Σάββατο 15 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Πολυτεχνείο

Το Πολυτεχνείο ξανάγινε «είδηση»: 7.000 αστυνομικοί θα το φρουρούν. Αυτή είναι η «είδηση»...

Είδαμε και ρεπορτάζ για το Πολυτεχνείο: Φτάνουν οι 7.000 αστυνομικοί; (αυτά είναι τα ρεπορτάζ)...

Οι «οπίνιονς μέικερς» της ημετέρας μεταπολιτευτικής «μπανανίας» εργάζονται πυρετωδώς για τα 30χρονα. Το θέμα τους δεν είναι (φυσικά) η χούντα και οι Αμερικάνοι που την έφεραν. Ούτε το «έξω το ΝΑΤΟ» της πεσμένης πύλης. Ούτε το αδικαίωτο της πάλης για «ψωμί», για «παιδεία», για «λευτεριά», για «εθνική ανεξαρτησία».

***

Το «θέμα» για τη συμμαχία των «προθύμων», που υπηρετούν τις ερπύστριες του «τέλους» και του «θαψίματος» της ιστορίας, είναι το πόσοι «μπάτσοι» θα φυλάνε το Πολυτεχνείο.

Το αντικείμενο της ενασχόλησής τους, χρόνια τώρα, το ίδιο:

- Θα την πέσουν οι «αναρχικοί»;

- Θα γίνουν καταστροφές;

- Φτάνουν 32 διμοιρίες ΜΑΤ ή απαιτούνται κι άλλοι;

Κι ανάμεσα σ' αυτές τις βαθείες σκέψεις πετιούνται στον αέρα, αθώα τάχα, διάφορα «περίεργα»: Μα, στην αμερικάνικη πρεσβεία πάλι;..

***

Εδώ ξεπροβάλλει και κανένας «ευαίσθητος» με το νόημα της επετείου. Και ποιο είναι το «νόημα»; Μα, η «καλυτέρα δημοκρατία» που γνωρίζει, έκτοτε, ο τόπος... Ιδού το «νόημα» του Πολυτεχνείου. Η «καλυτέρα δημοκρατία»... Και ποιοι το πλασάρουν; Γνωστοί και μη εξαιρετέοι. Απόντες από ό,τι συμβολίζει το Πολυτεχνείο, αλλά παρόντες στην κονόμα, στο βόλεμα, στα πόστα (το έχουν «πιάσει το νόημα» οι άνθρωποι)...

Κάπως έτσι θα τη «βγάλουν» κι αυτήν την επέτειο. Θα παίξουν και ένα - δυο πλάνα από την πορεία. Θα την ξεπετάξουν στα γρήγορα την πορεία (τριάντα δευτερόλεπτα πλάνο, αν δεν έχει επεισόδια) με στημένες πόζες κάποιων, που κατά κανόνα εξαργυρώνουν, χρόνια τώρα, τη «νεανική τους τρέλα».

***

Προς μεγάλη τους λύπη, όμως, το Πολυτεχνείο - για μια ακόμα φορά - δεν πρόκειται να χωρέσει στο κάδρο της «μεταπολίτευσής» τους.

Η σπίθα του σιγοκαίει βαθιά στις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων. Γι' αυτό φοβίζει. Γι' αυτό όλη η «συζήτηση» εξαντλείται στο πόσα ΜΑΤ θα κινητοποιηθούν φέτος και πόσα πέρσι. Και μη νομίζετε ότι δεν το ξέρουν: Οταν η συζήτηση αρχίσει να γίνεται - πραγματικά - για το Πολυτεχνείο, δε θα τους φτάνουν όχι εφτά, αλλά 117 χιλιάδες διμοιρίες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ