Τετάρτη 30 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΚΟ
Καρμανιόλα για τα δικαιώματα των εργαζομένων
  • Ξεκίνησε χτες στη Βουλή και συνεχίζεται σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου για το «μαύρο χρήμα», στο οποίο έχει εισαχθεί και η επίμαχη τροπολογία για τις ΔΕΚΟ
  • Αντώνης Σκυλλάκος: Αυτό που ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ εσείς το κάνετε νόμο

Με σαφή στόχο να «απομακρύνουν» την πολιτική συζήτηση από την πραγματική στόχευση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας για την επανασύσταση της επιτροπής για την αντιμετώπιση του «μαύρου» χρήματος, αλλά και της τροπολογίας που αφορά τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ κοντραρίστηκαν χτες στη Βουλή Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ. Η αντιπαράθεσή τους περιστράφηκε γύρω από το θέμα του απερχόμενου προέδρου Γ. Ζορμπά. Από την πλευρά του ΚΚΕ επισημάνθηκε ότι βασικός στόχος του νομοσχεδίου είναι η περιστολή των ατομικών δικαιωμάτων με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ η επίμαχη τροπολογία για τις ΔΕΚΟ νομιμοποιεί και τυπικά τις πρακτικές που ακολουθούν επί 10ετίες οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Το ΚΚΕ, όπως και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, χαρακτήρισαν αντισυνταγματικές τόσο τη ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία επικεφαλής της επιτροπής μπορεί να οριστεί εν ενεργεία δικαστικός, όσο και την τροπολογία, σύμφωνα με την οποία οι νέοι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ θα προσλαμβάνονται με 7μηνη σύμβαση, ενώ για την προσφυγή στη διαιτησία θα πρέπει να υπάρχει σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης. Παρ' όλα αυτά, η συζήτηση που επακολούθησε για τη συνταγματικότητα ή μη των διατάξεων ήταν αποκαλυπτική για τις πολιτικές προθέσεις.

Στην ουσία των θεμάτων που θίγουν οι ρυθμίσεις εστίασε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης περί αντισυνταγματικότητας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος. Για την τροπολογία, με βάση την οποία καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις στις ΔΕΚΟ, ο Αντώνης Σκυλλάκος επισήμανε πως «υπάρχει σαφής παραβίαση του άρθρου 22 του Συντάγματος», μια και «καταργεί η κυβέρνηση Συλλογικές Συμβάσεις και κανονισμούς», αναρωτώμενος αν «θα επεκταθεί αυτή η ρύθμιση και πέρα από τις ΔΕΚΟ». Ο Αντώνης Σκυλλάκος τόνισε ότι «είναι αντεργατική η συγκεκριμένη τροπολογία» και «είμαστε εντελώς αντίθετοι». Υπενθύμισε, πάντως, ότι «εφαρμόζονταν πρακτικές που παρέκαμπταν το Σύνταγμα και στην περίοδο του ΠΑΣΟΚ. Οι ΔΕΚΟ είχαν γεμίσει με υπεργολαβίες και συμβασιούχους», σχολιάζοντας ότι «αυτό που ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ εσείς το κάνετε νόμο». Επίσης, ο Αντώνης Σκυλλάκος καυτηρίασε, για μια ακόμη φορά, την πρακτική της εισαγωγής άσχετων τροπολογιών σε νομοσχέδια.

Αναβαθμίζετε την ...αντιτρομοκρατική νομοθεσία

Οσον αφορά στη ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία εν ενεργεία δικαστικός μπορεί να είναι πρόεδρος ανεξάρτητης αρχής, θύμισε ότι «με την τροποποίηση του Συντάγματος του 2001 απαγορεύτηκε στους δικαστές να μετέχουν σε επιτροπές. Από την άποψη αυτή παραβιάζεται πράγματι το άρθρο 89 του Συντάγματος». «Γιατί αυτή η φασαρία;» αναρωτήθηκε όμως ρητορικά. Οπως είπε - απευθυνόμενος στην κυβέρνηση - «θέλετε να αποπέμψετε τον Ζορμπά. Ομως το νομοσχέδιο θα το φέρνατε έτσι κι αλλιώς, θα το έφερνε και το ΠΑΣΟΚ, γιατί θέλετε να αναβαθμίσετε την ...αντιτρομοκρατική νομοθεσία». Οπως τόνισε, η ουσία του προτεινόμενου νόμου όπως και ο βασικός λόγος για τον οποίο αντίκειται στο Σύνταγμα είναι το ότι θίγονται τα ατομικά δικαιώματα, αφού «θα μπορεί ο υπουργός να δημεύει περιουσίες και λογαριασμούς, όταν πιθανολογείτε ότι υπάρχει χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων». Επισήμανε ότι έχει τη σημασία της και η υπόθεση Ζορμπά όπως και η υπόθεση των σκανδάλων, όμως «τα ζητήματα των ατομικών δικαιωμάτων είναι πιο πάνω από αυτά».

Την ...«προστασία του φορολογούμενου» επικαλέστηκε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, προκειμένου να δικαιολογήσει την τροπολογία για τις ΔΕΚΟ, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασής της. Οπως είπε, σύμφωνα με την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η κυβέρνηση μπορεί να παρεμβαίνει νομοθετικά «για λόγους γενικότερου οικονομικού και κοινωνικού συμφέροντος». Επίσης, ανέφερε ότι στηρίζεται σε οδηγία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας ως προς το σκέλος που αφορά στην προσφυγή στη διαιτησία, λέγοντας πως η προσφυγή στη διαιτησία έχει νόημα μόνο στην περίπτωση που αποδέχονται τη διαδικασία και οι δύο πλευρές. Οσον αφορά στο θέμα του διορισμού εν ενεργεία δικαστικών στις ανεξάρτητες αρχές, ο υπουργός υποστήριξε ότι στο Σύνταγμα προβλέπεται ο κατ' εξαίρεση διορισμός.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στην τροπολογία για τις ΔΕΚΟ, εστίασε στη διαδικασία για την ψήφισή της, μιλώντας για αντισυνταγματική μεθόδευση. Πρόσθεσε ότι «καταργεί το εργατικό δίκαιο» και «ανοίγει μέτωπο με τους εργαζόμενους», χαρακτηρίζοντάς τη «θεσμικό σκάνδαλο». Οσον αφορά στο θέμα των εν ενεργεία δικαστικών επισήμανε ότι υπάρχει μεθόδευση «για την εκπαραθύρωση Ζορμπά», επειδή «δεν αντέχει τις έρευνές του». Αντισυνταγματικές χαρακτήρισε τις ρυθμίσεις και ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Γρ. Ψαριανός, καθώς και ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ., Μ. Βορίδης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ