Σάββατο 15 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ
Ο αυταρχισμός όπλο για το πέρασμα φιλομονοπωλιακής πολιτικής

Eurokinissi

Την ανάγκη για μια «δημοκρατία του λαού ενάντια στη δημοκρατία του κεφαλαίου», επισήμανε χτες ο κεντρικός εισηγητής του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης, τονίζοντας πως οι αντιλαϊκές πολιτικές παράγουν την ανασφάλεια που επικαλείται η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τις αντιδημοκρατικές και αυταρχικές επιλογές της.

Οπως επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «εκείνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι το πέρασμα της φιλομονοπωλιακής της πολιτικής», γι' αυτό «δε διστάζει να χρησιμοποιήσει παλιούς και νέους μηχανισμούς» και να «καταφεύγει στον αυταρχισμό, στην καταστολή όσων διαφωνούν με την πολιτική της». Υπενθύμισε μάλιστα ότι «ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σχετικά με την ύπαρξη μηχανισμών παρακολούθησης και υπονόμευσης του λαϊκού κινήματος, απαντώντας σε ερώτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, ήταν αποκαλυπτικός για τις διαθέσεις της κυβέρνησης. Παραδέχτηκε με κυνικό τρόπο ότι οι χαφιέδες ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία», προσθέτοντας ότι «υπάρχει πληθώρα τέτοιων παραδειγμάτων». Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι υφίσταται «η ποινικοποίηση των αγώνων των εργαζομένων», όπως οι «μαζικές διώξεις αγροτών με τα αγροτοδικεία», ενώ «σε ισχύ είναι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τους μαθητές», ενώ αναφέρθηκε και στην «πρόσφατη καταδίκη των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ».

Ο Αγγελος Τζέκης τόνισε επίσης πως «με πρόσχημα την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, η κατάσταση θα επιδεινωθεί», αφού όπως διαφαίνεται «θα περιοριστεί το δικαίωμα των διαδηλώσεων», ενώ αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση της Αστυνομίας για τις διαδηλώσεις «μικρού όγκου», σημείωσε ότι για τα προβλήματα κυκλοφορίας «δεν είναι υπεύθυνες οι ομάδες που κλείνουν το δρόμο, όταν ο ίδιες οι αστυνομικές δυνάμεις 5 ώρες πριν κλείνουν στο κέντρο της Αθήνας». Απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση, επισήμανε ότι «έχετε στόχο να χτυπήσετε κάθε μορφή αντίδρασης», τονίζοντας ότι υπάρχει «στους χώρους δουλιάς τρομοκρατία του εργοδότη με μηχανισμούς παρακολούθησης και εντατικοποίηση της δουλιάς».

Επίσης ο βουλευτής του ΚΚΕ έκανε λόγο για «αυξανόμενη χρήση βιας των δυνάμεων καταστολής», κυρίως απέναντι στις διαδηλώσεις, αναφέροντας ότι «μέχρι και σήμερα φιλειρηνιστές της Θεσσαλονίκης διώκονται», ενώ «η κυβέρνηση καταφεύγει ακόμα και σε διατάγματα της χούντας ή σε πολιτική επιστράτευση», ενώ προκειμένου «για την αντιμετώπιση του λαϊκού κινήματος ενισχύει τους μηχανισμούς καταστολής», μιλώντας για «αύξηση 20%» των κατασταλτικών δυνάμεων, «με το πρόσχημα της ασφάλειας του πολίτη». Σημείωσε μάλιστα πως η Ελλάδα είναι η «πρώτη χώρα σε αναλογία αστυνομικού - πολίτη», ενώ «σχεδιάζεται η χρήση τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων σε αστυνομικά καθήκοντα».

Απαντώντας στο πρόσχημα της ασφάλειας του πολίτη, που χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της καταστολής, ο Αγγελος Τζέκης επισήμανε ότι «γίνεται προσπάθεια από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να καλλιεργηθεί στη συνείδηση του λαού ότι είναι ανασφαλής, για να ανεχθεί τον περιορισμό των δημοκρατικών του δικαιωμάτων», ενώ υπάρχει «στόχος να περάσουν χωρίς αγώνες τα αντιλαϊκά μέτρα που παράγουν την πραγματική ανασφάλεια του πολίτη». Επισήμανε παράλληλα ότι «κυβέρνηση και ΕΕ εκσυγχρονίζουν το νομοθετικό πλαίσιο», μιλώντας για το ηλεκτρονικό φακέλωμα, τον «τρομονόμο» και τη Συνθήκη Σένγκεν.

Αναφερόμενος στις θέσεις του ΚΚΕ, ο Αγγελος Τζέκης τόνισε ότι το λαϊκό κίνημα πρέπει «να διεκδικήσει τον αναπροσανατολισμό των Σωμάτων Ασφάλειας αποκλειστικά στη δίωξη του εγκλήματος». Παράλληλα κατήγγειλε τις μεθοδεύσεις της ΕΕ προκειμένου να ενισχυθεί το ισχύον αυταρχικό πλαίσιο, καθιερώνοντας τον ευρωτρομονόμο, στον οποίο για πρώτη φορά δίνεται ο ορισμός της τρομοκρατίας, ποινικοποιώντας τη συνδικαλιστική, κοινωνική και πολιτική δράση, όταν «θίγει τις θεμελιώδεις, πολιτικές, συνταγματικές, οικονομικές και κοινωνικές δομές μιας χώρας», αφού, όπως είπε, «έτσι δίνεται η δυνατότητα να χαρακτηριστούν τρομοκρατικές ενέργειες οι συμβολικές καταλήψεις δημόσιων κτιρίων και άλλων εγκαταστάσεων». Επίσης σημείωσε πως «δίνεται η δυνατότητα για χρήση στρατιωτικών δυνάμεων στο εσωτερικό της ΕΕ για την καταπολέμηση δήθεν της τρομοκρατίας και για την προστασία των δημοκρατικών θεσμών. Με τον ορισμό που δίνει ο ευρωτρομονόμος είναι φανερό ότι μπορεί να στρέφεται εναντίον των λαϊκών κινημάτων που αμφισβητούν την κυρίαρχη πολιτική άποψη».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατέληξε λέγοντας ότι «οι σχεδιασμοί τους θα αποτύχουν. Το ΚΚΕ και το μαζικό λαϊκό κίνημα δε θα υποταχθούν στους σχεδιασμούς αυτούς», αναπτύσσοντας «νέους δημοκρατικούς και αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ