Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Σκληρά «παζάρια» στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Associated Press

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Ετοιμη να προβεί σε ορισμένες υποχωρήσεις σχετικά με το κείμενο που αφορά το Ιράκ φέρεται να είναι η Ουάσιγκτον μπροστά στην καταιγιστική κριτική που εισέπραξε από τη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών - μελών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αλλά και ενώπιον των σθεναρών αντιρρήσεων Γαλλίας - Ρωσίας και Κίνας. Ο Ιρακινός πρέσβης στα Ηνωμένα Εθνη επανέλαβε ότι «η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τους επιθεωρητές» και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «θέλουν να εκμεταλλευτούν τον ΟΗΕ για να καταλάβουν το Ιράκ».

«Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ με διαβεβαίωσε ότι γίνεται προσπάθεια να ληφθούν υπόψη οι ρωσικές και γαλλικές ανησυχίες στην αμερικανική πρόταση ψηφίσματος» δήλωνε, χτες, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Ιγκόρ Ιβανόφ, μετά από ενδελεχή τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του. Ο Ιβανόφ εκτιμούσε ότι «οι υπάρχουσες συνθήκες είναι ευνοϊκότερες για τη λήψη απόφασης ενότητας», αποφεύγοντας, όμως, να προβεί σε συγκεκριμένες προβλέψεις.

Σύμφωνα με ανώτερους Αμερικανούς διπλωμάτες, που μίλησαν υπό ανωνυμία τόσο στο πρακτορείο «Ρόιτερς» όσο και στο «Ασοσιέιτεντ Πρες», η αμερικανική ηγεσία, σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει και τις εσωτερικές της διαφωνίες, φέρεται διατεθειμένη να υποχωρήσει σε ορισμένα κομβικά σημεία της πρότασής της στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Η πρώτη μεγάλη υποχώρηση, εκ μέρους της Ουάσιγκτον, φαίνεται ότι θα είναι η μη αναφορά σε αυτήν την πρώτη απόφαση σε μια αυτόματη ανάληψη στρατιωτικής δράσης και η αναμονή για την έκθεση που θα παρουσιάσουν οι επιθεωρητές αφότου επαναλάβουν τους ελέγχους τους στο Ιράκ.

Αυτό σημαίνει ότι προκρίνεται η γαλλική πρόταση για απόφαση «δύο φάσεων», που θα επαναφέρει το θέμα της αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας, σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι το Ιράκ δεν έχει συμμορφωθεί, και πάλι στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Παρ' όλα αυτά, δε διευκρινίζεται αν οι ΗΠΑ, τότε, θα περιμένουν να ληφθεί νέα απόφαση και δε θα δράσουν μονομερώς.

Οπως σχολίαζε υψηλόβαθμος διπλωμάτης του ΟΗΕ, το θέμα «θα κριθεί πλέον από τη στάση της Γαλλίας», δηλαδή κατά πόσο θα αποδεχτεί το συγκεκριμένο συμβιβασμό ή θα επιμείνει στις πιέσεις για να αποσυρθούν και τα άλλα δύο φλέγοντα σημεία: η ανάπτυξη στρατευμάτων του ΟΗΕ στο Ιράκ, τα οποία θα οριοθετήσουν και «ζώνες οδικής απαγόρευσης», και η δυνατότητα μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας να συμμετέχουν στις επιθεωρήσεις. Σε αυτές τις αμερικανικές απαιτήσεις, εκτός από τις Γαλλία - Ρωσία - Κίνα, αλλά και την πλειοψηφία της Γενικής Συνέλευσης, έχει αντιδράσει και ο επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ.

Παρά τα προβλήματα, Αμερικανοί αξιωματούχοι, που δήλωναν ότι «δίνουν μια τελευταία ευκαιρία στη Γαλλία», εξέφραζαν την αισιοδοξία τους ότι η συζήτηση για μια νέα απόφαση θα μπορούσε να αρχίσει, ακόμη και σήμερα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Αργά χτες το βράδυ, επρόκειτο να ολοκληρωθεί και η διήμερη ανοιχτή συζήτηση για το Ιράκ στους κόλπους της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όλοι καταδίκασαν το ενδεχόμενο μονομερούς στρατιωτικής επίθεσης στο Ιράκ, πριν δοθεί η ευκαιρία στους επιθεωρητές να επιστρέψουν.

Εντονη ήταν και η κριτική των αραβικών χωρών, που επισήμαναν ότι οι ΗΠΑ πιέζουν τον ΟΗΕ να ακολουθήσει τη δική τους πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών και υπενθύμισαν ότι και το Ισραήλ έχει όπλα μαζικής καταστροφής. Από τη Δαμασκό, ο Σύρος Πρόεδρος προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι «σε περίπτωση επίθεσης στο Ιράκ θα υπάρξουν εκατομμύρια νεκροί, αφού δεν είναι Αφγανιστάν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ωρες κρίσης για το Συμβούλιο Ασφαλείας (2003-02-14 00:00:00.0)
«Λίγες βδομάδες» πριν την επίθεση (2003-01-31 00:00:00.0)
«Κοντά» αλλά όχι ακριβώς σε συμφωνία (2002-11-02 00:00:00.0)
ΗΠΑ - Βρετανία αμφισβητούν τη συμφωνία επιθεωρητών - Βαγδάτης (2002-10-03 00:00:00.0)
Συμφωνία ΟΗΕ - Ιράκ υποσκάπτει την αμερικανο-βρετανική επιχειρηματολογία (2002-10-02 00:00:00.0)
Νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (1997-12-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ