Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Ωρες κρίσης για το Συμβούλιο Ασφαλείας

Από παλιότερη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Associated Press

Από παλιότερη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Μία από τις κρισιμότερες συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να αρχίσει, σήμερα, στις 5.30 περίπου ώρα Ελλάδας, στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη. Οπως έγινε και την περασμένη βδομάδα, οπότε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ παρουσίασε τα «στοιχεία» των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που, κατά την Ουάσιγκτον, αποδεικνύουν την «ιρακινή ενοχή», έτσι και σήμερα στη συνεδρίαση θα λάβουν μέρος οι περισσότεροι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών - μελών.

Ηδη, στα χέρια των εκπροσώπων των χωρών - μελών του Συμβουλίου βρίσκεται, γραπτώς, η γαλλογερμανική πρόταση, την οποία έχουν δηλώσει δημόσια ότι υποστηρίζουν η Ρωσία και η Κίνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, Παρίσι και Βόννη προτείνουν, κατ' αρχάς, την παράταση του χρόνου των επιθεωρήσεων στο Ιράκ και τον τριπλασιασμό του αριθμού των επιθεωρητών, που, σήμερα, φθάνουν τα 110 άτομα. Επίσης, προτείνουν την ανάπτυξη ειδικών μονάδων ασφαλείας στο Ιράκ, πιθανότατα κυανόκρανων του ΟΗΕ, οι οποίοι θα αναλάβουν τη φρούρηση των τοποθεσιών, που έχουν, ήδη, ελεγχθεί από τους επιθεωρητές, αλλά θεωρούνται ύποπτες για την κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής.

Το γαλλογερμανικό έγγραφο ζητά, επίσης, την ανάπτυξη κινητών τελωνειακών μονάδων, προκειμένου να ελέγχονται, διαρκώς, τα προϊόντα που εισάγονται στη χώρα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν παραβιάζει το εμπάργκο, ενώ προτείνεται και η αύξηση του αριθμού των Αράβων μεταφραστών, που θα συνοδεύουν τους επιθεωρητές και θα έχουν άμεση πρόσβαση στα έγγραφα που τους παραδίδονται από την ιρακινή ηγεσία. Τέλος, οι δύο χώρες προτείνουν την έναρξη διαρκών εναέριων ελέγχων με αμερικανικά αεροσκάφη τύπου U2, αλλά και γαλλικά ή και ρωσικά ανάλογα αεροπλάνα, ενώ ζητούν την εγκατάσταση εντός του Ιράκ ανώτερου συντονιστικού επιτελείου του ΟΗΕ.

Από την άλλη πλευρά, η Ουάσιγκτον, με κύριο συμπαραστάτη της τη Βρετανία, αναμένεται να ταχθεί υπέρ της λήψης μιας νέας απόφασης που θα δρομολογεί την ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Παρ' όλα αυτά, δεν αποκλειόταν το ενδεχόμενο οι Αμερικανοί διπλωμάτες να αποφύγουν εντελώς τη διαδικασία υιοθέτησης μιας δεύτερης απόφασης, σε περίπτωση που εκτιμήσουν ότι το κλίμα εντός του Συμβουλίου δεν είναι θετικό για τη δική τους άποψη.

Για να ληφθεί απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, σχετικά με ένα τόσο σημαντικό θέμα, απαιτείται η θετική ψήφος 9 από τα 15 μέλη, ενώ προϋποτίθεται ότι κανένα από τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου δε θα ασκήσει «βέτο». Στην παρούσα φάση, εκτός από τα μόνιμα μέλη (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ρωσία), στο Συμβούλιο συμμετέχουν οι: Γερμανία, Γουινέα, Μεξικό, Πακιστάν, Ισπανία, Συρία, Αγκόλα, Βουλγαρία, Καμερούν και Χιλή. Την προεδρία για το μήνα Φεβρουάριο έχει η Γερμανία, η οποία, όπως και το Πακιστάν, η Ισπανία, η Αγκόλα και η Χιλή, άρχισε τη δίχρονη θητεία της στο Συμβούλιο την 1η Ιανουαρίου 2003.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ