ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2002
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Λήψη έκτακτων και ριζικών «αντιτρομοκρατικών» μέτρων...

ΤΖΑΚΑΡΤΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Αποφασιστικής και ισχυρής απάντησης χρήζει η επίθεση στο Μπαλί» κατέληξαν, κατά τη διάρκεια 20λεπτης τηλεφωνικής συνομιλίας, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουόκερ Μπους και η Ινδονήσια ομόλογός του, Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι. Το πώς ακριβώς θα δοθεί αυτή η «αποφασιστική και ισχυρή απάντηση» ήταν ένα άλλο, ιδιαίτερα φλέγον, ζήτημα για την Τζακάρτα.

Ετσι, με δεδομένες τις παλιές και νέες ασφυκτικές πιέσεις της Ουάσιγκτον στο όνομα «πάταξης της τρομοκρατίας απανταχού», η κυβέρνηση της Σουκαρνοπούτρι έκανε ένα ακόμη βήμα για το σχεδιασμό ενός νέου πολυτρομονόμου, ο οποίος σε πρώτη φάση, προσλαμβάνει τη μορφή προεδρικού διατάγματος, που αναμένεται να υπογραφεί σήμερα, μετά από συνοπτική παρουσίασή του στην Εθνοσυνέλευση...

Οι πληροφορίες για το ακριβές περιεχόμενο του «αντιτρομοκρατικού» Προεδρικού Διατάγματος ήταν συγκεχυμένες. Ολες, όμως, φάνηκαν να συγκλίνουν σε έναν ασαφή (και γι' αυτό πολλαπλώς επικίνδυνο) ορισμό της τρομοκρατίας, στην επίσπευση της ανακριτικής και δικαστικής διαδικασίας, όσον αφορά σε υπόπτους και κατηγορούμενους για τρομοκρατία, στην επιβολή «θανατικής ποινής» σε όσους κριθούν ένοχοι!

Συνεπάγεται πως προβάλλει ως μάλλον προφανής η ικανοποίηση της Ουάσιγκτον για τα πρώτα, μετά την επίθεση στο Μπαλί, αντιτρομοκρατικά μέτρα της ινδονησιακής κυβέρνησης. Ιδιαίτερα δε εάν λάβει κανείς υπόψη του την έκδοση (χτες απόγευμα) εντάλματος σύλληψης κατά του μουσουλμάνου ηγετικού ιερωμένου και φερόμενου ως αρχηγού της παραστρατιωτικής θρησκευτικής οργάνωσης «Τζεμάγια Ισλαμίγια» Αμπού Μπακάρ Μπασίρ, ο οποίος για διάφορους (όχι κατ' ανάγκην γνωστούς...) λόγους έχει μπει, εδώ και πολλούς μήνες, στο μάτι της Ουάσιγκτον, που επιζητεί την «τρομοκρατική» κεφαλή του Μπασίρ επί πίνακι...

Ωστόσο, παραμένει άγνωστο κατά πόσο ανώδυνα θα μπορούσε να περάσει για την ινδονησιακή κυβέρνηση η διεκπεραίωση των αμερικανικών απαιτήσεων, όσον αφορά στη γενικότερη περίπτωση προσωπικοτήτων, όπως ο Αμπού Μπακάρ Μπασίρ. Και αυτό όχι μόνο επειδή υπάρχουν αντικρουόμενες τάσεις εντός της ίδιας της κυβέρνησης, αλλά και γιατί είναι γνωστός ο ευρύτερα ενεργός ρόλος μουσουλμάνων ανώτατων και ανώτερων ιερωμένων στη συστηματική λειτουργία της εκτελεστικής, νομοθετικής εξουσίας και των αρχών επιβολής νόμου... Η Μεγκαβάτι, εν προκειμένω, παίζει -εν γνώσει της...- με τη φωτιά μολονότι και εκείνη κατά το παρελθόν είχε εκφράσει επιφυλάξεις για την ενίσχυση του (βεβαρημένου παρελθόντος) ρόλου του στρατού και της αστυνομίας, με όχημα την πάταξη της τρομοκρατίας, αλλά φαίνεται πως δεν μπορεί εύκολα να κάνει αλλιώς...

Μέσα σ' όλα αυτά, μια πλειάδα χωρών με πρώτες την Αυστραλία και τη Βρετανία, επισημοποίησαν τις εκκλήσεις τους προς τους πολίτες των χωρών τους, εκδίδοντας αποτρεπτικές ταξιδιωτικές οδηγίες για την περίπτωση της Ινδονησίας και συστάσεις προφύλαξης για διάφορους τουριστικούς προορισμούς δυτικών ταξιδιωτών στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας. Απέναντι σ' όλα αυτά, ο υπουργός Τουρισμού της Ινδονησίας, που επρόκειτο αυτές τις μέρες να λάβει τιμητικό βραβείο του περιοδικού Τάιμ, με αφορμή την (προ της έκρηξης...) ανακήρυξη του Μπαλί ως του προσφιλέστερου και δημοφιλέστερου τουριστικού προορισμού στην περιφέρεια της Ασίας (που συνεισφέρει στην ινδονησιακή οικονομία το 37% των κερδών απ' τον τουρισμό), είχε χτες να πει μόνον ένα πράγμα:«Σας παρακαλώ! Ελάτε για διακοπές στο ειδυλλιακό Μπαλί...».

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
«Δίδυμη» επίθεση με έξι νεκρούς

Σημείο μηδέν. Οι δύο εκρήξεις χτες στη Ζαμπόανγκα δημιούργησαν νέο «κλίμα τρόμου»

Associated Press

Σημείο μηδέν. Οι δύο εκρήξεις χτες στη Ζαμπόανγκα δημιούργησαν νέο «κλίμα τρόμου»
ΖΑΜΠΟΑΝΓΚΑ ΣΙΤΙ.--

Οι δύο εκρήξεις χτες σε εμπορικά κέντρα της πόλης Ζαμπόανγκα των νότιων Φιλιππίνων, με τουλάχιστον έξι νεκρούς και 150 τραυματίες, για τις οποίες δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης, σηματοδοτούσαν τη μεταφορά της προσοχής της «αντιτρομοκρατικής» συμμαχίας στη Νοτιοανατολική Ασία για τα καλά.

Στις δυτικές πρωτεύουσες και ειδικά στην Ουάσιγκτον, δινόταν μεγάλη προσοχή στις εικασίες των αρχών των Φιλιππίνων ότι στις ενέργειες αυτές ενδέχεται να έχει ανάμειξη η «Τζεμάια αλ Ισλαμίγια», οργάνωση που θεωρείται υπεύθυνη για την επίθεση στο Μπαλί της Ινδονησίας και «σχετιζόμενη» με την «Αλ Κάιντα» του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Ο νέος διοικητής της Νότιας Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων των Φιλιππίνων, υποστράτηγος Ναρκίσο Αμπάγια, χρησιμοποίησε ορολογία που κάτι θυμίζει: «Αυτή είναι η φύση της τρομοκρατίας. Οπου υπάρχουν άμαχοι, οι τρομοκράτες χτυπούν».

Κατά τρόπο αξιοσημείωτο, οι επιθέσεις συνέπεσαν με την επίσκεψη του υπουργού Αμυνας Ανχελο Ρέγες, στην περιοχή για συζητήσεις με στρατιωτικούς αξιωματούχους όσον αφορά στις επιχειρήσεις εξόντωσης οργανώσεων, όπως η «Αμπού Σαγιάφ», το «Μέτωπο ΜΟΡΟ» και τον «Εθνικό Λαϊκό Στρατό». Οι αρχές συνέλαβαν 16 «υπόπτους» για την ενέργεια, 13 Φιλιππινέζους, ένα Μαλαισιανό και δύο Τούρκους.

Πριν από δύο βδομάδες σε έκρηξη σε νυχτερινό κέντρο της ίδιας πόλης, έχασε τη ζωή του μεταξύ άλλων ένας Αμερικανός στρατιώτης.

ΙΤΑΛΙΑ
«Κλειστόν λόγω απεργίας»

ΡΩΜΗ.-

Μέσα σε έξι μήνες η Ιταλία ετοιμάζεται να ζήσει ανάλογο σκηνικό με αυτό της 16ης του Απρίλη, όπου οι πόλεις μετατράπηκαν σε κόκκινες θάλασσες και ουδείς προσήλθε στην εργασία του. Οπως τότε, έτσι και τώρα, ο λόγος είναι το άρθρο 18 της εργατικής νομοθεσίας, που αποτελεί την αιχμή του δόρατος των κινητοποιήσεων και όπως ήδη έχουν τονίσει οι εργαζόμενοι οι κατακτήσεις του εργατικού κινήματος δε «χαρίζονται». Παρά τις διακηρύξεις περί του αντιθέτου του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η μεταρρύθμιση του άρθρου 18, που επιτρέπει τις απολύσεις από τις επιχειρήσεις, θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου για όλη την αγορά εργασίας και την αποψίλωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Επιπροσθέτως, η σημερινή γενική απεργία αποκτά ακόμη ευρύτερες διαστάσεις, εξαιτίας αφ' ενός του κύματος απολύσεων στην αυτοκινητοβιομηχανία «Φίατ» και αφ' ετέρου της στάσης της ιταλικής κυβέρνησης στον πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Ιράκ.

Ηδη από χτες, η μεγάλη διαδήλωση των εργαζομένων στη «Φίατ», που συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους από την προηγούμενη εβδομάδα, οπότε και ανακοινώθηκαν πάνω από 8.000 απολύσεις και κλείσιμο δύο εργοστασιακών μονάδων, έλαβε χώρα στην ιταλική πρωτεύουσα και αποτέλεσε επί της ουσίας πρόγευση και προανάκρουσμα στο τι θα γίνει σήμερα.

«Αυτή η απεργία πρέπει να κάνει την κυβέρνηση να καταλάβει ότι πρέπει να αλλάξει σελίδα στην οικονομική και κοινωνική της πολιτική», τόνισε ο γενικός γραμματέας της μεγαλύτερης εργατικής ομοσπονδίας της CGIL, Γκουλιέλμο Επιφάνι. Πάντως, οι δύο μικρότερες ομοσπονδίες, η CISL και η UIL, αυτή τη φορά δε συμμετέχουν στην απεργία, καθώς από τον Ιούλιο υπέγραψαν «κοινωνικό συμβόλαιο» με την κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Παρ' όλα αυτά, η CGIL και οι ενώσεις βάσης των Cobas, που ανακοίνωσαν την απεργία ένα μήνα πριν, έχουν οργώσει όλους τους τόπους δουλιάς. Η Ιταλία, σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, θα παραλύσει εκ νέου. Η «Alitalia» ήδη ακύρωσε τις πτήσεις της για σήμερα. Τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας σε όλες τις ιταλικές πόλεις θα είναι απόντα. Τα σχολεία, τράπεζες, ταχυδρομεία και δημόσιες υπηρεσίες... θα φέρουν ένδειξη «Κλειστόν λόγω απεργίας».

ΡΩΣΙΑ
Κινητοποίηση διαμαρτυρίας των εργαζομένων

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Η κινητοποίηση διαμαρτυρίας «Για έναν αξιοπρεπή μισθό και κοινωνικές εγγυήσεις» πραγματοποιήθηκε χτες, 17 Οκτώβρη σε όλες τις πόλεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Συνδικάτων της Ρωσίας (ΟΑΣΡ). Η ΟΑΣΡ είναι η μεγαλύτερη συνδικαλιστική ένωση της χώρας με 48 ανεξάρτητα συνδικάτα και περίπου 38.000.000 μέλη. Σύμφωνα με τα στοιχεία των συνδικάτων, στην κινητοποίηση συμμετείχαν περίπου 9.000.000 εργαζόμενοι με κύρια οικονομικά αιτήματα: καταβολή των χρεών για τους μισθούς που ανέρχονται τώρα στα 34 δισ. ρούβλια, καθορισμός του ελάχιστου μισθού όχι κάτω από το επίπεδο του ορίου διαβίωσης, κατάργηση του ενιαίου κοινωνικού φόρου, πάγωμα των τιμολογίων για τις υπηρεσίες που προσφέρει ο δήμος, αν δεν προηγηθεί αύξηση των μισθών. Η ηγεσία της ΟΑΣΡ, γνωστή για την οπορτουνιστική στάση της στο εργατικό κίνημα, προσπάθησε με όλες τις δυνάμεις να αποφύγει τη διατύπωση πολιτικών αιτημάτων και συνθημάτων. Ο πρόεδρος της ΟΑΣΡ Μιχαήλ Σμακόφ, δήλωσε ότι οποιεσδήποτε προσπάθειες «να μας επιβληθούν τα πολιτικά τους αιτήματα, θα αποτύχουν». Ωστόσο, η γνώμη πολλών συνδικαλιστικών οργανώσεων και μελών τους δε συμπίπτει με τις θέσεις των «αρχηγών» τους. Τα πολιτικά αιτήματα των κομμουνιστών και των αριστερών δυνάμεων υποστηρίχτηκαν από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε περισσότερες από 20 περιοχές της Ρωσίας στη διάρκεια της πανρωσικής κινητοποίησης στις 10 Οκτώβρη. Στις 16 Οκτώβρη σε σκληρή δήλωση προέβη το συνδικάτο εκπαιδευτικών της περιοχής Βόλογκντα, στην οποία τονίζεται ότι οι ενέργειες των οργάνων της κρατικής εξουσίας κατά την επεξεργασία νέων «μεταρρυθμίσεων» του μισθολογίου στο δημόσιο τομέα, θα οδηγήσουν σε κοινωνική έκρηξη. «Οι εργαζόμενοι στην εκπαίδευση της περιοχής Βόλογκντα, έχουν μια διέξοδο: να περάσουν από τα οικονομικά στα πολιτικά αιτήματα, δηλαδή να απαιτήσουν την παραίτηση της κυβέρνησης και του προέδρου της Ρωσίας! Φτάνει η κοροϊδία με τους εκπαιδευτικούς». Η ηγεσία του ΚΚΡΟ θέτει μπροστά στις οργανώσεις της το καθήκον να αναπτύσσουν τη δουλιά τους μέσα στις εργατικές κολεκτίβες. Οι κομμουνιστές εκφράζουν συνεπέστερα τα θεμελιακά συμφέροντα των εργαζομένων και επιβάλλεται να ξεσκεπάζουν την οπορτουνιστική πολιτική των ηγετών της ΟΑΣΡ, ώστε να γίνει το εργατικό κίνημα πραγματικά μαχητικό και οργανωμένο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ