Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
«Δίδυμη» επίθεση με έξι νεκρούς

Σημείο μηδέν. Οι δύο εκρήξεις χτες στη Ζαμπόανγκα δημιούργησαν νέο «κλίμα τρόμου»

Associated Press

Σημείο μηδέν. Οι δύο εκρήξεις χτες στη Ζαμπόανγκα δημιούργησαν νέο «κλίμα τρόμου»
ΖΑΜΠΟΑΝΓΚΑ ΣΙΤΙ.--

Οι δύο εκρήξεις χτες σε εμπορικά κέντρα της πόλης Ζαμπόανγκα των νότιων Φιλιππίνων, με τουλάχιστον έξι νεκρούς και 150 τραυματίες, για τις οποίες δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης, σηματοδοτούσαν τη μεταφορά της προσοχής της «αντιτρομοκρατικής» συμμαχίας στη Νοτιοανατολική Ασία για τα καλά.

Στις δυτικές πρωτεύουσες και ειδικά στην Ουάσιγκτον, δινόταν μεγάλη προσοχή στις εικασίες των αρχών των Φιλιππίνων ότι στις ενέργειες αυτές ενδέχεται να έχει ανάμειξη η «Τζεμάια αλ Ισλαμίγια», οργάνωση που θεωρείται υπεύθυνη για την επίθεση στο Μπαλί της Ινδονησίας και «σχετιζόμενη» με την «Αλ Κάιντα» του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Ο νέος διοικητής της Νότιας Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων των Φιλιππίνων, υποστράτηγος Ναρκίσο Αμπάγια, χρησιμοποίησε ορολογία που κάτι θυμίζει: «Αυτή είναι η φύση της τρομοκρατίας. Οπου υπάρχουν άμαχοι, οι τρομοκράτες χτυπούν».

Κατά τρόπο αξιοσημείωτο, οι επιθέσεις συνέπεσαν με την επίσκεψη του υπουργού Αμυνας Ανχελο Ρέγες, στην περιοχή για συζητήσεις με στρατιωτικούς αξιωματούχους όσον αφορά στις επιχειρήσεις εξόντωσης οργανώσεων, όπως η «Αμπού Σαγιάφ», το «Μέτωπο ΜΟΡΟ» και τον «Εθνικό Λαϊκό Στρατό». Οι αρχές συνέλαβαν 16 «υπόπτους» για την ενέργεια, 13 Φιλιππινέζους, ένα Μαλαισιανό και δύο Τούρκους.

Πριν από δύο βδομάδες σε έκρηξη σε νυχτερινό κέντρο της ίδιας πόλης, έχασε τη ζωή του μεταξύ άλλων ένας Αμερικανός στρατιώτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ