Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Η «ειρηνοποιός» Γερμανία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Εκτός της υπεράσπισης των ζωτικών συμφερόντων του γερμανικού ιμπεριαλισμού, ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ παλεύει και για τη δική του πολιτική επιβίωση, αφού οι εσωτερικές δυσκολίες έχουν προκαλέσει τόσους τριγμούς στην κυβέρνηση, που δεν αποκλείεται ακόμη και η κατάρρευσή της ή ακόμη και προσφυγή στις κάλπες, λίγους μήνες μετά τις εκλογές! Ετσι ο ρόλος του «ειρηνοποιού» μπορεί να αποτελέσει διέξοδο.

«Θεωρώ ότι ο αφοπλισμός του Ιράκ χωρίς προσφυγή στη στρατιωτική βία αποτελεί δική μου ευθύνη» δήλωσε ενώπιον της Μπούντεσταγκ ο Σρέντερ, προσθέτοντας «μαζί με τη Γαλλία, τη Ρωσία και άλλες χώρες, η γερμανική κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για μία ειρηνική επίλυση της κρίσης. Αυτό είναι εφικτό και αγωνιζόμαστε προς αυτήν κατεύθυνση», κάνοντας τους βουλευτές του «κοκκινοπράσινου» κυβερνητικού συνασπισμού να χειροκροτήσουν όρθιοι αυτήν την τοποθέτηση. Εν συνεχεία, ο Γερμανός καγκελάριος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας υποστηρίζουν τη θέση ότι χρειάζεται να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για τον αφοπλισμό του Ιράκ με ειρηνικά μέσα.

Και απευθύνοντας προειδοποίηση προς την πλευρά των ΗΠΑ τόνισε: «Οποιος θέλει να επιλύσει την ιρακινή κρίση με στρατιωτικά μέσα, οφείλει να εξηγήσει εάν αυτό προάγει τη συμμαχία κατά της τρομοκρατίας», στην οποία συμμετέχουν πολλές αραβικές χώρες ή «εάν αυτό θα διαταράξει ή θα καταστρέψει τη συμμαχία αυτή».

Στο μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Πέτερ Στρουκ, μιλώντας και αυτός με τη σειρά του στο Γερμανικό Κοινοβούλιο, μια εβδομάδα μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος συνέκρινε τη Γερμανία με τη Λιβύη και την Κούβα, επικαλούμενος το ότι δεν υποστηρίζει μια ενδεχόμενη αμερικανική επίθεση εναντίον του Ιράκ, ο Στρουκ δήλωσε: «Είναι απλώς απαράδεκτο. Ξεπερνάει το θράσος. Είναι ένας άνθρωπος που λέει αυτό που σκέφτεται, το ίδιο είμαι και εγώ. Είναι μη αμερικανικό, όταν κάποιος θεωρεί πως η δικαιοσύνη είναι αποκλειστικά αμερικανική αρετή».

Μιλώντας στην ίδια συνεδρίαση της Μπούντεσταγκ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν πιστεύει ότι το Ιράκ «παραβιάζει ουσιωδώς» την απόφαση 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Φίσερ πρόσθεσε και αυτός με τη σειρά του ότι η Γερμανία θα κάνει ό,τι μπορεί μαζί με τους συμμάχους της, προκειμένου να αφοπλιστεί το Ιράκ και να καταπολεμηθεί η διεθνής τρομοκρατία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ