Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑ ΙΡΑΚ
Αντίστροφη μέτρηση

Το ενδεχόμενο να μη θέσει καν θέμα δεύτερης απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας εξετάζει η Ουάσιγκτον, αν κριθεί ότι το κλίμα «είναι αρνητικό»

Κατασκοπευτικό «U2»

Associated Press

Κατασκοπευτικό «U2»
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Πόσος περισσότερος χρόνος μπορεί να δοθεί στις επιθεωρήσεις;» αναρωτιόταν, χτες, μιλώντας στην Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων του Κογκρέσου ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος ειρωνεύτηκε τη γαλλο-γερμανική πρόταση για παράταση των ελέγχων, κατηγορώντας ανοιχτά τις δύο χώρες ότι προσπαθούν «να γλιτώσουν τον Σαντάμ από τη δύσκολη θέση». Λίγες μόλις ώρες, πριν την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, αμερικανικές διπλωματικές πηγές διέρρεαν ότι, ανάλογα με το κλίμα που θα διαμορφωθεί στο Συμβούλιο, η Ουάσιγκτον θα κρίνει κατά πόσο θα μπει στη διαδικασία να επιδιώξει μια δεύτερη απόφαση.

«Ο αμερικανικός λαός θα πρέπει να δεσμευτεί απέναντι στο Ιράκ για αρκετό καιρό για ένα δίκαιο σκοπό» υποστήριξε, χτες, ο Κόλιν Πάουελ. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε απερίφραστα ότι δεν μπορεί να γνωρίζει «ποιο ακριβώς θα είναι το κόστος ενός πολέμου». Εσπευσε, όμως, να συμπληρώσει ότι ο αμερικανικός στρατός θα ανατρέψει το ιρακινό καθεστώς και δε θα στραφεί εναντίον των πολιτών. Στη συνέχεια παρέθεσε το αμερικανικό σχέδιο, δηλώνοντας ότι ο στρατός θα αναλάβει τη διοίκηση του Ιράκ «για περιορισμένο χρονικό διάστημα» και μετά θα την παραχωρήσει σε μια «διεθνή προσωπικότητα, η οποία επίσης θα παραμείνει στην εξουσία μόνο όσο χρειάζεται για να συσταθεί μια αντιπροσωπευτική ιρακινή διοίκηση».

Ετοιμασίες στο αεροπλανοφόρο «Τρούμαν»

Associated Press

Ετοιμασίες στο αεροπλανοφόρο «Τρούμαν»
Στο πλευρό του Πάουελ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων του Κογκρέσου, ήταν ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, Ρίτσαρντ Μάγιερς, ο οποίος εμφανίστηκε κατηγορηματικά βέβαιος ότι τα αμερικανικά στρατεύματα είναι σε θέση «να πολεμήσουν ταυτοχρόνως σε δύο μέτωπα: στο Ιράκ και κατά της τρομοκρατίας». Ο Πάουελ δεν έχασε την ευκαιρία να εξαπολύσει νέα λεκτική επίθεση κατά της Γαλλίας και της Γερμανίας, δηλώνοντας ότι θα «προκαλέσει» τους εκπροσώπους τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας να «αποκαλύψουν τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους επιθυμούν παράταση των επιθεωρήσεων: μήπως για να γλιτώσουν τον Σαντάμ;»...

Οι προκλητικές δηλώσεις Πάουελ προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Γάλλου ΥΠΕΞ, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ο οποίος βρίσκεται καθ' οδόν για τη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο ντε Βιλπέν τόνισε ότι «δεν μπορεί να είναι σοβαρά αυτά τα πράγματα».

Παρ' όλα αυτά, μάλλον με αυτήν τη «μη σοβαρή» τακτική θα παρουσιαστούν οι ΗΠΑ στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση. Σύμφωνα με Αμερικανούς διπλωμάτες, η Ουάσιγκτον δεν έχει, ακόμη, καταλήξει αν θα ζητήσει τελικά να ληφθεί μια δεύτερη απόφαση που θα αναφέρεται σαφώς στη χρήση στρατιωτικής βίας. Ενδεικτικά, ο Πάουελ, αναφερόμενος σε αυτό το θέμα, τόνιζε ότι «όλοι γνώριζαν τι ψήφιζαν το Νοέμβρη, όταν ενέκριναν την απόφαση 1441 που μιλά για σοβαρές συνέπειες».

Οπως υποστηρίζουν, πάντα αμερικανικές πηγές, η Ουάσιγκτον αναμένεται να αξιοποιήσει στο έπακρο, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, το πόρισμα των 6 ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, οι οποίοι κατέληξαν ότι οι ιρακινοί πύραυλοι «Αλ Σαμούντ 2», τους οποίους εξετάζουν την τελευταία βδομάδα, «παραβιάζουν το επιτρεπτό από τις κυρώσεις του ΟΗΕ όριο εμβέλειας». Ηδη, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, μίλησε για «σοβαρότατη και ανησυχητική εξέλιξη».

«Μήλον της έριδος» οι πύραυλοι

Για «πιθανότατα σημαντική ρήξη του Ιράκ με τις αποφάσεις του ΟΗΕ» έκανε λόγο ο Βρετανός πρωθυπουργός, με αφορμή την ανακοίνωση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τους πυραύλους «Αλ Σαμούντ 2». Ο Τόνι Μπλερ, μετά από το τέλος της συνάντησής του με τον Αυστραλό ομόλογό του, Τζον Χάουαρντ, υποστήριξε ότι «η συγκεκριμένη ανακάλυψη αποδεικνύει τη ματαιότητα των προτάσεων περί παράτασης του χρόνου των επιθεωρήσεων, αφού το ιρακινό καθεστώς εμφανίζεται αποφασισμένο να περιφρονεί τον ΟΗΕ».

Δριμεία λεκτική επίθεση κατά της γαλλο-γερμανικής πρότασης παράτασης των επιθεωρήσεων εξαπέλυσε, χτες, και ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, χαρακτηρίζοντάς τη «μη ρεαλιστική». Ο Στρο δήλωσε ότι «τέτοιες προτάσεις θα δώσουν το μήνυμα στο Σαντάμ ότι η ανυπακοή και η περιφρόνηση του ΟΗΕ αμείβεται» και συμπλήρωσε ότι «αν η διεθνής κοινότητα δεν επιδείξει, τώρα, αποφασιστικότητα και επιμονή, πιέζοντας με την απειλή χρήσης βίας, τότε ο κόσμος θα γίνει πολύ πιο επικίνδυνος».

Από εντελώς αντίθετη οπτική γωνία αντιμετώπισε το θέμα των ιρακινών πυραύλων η Μόσχα. Οπως υπογράμμισε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γιούρι Φεντότοφ, «το ζήτημα του βεληνεκούς των συγκεκριμένων πυραύλων είναι περισσότερο τεχνικό παρά οτιδήποτε άλλο. Επιπλέον, αποδεικνύεται ότι το Ιράκ συνεργάζεται με τους επιθεωρητές και ότι οι έλεγχοι είναι αποτελεσματικοί».

Η ρωσική ηγεσία, διά στόματος του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, τα τελευταία 24ωρα, αναφέρεται επανειλημμένως ακόμη και στο ενδεχόμενο άσκησης βέτο. Ο Πούτιν, σε νέα συνέντευξή του, χτες, στην εφημερίδα «Τελεγκράμ», επαναλαμβάνει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο βέτο «αν κριθεί απαραίτητο, αν και θεωρώ ότι δε θα ήταν εποικοδομητικό να φθάσει η κατάσταση σε τέτοιο σημείο».

Ανάλογη εκτίμηση αναμένεται να εκφράσουν και οι Γερμανία, Γαλλία, Κίνα και άλλες χώρες στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Την επιχειρηματολογία τους ενισχύει, άλλωστε, το γεγονός ότι έγγραφα που αναφέρονται στους συγκεκριμένους πυραύλους, αλλά και όλα τα στοιχεία σχετικά με το βεληνεκές τους, παραδόθηκαν εθελουσίως από την ιρακινή ηγεσία στον επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, την περασμένη βδομάδα. Ο Ιρακινός αντιπρόεδρος, Ταρέκ Αζίζ, δήλωνε, από την Ιταλία όπου άρχισε 4ήμερη επίσκεψη, ότι «το βεληνεκές των πυραύλων είναι εντός των ορίων του ΟΗΕ και αυτό αποδεικνύεται από τεχνικής άποψης».

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες όλων των ειδών

Αλλεπάλληλες μυστικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των χωρών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει, τις τελευταίες ώρες, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα υπάρχοντα σχέδια που έχουν εκπονηθεί για την παροχή βοήθειας στους Ιρακινούς πολίτες σε περίπτωση στρατιωτικού πλήγματος. Σύμφωνα με διπλωμάτες του ΟΗΕ, ο Οργανισμός έχει, ήδη, μεταφέρει σε Ιράν, Συρία, Τουρκία και Ιορδανία, αλλά και σε άλλες χώρες, γειτονικές του Ιράκ, μεγάλο αριθμό εξειδικευμένου προσωπικού και έχει αρχίσει να αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες φαρμάκων, τροφίμων, νερού και άλλου ανθρωπιστικού υλικού. Αν και ο Ανάν δε θέλει δημοσίως να προχωρήσει σε τέτοιου περιεχομένου ανακοινώσεις, εκτιμώντας ότι θα δώσουν την εντύπωση ότι ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος, παράλληλα έκρινε αναγκαίο ο Οργανισμός να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να είναι έτοιμος.

Την ίδια στιγμή, κορυφώνονται, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, και οι αμερικανικές στρατιωτικές προετοιμασίες. Η εφημερίδα «Ουάσινγκτον Ποστ» υποστηρίζει ότι δύο μονάδες των ειδικών δυνάμεων δρουν, εδώ και ημέρες, εντός του Ιράκ, έχουν ήδη εγκαταστήσει συστήματα επικοινωνιών και προετοιμάζουν το έδαφος για την προέλαση των αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων σε μεγάλα τμήματα του ιρακινού εδάφους.

Παράλληλα, ο γενικός διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στον Κόλπο, Τόμι Φρανκς, είχε, χτες, συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπους, στον οποίο παρουσίασε τα τελευταία επιχειρησιακά σχέδια προτού μεταβεί στο Κατάρ. Οπως έγινε γνωστό, η Ουάσιγκτον έδωσε εντολή σε όλες τις διπλωματικές της αποστολές στην περιοχή του Κόλπου να απομακρύνουν το βοηθητικό προσωπικό και τις οικογένειες των διπλωματών και να λειτουργούν με το ελάχιστο δυνατό ανθρώπινο δυναμικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ