ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νομοθετούν το ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς

Οι βουλευτές του ΚΚΕ κατήγγειλαν χτες στη Βουλή τις «γαλάζιες» αντιαγροτικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, με το νομοσχέδιο για την προσαρμογή στη νέα ΚΑΠ, την οποία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε ...«τελευταία ευκαιρία»!

Από κινητοποίηση αγροτών στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Φλεβάρη

Motion Team

Από κινητοποίηση αγροτών στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Φλεβάρη
Στο πιο γρήγορο και βίαιο ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς αποσκοπεί η νέα καταστροφική Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ, στην οποία προσαρμόζεται και η χώρα μας με σχετικό νομοσχέδιο που από χτες συζητείται στη Βουλή.

Το βασικό στοιχείο της νέας ΚΑΠ είναι η αποδέσμευση των επιδοτήσεων από την αγροτική παραγωγή και με παρεμβάσεις τους στη χτεσινή συνεδρίαση οι βουλευτές του ΚΚΕ κατήγγειλαν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων (σημερινής και προηγούμενων). Στη συζήτηση, για μια ακόμα φορά, οι εκπρόσωποι του δικομματισμού «αντιπαρατέθηκαν» για δευτερεύοντα όμως θέματα, αφού επί της ουσίας των προβλέψεων της νέας ΚΑΠ είναι απολύτως σύμφωνοι.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας κατήγγειλε ότι η νέα ΚΑΠ στοχεύει στη μείωση της συνολικής στήριξης της γεωργίας στην ΕΕ, για να προσαρμοστεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και για να εξοικονομηθούν κονδύλια στον κοινοτικό προϋπολογισμό που θα χρησιμοποιηθούν για την εφαρμογή των νέων κοινοτικών πολιτικών της ΟΝΕ, αλλά και για τη λειτουργία κατασταλτικών μηχανισμών όπως ο ευρωστρατός και η ευρωαστυνομία. Επίσης, προωθεί το πιο γρήγορο ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς και το πέρασμα της γης σε λίγους μεγαλοαγρότες και σε αγροτικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην παγκοσμιοποιημένη αγορά με λιγότερες επιδοτήσεις. Με το κόψιμο ενός μεγάλου μέρους των επιδοτήσεων, είπε ο Δ. Τσιόγκας, θα μειωθεί δραστικά το αγροτικό εισόδημα και θα ενταθεί η διατροφική εξάρτηση της χώρας.

Την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, συνέχισε, την εφαρμόζουν με συνέπεια και η σημερινή κυβέρνηση και οι προηγούμενες εξελισσόμενες έτσι σε νεκροθάφτη της αγροτιάς.

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική το ΚΚΕ, είπε ο Δ. Τσιόγκας, έχει δική του πρόταση, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί στο πλαίσιο μιας λαϊκής οικονομίας που θα εφαρμόζει μια άλλη λαϊκή εξουσία. Η πρότασή μας, είπε, για την ανάπτυξη της γεωργίας σύμφωνα με τις δυνατότητες της χώρας και τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες του λαού, προβλέπει τη δημιουργία παραγωγικών συνεταιρισμών προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών αλλά και του λαού. Επίσης, προβλέπει τη στήριξη του δημόσιου αναπτυξιακού παραγωγικού αγροτικού τομέα, τη διαμόρφωση και υλοποίηση κλαδικών και περιφερειακών πολιτικών, ώστε να μειώνεται το κόστος παραγωγής και να προστατεύεται η αγροτική παραγωγή από όλους τους φυσικούς κινδύνους.

Στη δική του παρέμβαση ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση εμπαίζει τον μικρομεσαίο αγρότη, για να μπορέσει να περάσει την πολιτική της, που δεν είναι άλλη από εκείνη της καταστροφής των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών και τη συγκέντρωση μέσα από αυτή την καταστροφή της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια. Με τη νέα ΚΑΠ, είπε, όχι μόνο διώχνεται ο μικρομεσαίος καλλιεργητής από το χωράφι του, αφού αποδεσμεύεται η επιδότηση από την παραγωγή, αλλά η κυβέρνηση τον ειρωνεύεται και από πάνω, όταν του λέει ότι θα τον βοηθήσει με τα διάφορα συμβούλια αγροτικής ανάπτυξης. Ο Στ. Σκοπελίτης κατήγγειλε ότι οι κυβερνώντες δε θέλουν τον κάτοικο της υπαίθρου να είναι παραγωγός, αλλά τον θέλουν «βοηθηματούχο» και μάλιστα με σκυμμένο το κεφάλι και με ανοιχτή την παλάμη να εκλιπαρεί «δώστε ό,τι προαιρείσθε».

Δικομματική συμφωνία επί της ουσίας

Συμφωνία επί της ουσίας της νέας ΚΑΠ προέκυψε από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων του δικομματισμού και η όποια φραστική αντιπαράθεση εξαντλήθηκε στο ποιος είναι ικανός να την υλοποιήσει καλύτερα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου είπε ότι η νέα ΚΑΠ προχωράει σε όλες τις χώρες της ΕΕ και η Ελλάδα παραμένει ουραγός και θεατής των εξελίξεων χωρίς να υπάρξει έργο υποστήριξης των αγροτών για την αξιοποίηση των θετικών δεδομένων της νέας ΚΑΠ. Κατά τον Γ. Παπανδρέου η νέα ΚΑΠ είναι «η τελευταία ευκαιρία για την αναπτυξιακή πορεία της αγροτικής οικονομίας και για τον Ελληνα αγρότη». Μάλιστα, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «άρπαξε ως σωσίβιο την υπεύθυνη πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ».

Απαντώντας ο υπουργός Γεωργίας Ε. Μπασιάκος θεώρησε καλό να θυμηθεί τις παρατεταμένες καλοκαιρινές διακοπές του Γ. Παπανδρέου, λέγοντας ότι είναι θετικό το ότι τις διέκοψε και προσήλθε στη Βουλή! Επί της ουσίας, ισχυρίστηκε ότι η σημερινή κυβέρνηση ανέκοψε την καταστροφική πορεία της αγροτικής οικονομίας και θύμισε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το κόμμα του ψήφισε τα μισά περίπου άρθρα του νομοσχεδίου «για να έχει συμμετοχή στις πολύ θετικές και ευνοϊκές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου».

Απαντώντας στους εκπροσώπους του δικομματισμού ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι παρά την αντιπαράθεση και οι δύο απέφυγαν επιμελώς να αναφερθούν στην ουσία της νέας ΚΑΠ στην οποία έχουν βάλει την υπογραφή τους. Αντιπαρατίθενται, είπε, τα δύο κόμματα σε επιμέρους πλευρές και ο ένας φορτώνει τις ευθύνες στον άλλο, αλλά συμφωνούν στο ότι δεν πρέπει να πειράξουμε την κοινή αγροτική πολιτική και στο ότι πρέπει να πειθαρχούμε πλήρως, ανεξάρτητα αν έτσι οδηγείται σε καταστροφή η μικρομεσαία αγροτιά και σε συρρίκνωση η αγροτική πολιτική της χώρας.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και το ΠΑΣΟΚ, κατέληξε ο Αντ. Σκυλλάκος, κρύβουν από τους αγρότες το γεγονός ότι θα χειροτερέψει η κατάσταση, αφού τα οικονομικά μεγέθη από το 2006 έως το 2013 για τις επιδοτήσεις μειώνονται.


ΤΑΜΕΙΟ ΕΓΓΥΟΔΟΣΙΑΣ
Για λίγους κι εκλεκτούς

Οι αριθμοί ευημερούν, αλλά οι μικροί ΕΒΕ φυτοζωούν. Την αντίθεση αυτή προσπαθεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση, επιλέγοντας να ασχοληθεί μόνο με τους αριθμούς και να κριθεί από αυτούς σε σχέση με τις εγγυήσεις του Ταμείου Εγγυοδοσίας για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Με κοινή δήλωσή τους, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας και ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Σ. Παπαδόπουλος αναφέρονται στα σχετικά στοιχεία, παρουσιάζοντας αναλυτικά πόσες αιτήσεις κατατέθηκαν μέχρι τον περσινό Δεκέμβρη, πόσες μέχρι το τέλος Αυγούστου (για να δείξουν την «τρομερή» αύξηση, που ωστόσο δε λέει τίποτα γιατί το Ταμείο ήταν ανενεργό για πολλούς μήνες του 2004), καθώς και ποσοστά για τη γεωγραφική κατανομή τους.

Το ξεκαθάρισμα των αριθμών αποκαλύπτει ότι:

  • Μέχρι το τέλος Αυγούστου κατατέθηκαν συνολικά 2.073 αιτήσεις, για δάνεια συνολικού ύψους 86,7 εκατ. ευρώ.
  • Εξετάστηκαν οι 1.963 - δεν αναφέρεται στην τύχη των άλλων - και εγκρίθηκαν 1.452 αιτήσεις για δάνεια ύψους 55,8 εκατ. ευρώ και ύψος εγγυήσεων 32,2 εκατ. ευρώ.
  • Τελικά εγκρίθηκαν (μετά και από υπαναχωρήσεις) μόλις 1.363 αιτήσεις, με συνολικό ύψος δανείων τα 52 εκατ. ευρώ και εγγυήσεις για τα 30 εκατ. ευρώ από αυτά.

Ιδιαίτερη αναφορά στις 810 αιτήσεις που είτε απορρίφθηκαν, είτε ανακλήθηκαν από τους ενδιαφερόμενους δεν κάνουν ο υπουργός και ο γγ του υπουργείου, οπότε ο ρόλος των τραπεζών στην απόρριψη δανειοδοτήσεων δεν είναι σαφής. Το σίγουρο είναι ότι οι διακηρύξεις για εγγυοδοσία τουλάχιστον 11.000 επιχειρήσεων μέχρι το 2008 (και είναι οι πιο συντηρητικοί αριθμοί αυτοί από όσους έχουν ακουστεί) δε φαίνεται να είναι εφικτός. Πολύ περισσότερο, οι πραγματικά πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ δεν εξυπηρετούνται καθώς οι τράπεζες έχουν τον πρώτο λόγο για τη δανειοδότηση, επειδή η εγγυοδοσία αυξάνει το κόστος του δανεισμού δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα και επειδή σε κάθε περίπτωση προκρίνονται και από το Ταμείο οι «βιώσιμες» επιχειρήσεις, αυτές δηλαδή που είναι οικονομικά εύρωστες!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ