ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Αξιος «μεταρρυθμιστικός» σύμμαχος της κυβέρνησης

Δεν πρόκειται να στηρίξουμε συντεχνιακά αιτήματα, ξεκαθάρισε ο Γ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στις απεργίες, στην Ολομέλεια της ΚΟ του κόμματός του

Χαρακτήρισε τις αντιλαϊκές διαρθρωτικές αλλαγές «απαραίτητες». Ζήτησε από την κυβέρνηση να εφαρμόσει τον αντιασφαλιστικό νόμο 3029/02 για την επίλυση του ασφαλιστικού των τραπεζών. Εθεσε ως πρωταρχικό στόχο του ΠΑΣΟΚ την αξιοποίηση του «ανταγωνισμού» και του ιδιωτικού τομέα. Ο Γ. Παπανδρέου, με τη χτεσινή του ομιλία στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο στην κυβέρνηση για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού ταυτίστηκε πλήρως με το σύνολο των αντιλαϊκών διαρθρωτικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, στη συνέχεια την κατηγόρησε ότι δεν κάνει «μεταρρύθμιση», αλλά «απορύθμιση», ακολουθεί μια «εισπρακτική πολιτική», για «να κλείσει τρύπες».

Αναδιαρθρώσεις με σοσιαλιστική φιλοσοφία...

Αξιοποιώντας δοκιμασμένες συνταγές του παρελθόντος, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι τις μεταρρυθμίσεις «πρέπει να τις προωθήσουμε, αλλά με τη δική μας πολιτική φιλοσοφία». Οι απαραίτητες αλλαγές, συνέχισε, πρέπει να γίνουν με τη «σοσιαλιστική πολιτική φιλοσοφία»(!!), πρέπει «να γίνουν με τον κόσμο, με το λαό, με τον πολίτη», αλλαγές με «συγκεκριμένη κοινωνική συμφωνία, με διάλογο και με συναίνεση»... Οι κυβερνήσεις Σημίτη με τη βοήθεια των ξεπουλημένων ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος είχαν καταφέρει να περάσουν πλήθος αντιλαϊκών μέτρων και νόμων, με την κάλυψη του «κοινωνικού διαλόγου» και αυτό το «όπλο» ο Γ. Παπανδρέου το προβάλλει με κάθε ευκαιρία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Ρ. Σπυρόπουλος, μιλώντας στην ΚΟ και αναπτύσσοντας τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για το ασφαλιστικό των τραπεζών, τόνισε ότι αν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην εξουσία «θα συνέχιζε το διάλογο για να πάνε όλα τα ειδικά ταμεία στο ΙΚΑ» και θα το πετύχαινε με «συναίνεση», όπως είπε, όταν το συνδικαλιστικό κίνημα «συνομολόγησε» και αποδέχτηκε τη μείωση του υπολογισμού της σύνταξης από το «80% στο 70%»...

Με στόχο να διασπάσει τους εργαζόμενους και κυρίως να αναγάγει το συνδικαλιστικό κίνημα σε βασικό μοχλό πίεσης, για την προώθηση των αντεργατικών αλλαγών, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «πρόκληση του ΠΑΣΟΚ και των σοσιαλιστών σε όλη την Ευρώπη, είναι να μετατραπεί το συνδικαλιστικό κίνημα από στενότερα συντεχνιακό σε ευρύτερη δύναμη κοινωνικής μεταρρύθμισης». Πρέπει να δημιουργήσουμε είπε «μια πλατιά κοινωνική συμμαχία, μεταρρυθμιστική». Εξάλλου ο ίδιος αναφερόμενος στις απεργίες τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να στηρίξει συντεχνιακά αιτήματα»...

Ο ίδιος έφτασε στο σημείο να στηρίξει και τη σκέψη της κυβέρνησης να πουλήσει σε τράπεζες ακίνητα όπου στεγάζονται ήδη δημόσιες υπηρεσίες και μετά να πληρώνουν ενοίκια για να παραμείνουν στις θέσεις, τονίζοντας ότι «υπήρχαν κάποιες σκέψεις και επί δικής μας κυβέρνησης».

Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τις διαχειριστικές της ικανότητες, εκφράζοντας το φόβο ότι «η κυβέρνηση θα είναι απούσα από τη διαπραγμάτευση για τον κοινοτικό προϋπολογισμό». Μάλιστα επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό ότι απλά θα συμπληρώνει την «οικογενειακή φωτογραφία των 25».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ενώ όλοι οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάχτηκαν υπέρ των διαρθρωτικών αλλαγών και στήριξαν την πολιτική του κόμματός τους, επιχείρησαν να μεταφέρουν όλο το βάρος για τη διατύπωση των νεοφιλελεύθερων απόψεων στον Μ. Χρυσοχοΐδη, χωρίς φυσικά να τον κατονομάσουν, ενώ την ίδια τακτική ακολούθησε και ο Γ. Παπανδρέου, υποστηρίζοντας ότι τα πολιτικά στελέχη δεν πρέπει να μετατρέπονται σε πολιτικούς ρεπόρτερ ή πολιτικούς σχολιαστές. Είναι άλλο πράγμα, ανέφερε, να γίνεται ο πολιτικός αντικείμενο κατανάλωσης για τις ανάγκες των ΜΜΕ και άλλο «να παράγει θέσεις τις οποίες θα προβάλλει από τα μέσα ενημέρωσης». Βέβαια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «δείχνει εμπιστοσύνη σ' όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ» και ότι «ο καθένας θα κριθεί από το έργο του και όχι από την προκατάληψη».

Απάντηση Ρουσόπουλου

Η αντιπολίτευση «παρακολουθεί αμήχανη» την κυβέρνηση δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, σχολιάζοντας την ομιλία του Γ. Παπανδρέου.

Συνεχίζοντας την ανούσια αντιπαράθεση ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ο Θ. Ρουσόπουλος ανέφερε ότι «όπως κατεδείχθη και από την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, από τη μία πλευρά υπάρχει μία κυβέρνηση, η οποία με αίσθηση ευθύνης κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της, προχωρά με αποφασιστικότητα στις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος και αξιώνουν οι πολίτες, παράγει έργο. Και από την άλλη υπάρχει μία αντιπολίτευση, που αμήχανη παρακολουθεί τις εξελίξεις».

Αναγνωρίζοντας και ο ίδιος την πολύτιμη στήριξη που παρέχει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, πρόσθεσε ότι «η αντιπολίτευση δέχεται στα λόγια ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές». Βέβαια, συντηρώντας τη δήθεν αντιπαράθεση, σημείωσε ότι «στην πράξη τις αρνείται και επιλέγει τη συντήρηση, το χθες, γυρίζοντας την πλάτη στο αύριο».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέα εξάμηνη θητεία της ειρηνευτικής δύναμης

Στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναμενόταν να εγκριθεί - ομόφωνα - το ψήφισμα για την εξάμηνη ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο.

Μεταξύ άλλων, το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να χαιρετίζει την άρση των περιοριστικών μέτρων από την τουρκοκυπριακή πλευρά και τα τουρκικά στρατεύματα για τη διακίνηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Θα επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματά του για την Κύπρο και - ειδικά - το ψήφισμα 1251 (1999) και τα μεταγενέστερα ψηφίσματα.

Θα αποφασίζει την παράταση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ μέχρι τις 15 του Δεκέμβρη 2005.

Θα καλεί και πάλι την τουρκοκυπριακή πλευρά και τα τουρκικά στρατεύματα να αποκαταστήσουν στα Στροβίλια το στρατιωτικό «στάτους κβο», το οποίο ίσχυε πριν τις 30 του Ιούνη του 2000.

Τέλος, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ζητεί από το ΓΓ του ΟΗΕ να υποβάλει νέα έκθεση μέχρι την 1η του Δεκέμβρη για την εφαρμογή του ψηφίσματος και θα αποφασίζει ότι θα «παρακολουθεί ενεργά το θέμα».

Δηλώσεις Χριστόφια

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, χαρακτήρισε απαράδεκτο το στόχο της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας να εκμαιεύσουν πολιτικά οφέλη, σε σχέση με τη λεγόμενη απομόνωση των Κατεχομένων.

Η ουσία, τόνισε ο Δ. Χριστόφιας, είναι ότι οι Τούρκοι συνδέουν κάθε πιθανή κίνηση με την άρση της λεγόμενης απομόνωσης, κάτι που αποσκοπεί, όπως εξήγησε, στην αναβάθμιση παράνομων δομών στην κατεχόμενη περιοχή. «Η άρση της λεγόμενης απομόνωσης με τις ανταλλαγές εμπορευμάτων, αλλά και οι οικονομικές ανταλλαγές, μπορούν να πάρουν διάφορες μορφές, οι οποίες να σέβονται και να καθοδηγούνται από τη διεθνή, ευρωπαϊκή και κυπριακή νομιμότητα», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο Δ. Χριστόφιας τόνισε ότι στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για έγκριση των κανονισμών χρηματοδότησης των Τουρκοκυπρίων, η τουρκική πλευρά έχει πολιτική και όχι οικονομική προτεραιότητα, πράγμα το οποίο δεν μπορεί να αποδεχτεί η Κυπριακή Δημοκρατία.

Δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία η Τουρκία

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει και θα συνεχίσει να μην αναγνωρίζει την «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου» και συνεπώς δεν τίθεται θέμα να ανοίξει διπλωματική αντιπροσωπεία κάποια διοίκηση που δεν αναγνωρίζουμε. Αυτό ανέφερε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ναμίκ Ταν, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες για το ενδεχόμενο να υπάρξει διπλωματική εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Τουρκία.

ΠΕΔΥΕ
Εκδρομή στη Μονεμβασιά

Εκδρομή στη Μονεμβασιά, τη γενέτειρα του ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσου, διοργανώνει η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ), το Σαββατοκύριακο 25-26 Ιούνη. Η εκδρομή θα συνδυαστεί με εκδήλωση στη μνήμη του ποιητή με τη συμμετοχή του δημάρχου Μονεμβασίας και της Επιτροπής Ειρήνης Λακωνίας. Η αναχώρηση θα γίνει το Σάββατο 25 Ιούνη, στις 7 π.μ., από την πλατεία Κάνιγγος. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Τετάρτη 22 Ιούνη στα γραφεία της ΠΕΔΥΕ, κάθε απόγευμα 6-8 και πρωινά Δευτέρα έως Πέμπτη από 9 π.μ. - 1 μ.μ. (πληροφορίες: ΠΕΔΥΕ 210.3827.303 και ΕΕΔΥΕ 210.3844.853).

«Αίσιο τέλος» για τους TOR M1

Ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας το «αίσιο τέλος» που είχαν οι διαπραγματεύσεις με τη ρωσική πλευρά για τους αντιαεροπορικούς πυραύλους TOR M1. Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση για την οποία είχε συσταθεί εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

Η αρχική σύμβαση που είχε υπογραφεί το Φλεβάρη του 1999 και αφορούσε την αγορά 21 αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων TOR M1. Ακολούθησαν δύο επιπλέον αγορές 6 συστημάτων (για την Κύπρο) και 4 συστημάτων (για την Πολεμική Αεροπορία). Σύμφωνα με τις χτεσινές ανακοινώσεις οι παραδόσεις των 31 συνολικά συστημάτων TOR M1 εξελίχθηκαν ομαλά, όχι όμως και η υλοποίηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων και ειδικά η μη υλοποίηση της διασύνδεσης του οπλικού συστήματος TOR M1 με το Ενοποιημένο Σύστημα Αεράμυνας της Ελλάδας (ΣΑΕ), όπως και η διαλειτουργικότητα των οπλικών συστημάτων TOR M1 και S-300 PMU.

Οι συνομιλίες κατέληξαν σε θετικό αποτέλεσμα τον Απρίλη του 2005, όταν μεταξύ ΥΠΕΘΑ και της εταιρίας ROSOBORONEXPORT υπεγράφη «Πρωτόκολλο Συμφωνίας» με το οποίο η ρωσική πλευρά δέχτηκε την καταβολή τραπεζικών εγγυητικών επιστολών. Μετά από τη συμφωνία αυτή έλαβαν χώρα διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών από 17 έως και 27 Μάη 2005 για τη διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων, τόσο της κυρίας σύμβασης όσο και της σύμβασης αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Οι διαπραγματεύσεις οδήγησαν σε συμφωνία των δύο μερών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ