ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΥ
Διέξοδο αναζητεί εναγωνίως η κυβέρνηση
  • Απόπειρα για να απεγκλωβίσει την κυβέρνηση θα καταβάλει σήμερα ο Κ. Καραμανλής στη Βουλή
  • Συμπληρωματική κατάθεση στον ανακριτή από το διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού

Διέξοδο διαφυγής από την υπόθεση Ζαχόπουλου αναζητεί εναγωνίως η κυβέρνηση, διαπιστώνοντας ότι σχεδόν ένα μήνα μετά την απόπειρα αυτοκτονίας του πρώην ΓΓ του υπουργείου Πολιτισμού το κόστος είναι ανυπολόγιστο.

Μία ακόμα απόπειρα να απεγκλωβίσει την κυβέρνηση από την υπόθεση Ζαχόπουλου θα καταβάλει σήμερα ο Κ. Καραμανλής, κατά την «ώρα του πρωθυπουργού», δίχως όμως πολλές πιθανότητες να το καταφέρει. Ο πρωθυπουργός, που τοποθετείται πρώτη φορά στη Βουλή για την υπόθεση, θα επαναλάβει ουσιαστικά τις μέχρι τώρα θέσεις της κυβέρνησης, ότι δηλαδή πρόκειται για μια «ιδιωτική υπόθεση» δίχως πολιτικές προεκτάσεις, τη διαλεύκανση της οποίας έχει αναλάβει η Δικαιοσύνη. Θα υπερασπιστεί βέβαια την πολιτική της ιδιωτικοποίησης του πολιτισμού, των αποχαρακτηρισμών αρχαιολογικών χώρων κοκ. Δε θα παραλείψει βέβαια να επιδείξει τη βούλησή του για πάταξη των φαινομένων διαφθοράς και διαπλοκής.

Η νέα απόπειρα της κυβέρνησης να περάσει στην αντεπίθεση, φαίνεται να έχει οργανωθεί καλύτερα από τις προηγούμενες, ενώ φαίνεται να έχουν «οριστικοποιηθεί» οι συμμαχίες με επιχειρηματικά συμφέροντα στα ΜΜΕ για να υποστηριχτούν οι επόμενες κινήσεις.

Την καλύτερη «θωράκιση» της θέσης της κυβέρνησης υπηρετεί η δεύτερη συμπληρωματική κατάθεση που έδωσε νωρίς χτες το πρωί ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Γ. Αγγέλου. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτός ήταν που ζήτησε από τον ανακριτή να επανέλθει για να καταθέσει... νέα «στοιχεία»! «Επιστρέφοντας ο κ. Γ. Αγγέλου προχθές στο γραφείο του, από την κατάθεση που έκανε στον ανακριτή επικοινώνησε ο ίδιος με τον ανακριτή και του ζήτησε να επανέλθει, προκειμένου να του γνωστοποιήσει ένα ακόμη γεγονός»(!), ήταν η απάντηση που έδωσε ο Ευ. Αντώναρος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη νέα επίσκεψη στον ανακριτή. Απέφυγε όμως να απαντήσει στα εύλογα ερωτήματα που ανέκυψαν επικαλούμενος τη μυστικότητα της ανακριτικής διαδικασίας. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε στο «σιωπητήριο» τόσο για το όνομα του κομιστή του DVD όσο και για το όνομα του βουλευτή που διαμεσολάβησε στον Μ. Τριανταφυλλόπουλο για να βάλει «κάτω από το τραπέζι» την κατάθεση 5 εκατ. ευρώ του Θ. Αναστασιάδη σε γαλλική τράπεζα.

Φανερή πάντως η «στροφή» της κυβέρνησης από την προηγούμενη βδομάδα, όταν αρνούνταν να κατονομάσει το όνομα του δημοσιογράφου κομιστή του DVD επικαλούμενη το δημοσιογραφικό απόρρητο. Τώρα όχι μόνο τον κατονόμασε στον ανακριτή, αλλά συγκεντρώνει και στοιχεία για να μην υπάρξουν «αμφισβητήσεις»...

Διάχυτη είναι ωστόσο η αίσθηση ότι στην υπόθεση έχουν υπάρξει συναλλαγές και εκβιασμοί από τα εμπλεκόμενα μέρη.

Η Ντ. Μπακογιάννη, σε συνέντευξή της στη ΝΕΤ, δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση ενωμένη πρέπει να αντιμετωπίσει το οποιοδήποτε πρόβλημα», το οποίο, όπως είπε, «είναι πολύ ευρύτερο, δεν είναι θέμα κυβερνητικό, είναι θέμα λειτουργίας του πολιτικού συστήματος και λειτουργίας της δημοκρατίας». Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι «αυτή η κρίση θα βγάλει ένα ξεκαθάρισμα».

Το βαρύ κλίμα που επικρατεί στη βάση της ΝΔ μεταφέρουν με δηλώσεις τους οι γαλάζιοι βουλευτές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε χτες ότι «Αυτή η υπόθεση μας πόνεσε. Μας χτύπησε στο μαλακό υπογάστριο και υπάρχει μεγάλη στεναχώρια μια θυμός στην οργανωμένη βάση της ΝΔ». Η διέξοδος, όπως δήλωσε στον «Αλφα 9,89», μπορεί να υπάρξει αφενός μέσω της Δικαιοσύνης και από την άλλη σε πολιτικό επίπεδο «να γίνουν εκείνες οι θεσμικές παρεμβάσεις, ώστε να επαναφέρουμε την πολιτική στο προσκήνιο».

«Εάν θέλουμε να προχωρήσει η πολιτική ζωή, σίγουρα η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει τις πρωτοβουλίες που είναι απαραίτητες», εκτίμησε από την πλευρά του ο Γ. Ορφανός μιλώντας στον «Αθήνα 9,84».

Παρέμβαση Κ. Μητσοτάκη

Εμμεση παρέμβαση στην υπόθεση Ζαχόπουλου έκανε χτες ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αποφεύγοντας ωστόσο να κάνει ευθεία αναφορά σε αυτή. «Η χώρα μας σήμερα περνά μια βαθιά κρίση, μια κρίση μακροχρόνια και πολύπλευρη», εκτίμησε ο Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες το βράδυ σε εκδήλωση επιχειρηματιών, από τους οποίους ζήτησε να γίνουν μέρος της εξόδου από την κρίση! «Για την αντιμετώπιση (σ.σ. της κρίσης) το χρέος πέφτει, κατά κύριο λόγο, σε εμάς τους πολιτικούς, πέφτει όμως και στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών και προπαντός σε όσους κατέχουν ηγετικές θέσεις στην ελληνική κοινωνία, συμπεριλαμβανομένου ασφαλώς και του επιχειρηματικού κόσμου», είπε χαρακτηριστικά. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ αφιέρωσε την ομιλία του στα βασικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες που πρέπει να έχει ο σύγχρονος ηγέτης, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «η σημαντικότερη ιδιότητα του ηγέτη είναι να λέει την αλήθεια στο λαό». Επίσης μίλησε για «ρεαλισμό της δράσης, όχι ρεαλισμό της αδράνειας και της αναβολής», αφήνοντας αιχμές για τον Κ. Καραμανλή.

ΠΑΣΟΚ
Οξύνει την αντιπαράθεση γύρω από τα σκάνδαλα

Να εγκλωβίσει τον ελληνικό λαό στην παρακολούθηση μιας ανούσιας δικομματικής αντιπαράθεσης γύρω από υπαρκτά σκάνδαλα, επιχείρησε χτες ο Γ. Παπανδρέου, ζητώντας τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα των «υποκλοπών» σε μια περίοδο που η υπόθεση Ζαχόπουλου έχει αναχθεί από το ΠΑΣΟΚ στο μοναδικό πεδίο αντιπολίτευσης απέναντι στη ΝΔ.

Την ίδια στιγμή, και ενώ χτες κυκλοφορούσαν φήμες ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να προχωρήσει σε «πρόταση μομφής» κατά της κυβέρνησης, ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι μετά από δικό του αίτημα θα συναντηθεί σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα εκθέσει τις σκέψεις του αλλά και «την πρότασή του για τη σημερινή κατάσταση, έναν επικίνδυνο κατήφορο της δημόσιας και της πολιτικής ζωής, για την οποία ευθύνεται η κυβέρνηση».

Δήλωσε, επίσης, ότι «η αξιοπιστία, η έλλειψη εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση, για τον κ. Καραμανλή, τον κ. πρωθυπουργό, έχει πάρει πια διαστάσεις χιονοστιβάδας. Συγκάλυψη, ατιμωρησία, αδιαφάνεια, κατάχρηση εξουσίας, κατάχρηση των χρημάτων του ελληνικού λαού».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην εξέλιξη με την υπόθεση των υποκλοπών, η οποία χτες μπήκε στο «αρχείο», κάνοντας λόγο για «κλείσιμο του εγκλήματος των υποκλοπών» που όπως πρόσθεσε «και αυτό το ίδιο αποτελεί έγκλημα. Εγκλημα απέναντι στη διαφάνεια, έγκλημα απέναντι στο αίσθημα δικαίου του ελληνικού λαού». Και κάλεσε τον πρωθυπουργό «να δεχτεί τη νέα μας πρόταση να συσταθεί Εξεταστική των Πραγμάτων Επιτροπή, για τη διαλεύκανση του εγκλήματος των υποκλοπών».

Ο Γ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε επίσης να ισχυριστεί ότι το ΠΑΣΟΚ υπερασπίζεται «το δικαίωμα του πολίτη στην αξιοπρέπεια, το δικαίωμα του πολίτη να διαλευκανθούν όλες οι υποθέσεις, τις οποίες ζούμε πια καθημερινά, είτε αφορούν το υπουργείο Πολιτισμού και την όλη υπόθεση γύρω από τον κ. Ζαχόπουλο, είτε αφορούν τις υποκλοπές, τα καρτέλ ή οτιδήποτε άλλο έχει παράξει αυτό το κύκλωμα διαφθοράς της Νέας Δημοκρατίας». Ενα «δικαίωμα» που επί «πράσινης» διακυβέρνησης στα σκάνδαλα του χρηματιστηρίου, στα εγκλήματα του «Σαμίνα» και της «Ρικομέξ», το υπερασπίστηκε όπως σήμερα και η ΝΔ...

Χτες υπήρξε και κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου με τη γραμματεία της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, ενώ σήμερα και αύριο θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή Οργανωτικού Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΒΟΥΛΗΣ
Δεν έθεσαν σε ψηφοφορία πρόταση της αντιπολίτευσης

Με την επίκληση του κανονισμού της Βουλής η πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων Μ. Κόλλια έκλεισε μιάμιση ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης τη συνεδρίαση της Επιτροπής, χωρίς να κάνει δεκτό το αίτημα όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που ζητούσαν να γίνει ψηφοφορία προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα κληθεί στην Επιτροπή ο πρωθυπουργός (έχει διατελέσει υπουργός Πολιτισμού) και να καθοριστεί η χρονολογική σειρά κλήσης των υπουργών Πολιτισμού από το 1996.

Η σπουδή αυτή εξηγείται από το γεγονός ότι η συγκεκριμένη Επιτροπή της Βουλής είναι η μόνη στην οποία την πλειοψηφία την έχουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης (28-27).

Η Επιτροπή, με αφορμή την υπόθεση Ζαχόπουλου είχε αποφασίσει να κληθούν όλοι οι υπουργοί Πολιτισμού από το 1996 μέχρι σήμερα, προκειμένου να την ενημερώσουν για τα πεπραγμένα της θητείας τους και χτες κατέθεσε ο Μιχ. Λιάπης.

Πάντως στη χτεσινή συνεδρίαση ο καθ' έξιν αντικομμουνιστής βουλευτής του ΛΑΟΣ Αδ. Γεωργιάδης την ώρα που τοποθετούνταν για διαδικαστικό ζήτημα ο εισηγητής του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκης άρχισε να φωνάζει από τα έδρανά του κάτι ακατάληπτα περί σχέσεων του ΚΚΕ με την αγοραπωλησία ΟΤΕ - «Γερμανός», αποδεικνύοντας ότι έχει αναλάβει εργολαβικά τη συκοφάντηση του Κόμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ