Σάββατο 15 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στόχος το χτύπημα του λαϊκού κινήματος

Τις πλευρές που συνθέτουν τα ασφυκτικό αυταρχικό πλαίσιο που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση με στόχο το χτύπημα του λαϊκού κινήματος, ανέδειξαν χτες με τις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επερώτησης του Κόμματος.

Αστυνομικός για κάθε διαδηλωτή

Το ΚΚΕ απευθύνει «ένα μεγάλο "κατηγορώ" ενάντια στην αυταρχική πολίτικη της κυβέρνησης» τόνισε στην παρέμβαση του ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Γκατζής, ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ενίσχυση των μηχανισμών εφαρμογής των αυταρχικών πολιτικών. Επισήμανε ιδιαίτερα ότι βασική πλευρά των κυβερνητικών αυταρχικών επιλόγων είναι ο «αντιλαϊκός προσανατολισμός στα σώματα ασφάλειας», αφού «οι ένοπλες δυνάμεις, μακριά από την κυρία αποστόλη, αναλαμβάνουν ρόλο κατασταλτικού μηχανισμού», ενώ «η δράση των συνοριοφυλάκων μπήκε στα γέματα στον αυταρχισμό». «Φτάσατε στο σημείο για κάθε διαδηλωτή να τοποθετείται έναν αστυνομικό» σημείωσε ο Νίκος Γκατζής τονίζοντας ότι «χρησιμοποιούνται, πέρα από τα κλομπ, επικίνδυνα χημικά για την υγεία και για τη ζωή όσων τα υφίστανται». Επισήμανε δε ότι «μετατρέψατε ακόμα και τη δικαιοσύνη σε πόλο καταστολής με τις δίκες σκοπιμότητας».

Διώκονται γιατί αγωνίστηκαν

Στην έξαρση των αυταρχικών μέτρων εναντίον των αγροτών αναφέρθηκε ο βουλευτής Σταυρός Σκοπελίτης, τονίζοντας ότι «ο αυταρχισμός αυτός είναι γέννημα θρέμμα της πολιτικής της κυβέρνησης», που «επιδιώκει να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα του λαού». Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «χιλιάδες αγρότες τα τελευταία χρόνια σύρθηκαν ή σέρνονται στα δικαστήρια και καταδικάζονται αρκετοί από αυτούς» μόνο και μόνο «γιατί αντιστάθηκαν στη λαίλαπα που θέλει να τους διώξει από τα χωράφια τους και να τους μετατρέψει σε κολίγους των σύγχρονων τσιφλικάδων». Αναφερόμενος σε άλλο παράδειγμα αυταρχισμού ο Στ. Σκοπελίτης σημείωσε ότι «πριν λίγες μέρες, κάθισαν στο εδώλιο 14 γονείς σχολείου στο Μανταμάδο γιατί διεκδίκησαν να έχουν και 2ο δάσκαλο τα παιδιά τους στο σχολείο». Επισήμανε επίσης ότι «αυτή η κατάσταση θα πάρει ακόμα χειρότερες προεκτάσεις πηγαίνοντας προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες με πρόσχημα της ασφάλειά τους» λέγοντας ότι «έχουμε εξασφαλίσει ήδη μια πρωτιά στην προσπάθεια τρομοκράτησης της ελληνικού λαού». Οσον άφορα τις προθέσεις για περιορισμό των διαδηλώσεων σημείωσε ότι «δεν αποκλείεται να φτάσουμε μέχρι την απαγόρευση».

Νόμιμοι καταδότες

Στο καθημερινό αυταρχικό πλαίσιο, που εγκλωβίζει τον Ελληνα πολίτη, αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο βουλευτής Γιώργος Χουρμουζιάδης, κάνοντας λόγο για «αυταρχικές επιλογές με το επιχείρημα της προστασίας του Ελληνα πολίτη». Οπως είπε, «χαρακτηρίζονται ιδιώνυμες ποινικές πράξεις οι προσπάθειες των πολιτών», ενώ «ο αστυνομικός της γειτονίας τείνει να καταστεί νόμιμος καταδότης». Παράλληλα αναφέρθηκε σε «φακελώματα ηλεκτρονικά ή όχι» και «ηλεκτρονικές κάμερες που παρακολουθούν και καταγράφουν τις κινήσεις του καθένα μας», ενώ κατηγορείται οποιοσδήποτε εκφράσει την αντίθεσή του φέροντας το παράδειγμα της «δίωξης του υποψήφιου δημάρχου Αγάπιου Σαχίνη». Ο Γιώργος Χουρμουζιάδης τόνισε ότι παράνομες «θα χαρακτηρίζονται όλες οι κινήσεις διαμαρτυρίας, οι συμβολικές καταλήψεις δημόσιων κτιρίων, ακόμα και οι δυνατοί αναστεναγμοί των ανέργων». Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση δήλωσε: «Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η ασφάλεια του πολίτη δεν απειλείται μονό από ένα διάρρηκτη. Ο πολίτης αισθάνεται ανασφαλής όταν είναι άνεργος, όταν το κράτος δεν του διασφαλίζει περίθαλψη», προσθέτοντας ότι «η αστυνόμευση των πάντων δεν προστατεύει τον πολίτη από αυτή την ανασφάλεια», αφού «αυτή η ασφάλεια εξασφαλίζεται με φιλολαϊκούς πολίτες». Τέλος έκανε λόγο για «σύνδρομο της τρομοκρατίας που κατάφεραν να μεταφυτεύσουν οι ιμπεριαλιστές».

Εργασιακή τρομοκρατία

Ο αυταρχισμός στην εργασία αποτέλεσε το αντικείμενο της παρέμβασης του βουλευτή του ΚΚΕ Δημήτρη Τσιόγκα, ο οποίος επισήμανε ότι «στους χώρους εργασίας τα δημοκρατικά δικαιώματα γνωρίζουν τους μεγαλύτερους περιορισμούς», αφού «δικαιώματα που αφορούν τη συνδικαλιστική δράση, το ωράριο, τις συνθήκες εργασίας έχουν περιοριστεί» ακόμη και στο δημόσιο τομέα. «Ο φόβος της απόλυσης, οι δυσμενείς μεταθέσεις δεν επιτρέπουν στους εργαζόμενους να συμμετέχουν σε σωματεία ή να δημιουργήσουν εκεί που δεν υπάρχουν» επισήμανε ο Δημήτρης Τσιόγκας επισημαίνοντας ότι «ακόμα και συνδικαλιστές απολύονται και πολλές φορές με δικαστικές αποφάσεις». Τόνισε επίσης ότι «το 30% των εργαζόμενων στη χώρα μας εργάζεται χωρίς συμβάσεις εργασίας και είναι ανασφάλιστοι», ενώ «η μερική απασχόληση διευρύνεται». Επίσης ο βουλευτής του ΚΚΕ δήλωσε ότι «η συνενοχή της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας είναι συνενοχή στα καθημερινά εγκλήματα εναντίον των εργαζόμενων», μιλώντας παράλληλα για «δικαστικές παρεμβάσεις στα συνδικάτα» που αναπτύσσουν αγώνες ενώ «τα συνταγματικά δικαιώματα, όπως η απεργία, υπονομεύονται συστηματικά». Επίσης για την ποινικοποίηση των απεργιών υπενθύμισε ότι «από το 1974 μέχρι σήμερα οι δικαστικές αποφάσεις που έκριναν νόμιμες απεργίες είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού», ενώ υπάρχουν «πολλές καταγγελίες από συνδικάτα των οποίων παρακολουθούνται οι συνελεύσεις και οι συγκεντρώσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ