Σάββατο 15 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αντιδράσεις για την επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα

Υπερβολικά χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου ότι ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν προτίθεται να περάσει στις ελεύθερες περιοχές, για να προσφέρει λουλούδια.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός θα επιδιώξει κοινή συνάντηση κατά την αυριανή παράνομη επίσκεψή του στα Κατεχόμενα, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι δεν υπάρχει καμιά επικοινωνία με την τουρκική κυβέρνηση. Η επίσκεψή του, είπε, είναι παράνομη, ο ίδιος είναι αρχηγός της κατοχικής δύναμης και εξάλλου έχει διαψεύσει τα περί ανθοδέσμης και πρόθεσής του να έρθει στις ελεύθερες περιοχές.

Τις πληροφορίες για έλευση του Ταγίπ Ερντογάν δημοσίευσε η τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ», αλλά τις διέψευσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού μίλησε για ενδεχόμενο επικοινωνιακό τέχνασμα της τουρκικής κυβέρνησης. Ο κ. Κυπριανού συνέστησε ψυχραιμία και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι έχουμε όλη τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε το καθετί.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους δήλωσε ότι το γεγονός και μόνο ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός μεταβαίνει στις κατεχόμενες περιοχές ως ο ηγέτης της χώρας που αποτελεί κατοχική δύναμη, επισκιάζει οτιδήποτε άλλο. Πρόσθεσε ότι η παράνομη επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα αποτελεί προκλητική στάση και ενέργεια, σηματοδοτεί τη στάση του ιδίου και της Τουρκίας σε σχέση με τις λεγόμενες εκλογές στα Κατεχόμενα και δείχνει ξεκάθαρα ότι η Τουρκία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στηρίζει τη σκληρή γραμμή του Ντενκτάς. Ερωτηθείς εάν αναμένεται ο Ερντογάν να ανακοινώσει κάποια μέτρα για την Αμμόχωστο, ο κ. Κλεάνθους απάντησε πως ό,τι ανοίγματα και να κάνουν οι Τούρκοι, θα είναι τρύπες στο νερό.

«Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας» ήταν το σχόλιο του προέδρου του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, στις πληροφορίες ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα περάσει στις ελεύθερες περιοχές. Ο κ. Ομήρου υπογράμμισε πως ο Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιεί παράνομη και προκλητική επίσκεψη στην Κύπρο, κατά τη θλιβερή επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Εξέφρασε, επίσης, την εκτίμηση ότι οι όποιες θεατρινίστικες συμπεριφορές τον εκθέτουν ακόμα περισσότερο.

Ο πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα της «Μιλιέτ» εκτίμησε ότι κάτι τέτοιο θα αποτελεί ελιγμό, τον οποίο έχει ξανακάνει η Τουρκία. Ισως, πρόσθεσε, θα έπρεπε να αναμένονται και κάποιες άλλες κινήσεις, τις οποίες αποκλείει η ελληνοκυπριακή πλευρά και αύριο να γίνει κάποια εξαγγελία για την Αμμόχωστο.

Ο εκ των αντιπροέδρων των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Χριστοφίδης εξέφρασε την άποψη ότι το δημοσίευμα της «Μιλιέτ», δε θα επιβεβαιωθεί από τα γεγονότα. Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι ο κύριος Ερντογάν δε θα επιχειρήσει να περάσει το οδόφραγμα, όταν διαπιστώσει ότι είναι ανεπιθύμητος. «Οι κινήσεις που πρέπει να κάνει ο Τούρκος πρωθυπουργός είναι να επιδείξει πραγματική βούληση για αλλαγή της στάσης της Τουρκίας στο Κυπριακό, ώστε να επιτευχθεί λύση», είπε ο κ. Χριστοφίδης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ