιστον 3% στο σύνολο της επικράτειας, με το σύστημα της απλής αναλογικής. Στις 260 έδρες περιλαμβάνονται και οι 12 έδρες βουλευτών Επικρατείας. Οι υπόλοιπες 40 έδρες κερδίζονται από το πρώτο κόμμα. Θεσμοθετείται δηλαδή η κλοπή των ψήφων των υπολοίπων κομμάτων, στο όνομα της «σταθερής θέσης» του ΠΑΣΟΚ - όπως είπε ο Κ. Σκανδαλίδης - να σχηματίζεται αυτόνομη κυβέρνηση. Με το σύστημα αυτό μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση με ποσοστό που κυμαίνεται από 40,5 έως 41,5%. Εξαρτάται από το ποσοστό που θα λάβουν τα κόμματα που μένουν εκτός Βουλής. Δίνεται δηλαδή η δυνατότητα σε ένα κόμμα που ψηφίζουν λιγότεροι από τους μισούς εκλογείς, να κυβερνήσει.

Με την παραπάνω διαδικασία προκύπτουν οι έδρες που λαμβάνει το κάθε κόμμα ανά την επικράτεια. Πώς κατανέμονται:

Στις μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες κερδίζει την έδρα το κόμμα που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

Ακολούθως διαιρείται το σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων με το σύνολο των εδρών που αντιστοιχούν σε κάθε περιφέρεια. Το κάθε κόμμα εκλέγει σε κάθε εκλογική περιφέρεια όσους βουλευτές πιάσουν το εκλογικό μέτρο.

Στις δυεδρικές και τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες την αδιάθετη ή τις αδιάθετες έδρες λαμβάνουν τα κόμματα με το μεγαλύτερο υπόλοιπο.

Οι αδιάθετες έδρες των υπολοίπων εκλογικών περιφερειών κατανέμονται κατ' αρχήν στο μικρότερο κόμμα με το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο. Ακολούθως στο δεύτερο μικρότερο κόμμα με το αμέσως μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο και ούτω καθεξής.

Πώς «σπάνε» οι περιφέρειες

Προβλέπεται επίσης το «σπάσιμο» των μεγάλων εκλογικών περιφερειών της Β΄ Αθηνών και του υπολοίπου Αττικής, στο όνομα της διαφάνειας της πολιτικής ζωής του τόπου.

Η Β΄ Αθηνών «σπάει» σε τρεις νέες εκλογικές περιφέρειες. Στην πρώτη εκλέγονται 15 βουλευτές και περιλαμβάνει τους εξής δήμους: Αγ. Δημήτριο, Αλιμο, Αργυρούπολη, Βύρωνα, Γλυφάδα, Δάφνη, Ελληνικό, Ηλιούπολη, Καλλιθέα, Μοσχάτο, Ν. Σμύρνη, Π. Φάληρο, Ταύρο και Υμηττό.

Στη δεύτερη εκλέγονται 14 βουλευτές και περιλαμβάνει τους ακόλουθους δήμους: Αγ. Βαρβάρα, Αγ. Αναργύρους, Αιγάλεω, Ιλιον, Καματερό, Ν. Ιωνία, Ν. Φιλαδέλφεια, Ν. Χαλκηδόνα, Περιστέρι, Πετρούπολη και Χαϊδάρι.

Στην τρίτη εκλέγονται 13 βουλευτές και περιλαμβάνει τους εξής δήμους: Αγ. Παρασκευή, Μαρούσι, Βριλήσσια, Γαλάτσι, Εκάλη, Ζωγράφου, Ηράκλειο, Καισαριανή, Κηφισιά, Λυκόβρυση, Μελίσσια, Μεταμόρφωση, Ν. Ερυθραία, Ν. Πεντέλη, Ν. Ψυχικό, Παπάγου, Πεντέλη, Πεύκη, Φιλοθέη, Χαλάνδρι, Χολαργό και Ψυχικό.

Το υπόλοιπο Αττικής «σπάει» σε δύο εκλογικές περιφέρειες, στην περιφέρεια Ανατολικής Αττικής και στην περιφέρεια Δυτικής Αττικής.

Στην περιφέρεια Ανατολικής Αττικής εκλέγονται 8 βουλευτές από τους εξής δήμους: Αγ. Κωνσταντίνο, Αγ. Στέφανο, Ανάβυσσο, Ανθούσα, Ανοιξη, Λούτσα, Αυλώνα, Αφίδνες, Αχαρνές, Βάρη, Βαρνάβα, Βούλα, Βουλιαγμένη, Γέρακα, Γλυκά Νερά, Γραμματικό, Διόνυσο, Δροσιά, Θρακομακεδόνες, Κάλαμο, Καλύβια Θορικού, Καπανδρίτι, Κερατέα, Κουβαρά, Κρυονέρι, Κορωπί, Λαυρεωτική, Μαλακάσα, Μαραθώνα, Μαρκόπουλο Μεσογαίας, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Νέα Μάκρη, Νέα Παλάτια, Παιανία, Παλαιά Φωκαία, Παλλήνη, Πικέρμι, Πολυδένδρι, Ραφήνα, Ροδόπολη, Σαρωνίδα, Σκάλα Ωρωπού, Σπάτα, Λούτσα, Σταμάτα, Συκάμινο και Ωρωπό.

Στην περιφέρεια Δυτικής Αττικής εκλέγονται 4 βουλευτές και περιλαμβάνει τους εξής δήμους: Ανω Λιόσια, Ασπρόπυργο, Βίλια, Ελευσίνα, Ερυθρές, Ζεφύρι, Μαγούλα, Μάνδρα, Μέγαρα, Νέα Πέραμο, Οινόη και Φυλή.

Σταυροδοσία

Διευρύνεται στο μεταξύ ο αριθμός των υποψηφίων βουλευτών στα ψηφοδέλτια. Συγκεκριμένα, στις εκλογικές περιφέρειες με 1-3 έδρες, οι υποψήφιοι αυξάνονται κατά έναν. Στις περιφέρειες με 4-7 έδρες, κατά 2. Με 8-12 έδρες, κατά 3 και στις περιφέρειες που εκλέγουν 13 βουλευτές και πάνω, κατά 4.

Ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει έναν σταυρό προτίμησης στις περιφέρειες με 1-3 έδρες. Δύο σταυρούς στις περιφέρειες με 4-7 έδρες. Τρεις σταυρούς στις περιφέρειες με 8-12 έδρες. Τέσσερις σταυρούς στις περιφέρειες με 8 έδρες και πάνω.

Τέλος, να σημειώσουμε πως ο Κ. Σκανδαλίδης, αναφερόμενος στις επιλογές της διπλής κάλπης και της λίστας που δεν «πέρασαν», άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό να γίνει στο μέλλον, όταν οι «συνθήκες θα το επιτρέπουν», όπως είπε. Διευκρίνισε εκ νέου πως ο νέος εκλογικός νόμος θα μπορεί να ενσωματώσει τις αλλαγές στη διοικητική δομή της χώρας που σχεδιάζει η κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ