Σάββατο 15 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κίνημα ειρήνης μαζικό, μαχητικό ενάντια στον πόλεμο και στον ιμπεριαλισμό

Αποσπάσματα από την εισήγηση της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ

Αποψη από τους συνέδρους
Αποψη από τους συνέδρους
Την εισήγηση της Γραμματείας της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) προς τους αντιπροσώπους του 14ου Συνεδρίου παρουσίασε ο Θανάσης Παφίλης, γενικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ.

Κάνοντας εκτενή αναφορά στις διεθνείς εξελίξεις αλλά και στις εξελίξεις στην Ελλάδα η εισήγηση σημειώνει πως η ελπίδα και η διέξοδος βρίσκονται στη συσπείρωση των λαϊκών δυνάμεων σε ένα μαχητικό, πλατύ, αντιπολεμικό φιλειρηνικό κίνημα αντίστασης και σύγκρουσης με τον ιμπεριαλισμό, αναπόσπαστο κομμάτι του λαϊκού μετώπου που διαμορφώνεται από το κοινωνικό κίνημα που αναπτύσσεται. Η ελπίδα για το ειρηνικό μέλλον βρίσκεται στον ενωμένο αντιιμπεριαλιστικό αγώνα κινημάτων, λαών, κρατών, ώστε να ηττηθούν οι δυνάμεις που υπηρετούν την ιμπεριαλιστική τάξη, για να μπουν οι λαϊκές δυνάμεις στο προσκήνιο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Αναφερόμενη αναλυτικά στην πλούσια και πολυσχιδή δράση της ΕΕΔΥΕ τα τέσσερα τελευταία χρόνια, η εισήγηση σημειώνει τις ανάγκες του σήμερα, που απαιτούν ένα μαχητικό, μαζικό, πλατύ κίνημα ειρήνης, το οποίο θα ενημερώνει, θα αποκαλύπτει, θα κινητοποιεί το λαό με σαφή αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά.

Κρίνεται λοιπόν αναγκαίο - τονίζει - να δυναμώσουν οι Επιτροπές Ειρήνης, να εντάξουν μαζικά τους ανθρώπους που συμμετέχουν στο φιλειρηνικό κίνημα και ιδιαίτερα τους νέους. Να στηθούν παντού νέες Επιτροπές Ειρήνης.

Πρωτοβουλία για ευρύτερο πόλο αντιιμπεριαλιστικής συσπείρωσης

Εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων παραβρέθηκαν στο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ
Εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων παραβρέθηκαν στο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ
Ο αγώνας του φιλειρηνικού κινήματος - σημειώνει στη συνέχεια - πάντα ήταν συνδεμένος με τον αγώνα των άλλων κοινωνικών κινημάτων και ιδιαίτερα των εργαζομένων. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε και εξαιτίας της γενικευμένης επίθεσης σε όλους τους τομείς, είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός ενιαίου ρεύματος αντίστασης και αγώνα. Η υπόθεση του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα πρέπει να αγκαλιάζει όλο το μαζικό κίνημα και πριν απ' όλα τα συνδικάτα. Το κίνημα ειρήνης πρέπει να συμπορεύεται με τους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες που αναπτύσσονται.

Αυτή η συνεργασία εκφράστηκε το προηγούμενο διάστημα στις μεγάλες φιλειρηνικές-αντιπολεμικές κινητοποιήσεις.

Είναι άμεσο και αναγκαίο αυτή η προσπάθεια να πάρει μόνιμο χαρακτήρα.

Αξιοποιώντας δημιουργικά την εμπειρία του αντιπολεμικού μετώπου των 120 μαζικών οργανώσεων καθώς επίσης και την κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003».

Η ΕΕΔΥΕ - τονίζεται - πρέπει να πάρει άμεσα πρωτοβουλία για τη συγκρότηση ενός ευρύτερου πόλου συσπείρωσης κινημάτων και μαζικών οργανώσεων με σαφή αντιιμπεριαλιστικό προσανατολισμό σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο.

Η μορφή που θα πάρει αυτή η συσπείρωση θα καθοριστεί μέσα από τη συζήτηση με τα υπόλοιπα κινήματα και οργανώσεις.

Οι Επιτροπές Ειρήνης άμεσα να προχωρήσουν σε τέτοιες πρωτοβουλίες και το νέο Εθνικό Συμβούλιο και η Γραμματεία να επεξεργαστούν συγκεκριμένα αυτή την πρόταση.

Παρά το γεγονός ότι έχει εφαρμοστεί και έχει ωριμάσει η μορφοποίηση αυτής της συνεργασίας θεωρούμε ότι μπορεί και πρέπει να οριστικοποιηθεί συνδυασμένη με μια μεγάλη προσπάθεια ενημέρωσης και δράσης και πολύμορφων εκδηλώσεων.

Η Ολυμπιάδα Ειρήνης, η οποία διοργανώνεται από την ΕΕΔΥΕ σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ), μπορεί και πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συσπείρωσης, συμπαράταξης και συνεργασίας φορέων, προσωπικοτήτων, κινήσεων. Δίνει τη δυνατότητα διοργάνωσης εκδηλώσεων που αγκαλιάζουν όλους τους τομείς δράσης του φιλειρηνικού κινήματος.

Οι άξονες δράσης

Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ και οι Επιτροπές Ειρήνης - σημειώνει η εισήγηση - πρέπει να κινηθούν με γνώμονα τις εξελίξεις και την επικαιρότητα, έχοντας ταυτόχρονα σταθερό πρόγραμμα δράσης στους παρακάτω άξονες:

-- Οι νέες απειλές κατά χωρών και λαών.

  • Αλληλεγγύη στους λαούς των Κούβας, Συρίας, ΛΔ Κορέας και σ' όσους απειλούνται. Ενημέρωση του λαού, απάντηση στη διαστρέβλωση της ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας
  • Αλληλεγγύη στο λαό του Ιράκ, απαίτηση για αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Ο λαός του Ιράκ να αποφασίσει για το μέλλον του
  • Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη

-- Ενημέρωση και δράση για τη νέα κλιμάκωση των εξοπλισμών, τα νέα πυρηνικά, τη στρατηγική του πρώτου πυρηνικού πλήγματος.

-- Ενημέρωση και δράση κατά του προληπτικού πολέμου, της ανατροπής του διεθνούς δικαίου, της κατάλυσης των Καταστατικών Αρχών του ΟΗΕ.

-- Ενημέρωση και δράση κατά του NATO και του Ευρωστρατού.

  • Απαίτηση για μη συμμετοχή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια
  • Να γυρίσουν στην Ελλάδα οι στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται εκτός συνόρων

-- Αγώνας κατά των νέων εξοπλισμών και της μετατροπής του ελληνικού στρατού σε ΝΑΤΟικό - επιθετικό τμήμα.

-- Ενταση της ενημέρωσης για το ρόλο των βάσεων και ιδιαίτερα της Σούδας, που μεταμορφώνεται σε επιχειρησιακό κέντρο στήριξης και διεξαγωγής των νέων πολέμων στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και Β. Αφρικής.

-- Δράση για την αποκάλυψη και αντιμετώπιση της κρατικής τρομοκρατίας, των νόμων καταστολής και της περιστολής των ατομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

-- Να ανοίξουμε μια μόνιμη ενημερωτική δραστηριότητα με τίτλο: «Ο αγώνας κατά της "νέας τάξης", ο αντιπολεμικός φιλειρηνικός αγώνας, είναι αγώνας για τη δουλιά, τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, την Υγεία, την Παιδεία, τον Πολιτισμό, τα δικαιώματα των γυναικών και της νεολαίας».

Τέλος, η εισήγηση σημειώνει πως η ΕΕΔΥΕ πρέπει στο επόμενο διάστημα να εντείνει τη διεθνή της παρουσία και να πάρει πρωτοβουλίες στα πλαίσια του ΠΣΕ για το συντονισμό και την κοινή δράση των κινημάτων στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μ. Ανατολής. Να δυναμώσει την παρουσία της στο ευρωπαϊκό αντιπολεμικό κίνημα. Αξιοποιώντας και το ΑντιΝΑΤΟικό Κέντρο και άλλες συσπειρώσεις να αναδείξει άμεσα την ανάγκη πάλης των λαών των χωρών-μελών του NATO, αλλά και των άλλων λαών της περιοχής παίρνοντας υπόψη την τελευταία απόφαση του NATO για τη Β. Αφρική. Η ΕΕΔΥΕ πρέπει επίσης να δυναμώσει τις διμερείς σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τα άλλα κινήματα ειρήνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ