Σάββατο 15 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
Επιβεβαίωσε την προώθηση αυταρχικών ρυθμίσεων

Αντ. Σκυλλάκος: Δε θα πειθαρχήσουμε σε διατάξεις, που θίγουν τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού

Σε ρόλο απολογητή της αυταρχικής πολιτικής της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Π. Τσερτικίδης άρχισε την ομιλία του επιβεβαιώνοντας τις προωθούμενες ρυθμίσεις για τον περιορισμό του δικαιώματος της διαδήλωσης. Ισχυρίστηκε προκλητικά ότι είναι απαίτηση της κοινής γνώμης να περιοριστούν οι «μικρές» πορείες στα πεζοδρόμια ή σε ένα ρεύμα των δρόμων (αύριο - μεθαύριο θα επιτρέπονται συγκεντρώσεις μόνο πάνω στα δέντρα, παρατήρησε ο Γ. Χουρμουζιάδης). Κατά τον υφυπουργό, τέτοιες πορείες αποτελούν κατάχρηση δικαιώματος, αφού θίγουν το δικαίωμα της μετακίνησης άλλων πολιτών και ο περιορισμός τους «δε θίγει το δικαίωμα στη διαμαρτυρία».

Δίνοντας την εικόνα ανθρώπου που ζει σε άλλη χώρα είπε ότι όσοι βλέπουν φαινόμενα αυταρχισμού στη χώρα είναι «κυνηγοί μαγισσών» και πάσχουν από «σύνδρομο καταδίωξης»! Ο Π. Τσερτικίδης είπε ότι η Ελληνική Αστυνομία περιφρουρεί τη δημοκρατία και τα ατομικά δικαιώματα, τα οποία αποτελούν κύρια προτεραιότητά της.

Δείχνοντας την εχθρότητά του προς τις κινητοποιήσεις, είπε ότι δεν πρέπει να γίνονται συμβολικοί αποκλεισμοί δρόμων, αφού τέτοιες μορφές στρέφονται κατά της «ελληνικής οικονομίας». Περισσότερο ξεκάθαρος ήταν για τον απεργοσπαστικό ρόλο της Αστυνομίας, η οποία, κατά τον υφυπουργό, πρέπει να προστατεύει σε μια απεργία και το δικαίωμα αυτών που θέλουν να εργαστούν.

Στις συγκεκριμένες καταγγελίες των βουλευτών του ΚΚΕ, για την παρουσία ασφαλιτών στις κινητοποιήσεις είπε γενικά και αόριστα ότι αυτό γίνονται με τις «νόμιμες διαδικασίες», ενώ ανακοίνωσε ότι το 20% της δύναμης της ΕΛΑΣ ασκεί την υπηρεσία του με πολιτικά ρούχα.

Ο υφυπουργός ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι βιντεοσκοπούνται και φωτογραφίζονται οι διάφορες συγκεντρώσεις, ισχυριζόμενος όμως ότι αυτό γίνεται μόνο εάν υπάρχουν ενδείξεις «τέλεσης σοβαρών παρανομιών». Κατά τα άλλα, ο Π. Τσερτικίδης είπε ότι η Αστυνομία δεν ενδιαφέρεται για τα φρονήματα των διαδηλωτών και δεν παρακολουθεί κανέναν. Οσο δε για τα μέτρα που αφορούν στους Ολυμπιακούς είπε ότι δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για τον περιορισμό των απεργιών τις μέρες των Αγώνων. Καταλήγοντας υπερασπίστηκε τις «αντιτρομοκρατικές συνεργασίες» με τους Αμερικανούς, λέγοντας ότι «για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι μονόδρομος η διεθνής συνεργασία».

Ο αυταρχισμός δε θα περάσει

Δεν πρόκειται να πειθαρχήσουμε σε διατάξεις, που θίγουν τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού, είτε αφορούν στις διαδηλώσεις, είτε στη διακίνηση των ιδεών με αφίσες και πανό, τόνισε στην τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς του υφυπουργού, για πλήρη άνθηση και κατοχύρωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, είπε ότι ο αυταρχισμός είναι συνέπεια της γενικότερης πολιτικής που ακολουθείται στη χώρα. Οταν, είπε, ακολουθείται μια αντιλαϊκή πολιτική, είναι φυσικό να προκαλεί λαϊκές αντιδράσεις, οι οποίες αντιμετωπίζονται από τους κυβερνώντες με αυταρχισμό και βία.

Ο Αντ. Σκυλλάκος κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση έχει στρατευτεί στο «αντιτρομοκρατικό μέτωπο» των ΗΠΑ, δεχόμενη τις εντολές τους για τιμωρία όσων χρηματοδοτούν οργανώσεις που οι Αμερικανοί θεωρούν τρομοκρατικές. Αυτό είναι το πραγματικό «κυνήγι μαγισσών», είπε, αφού κινδυνεύουν να συλληφθούν ανά πάσα στιγμή όσοι βοηθούν οικονομικά οργανώσεις Παλαιστινίων, Κούρδων ή των ανταρτών της Κολομβίας.

Αναφερόμενος στις σχετικές με το θέμα εξελίξεις στην ΕΕ τόνισε ότι όλα τα βήματα που γίνονται χειροτερεύουν την κατάσταση στον τομέα των δημοκρατικών δικαιωμάτων κάτι που φαίνεται και στο Ευρωσύνταγμα, αλλά και σε διάφορους άλλους τομείς όπως η Συμφωνία Σέγκεν, το ευρωπαϊκό ένταλμα, η Ευρωπαϊκή Αστυνομία.

Ο αυταρχισμός, τόνισε ο Αντ. Σκυλλάκος, δεν είναι μόνο αστυνομικός, αλλά έχει πολλές πλευρές: Αυταρχισμός είναι ο αποκλεισμός της φωνής του ΚΚΕ από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αυταρχισμός είναι η κλοπή των εδρών των μικρότερων κομμάτων με τους καλπονοθευτικούς νόμους, αυταρχισμός είναι ο έλεγχος των δημοσίων υπαλλήλων μέσω της «αξιολόγησης».

Για το «σεβασμό στους νόμους», που ζήτησε ο υφυπουργός είπε ότι οι άδικοι και αντιλαϊκοί νόμοι αλλάζουν με κινητοποιήσεις και τόνισε χαρακτηριστικά ότι εάν δεν υπήρχε το σύνθημα «νόμος είναι το δίκαιο του εργάτη» τότε θα ήμασταν ακόμα στην εποχή που δεν υπήρχαν ούτε συνδικαλισμός, ούτε κινητοποιήσεις.

Οι συμβολικές καταλήψεις, είπε, είναι μια νόμιμη μορφή πάλης και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την ποινικοποίησή τους, ούτε να συμβιβαστούμε με το γεγονός ότι όλες σχεδόν οι απεργίες κρίνονται από τα δικαστήρια παράνομες και καταχρηστικές.

Για τα μέτρα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, τόνισε ότι επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες όσων είχαν εκτιμήσει ότι θα θιγούν βασικά δικαιώματα και υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Οι απεργίες που δε θα επιτρέπονται είναι το πρόβλημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων»;

Αναπτύσσοντας τις θέσεις του ΚΚΕ ζήτησε να καταργηθεί η ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων, να καταργηθεί η παρακολούθηση των πολιτών, να προστατευτεί το δικαίωμα στην απεργία και το συνδικαλισμό καθώς και στην ελευθερία διακίνησης των ιδεών. Τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται είναι ο εκδημοκρατισμός των Σωμάτων Ασφαλείας και όχι η συνεχής αύξηση του αριθμού όσων υπηρετούν σε αυτά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καρμανιόλα για τα δικαιώματα των εργαζομένων(2008-07-30 00:00:00.0)
«Ενιαίος φορέας ενέργειας σε συνθήκες λαϊκής οικονομίας»(2007-01-09 00:00:00.0)
Ανυποχώρητα σταθεροί στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων(2006-12-20 00:00:00.0)
Κυβερνητική ανοχή στον αυταρχισμό(2005-12-03 00:00:00.0)
Ούτε τους κυβερνητικούς βουλευτές δεν πείθουν τα «ευρωτρομομέτρα»(2001-12-05 00:00:00.0)
Ιδιωτικοποίηση με πρόσχημα τα «νέα δεδομένα»(2001-02-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ