Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συσκέψεις επί συσκέψεων...

Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα σύσκεψη υπό τον Γενικό Γραμματέα, Κόφι Ανάν, για καθορισμό των επόμενων κινήσεων του διεθνούς Οργανισμού στο Κυπριακό, με στόχο την υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος που έχει καθοριστεί για επίλυσή του.

Στη σύσκεψη παρακάθισαν ο ειδικός σύμβουλος του Κόφι Ανάν, Αλβαρο ντε Σότο, ο βοηθός γενικός γραμματέας, αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις, σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, ο ειδικός συντονιστής στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, Τόμας Γουέστον, και ο Βρετανός απεσταλμένος, λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ.

Ο Κ. Ανάν είχε ήδη ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των απευθείας συνομιλιών από τον Αλβαρο ντε Σότο.

Στη Λευκωσία, ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικλ Κλόσον, δήλωσε ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να μην αφήσουν πέτρα που να μη σηκώσουν, κατά την έκφρασή του, προκειμένου να στηρίξουν τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για λύση του Κυπριακού.

Σε ερώτηση εάν μια διαδικασία τύπου Καμπ Ντέιβιντ θα ήταν αυτή την περίοδο κατάλληλη για το Κυπριακό, είπε ότι το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία των συνομιλιών είναι θέμα που αφορά τον ΓΓ του ΟΗΕ και αυτός θα αποφασίσει πώς θα προχωρήσει.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, εξάλλου, επιβεβαίωσε ότι στις διάφορες πληροφορίες, που έχει η κυβέρνηση για τους τρόπους που αναζητεί ο διεθνής παράγοντας για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο διάσκεψης τύπου Καμπ Ντέιβιντ.

Στο μεταξύ, στις 21 του Φλεβάρη αναμένεται στην Κύπρο και ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, πρέσβης Τόμας Γουέστον. Κατά την επίσκεψή του, ο Τ. Γουέστον θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Κληρίδη και θα συναντηθεί στα Κατεχόμενα με τον Ραούφ Ντενκτάς.

Συνάντηση Σημίτη - Κληρίδη

Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύτηκε χτες στο «Φιλελεύθερο», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλ. Κληρίδης, δήλωσε ότι την Τρίτη θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου της ΕΕ για το Ιράκ. Είπε επίσης ότι υπάρχει συμφωνία με την Ελλάδα όσον αφορά στους στόχους που θα πρέπει να επιτύχει ο ελληνοτουρκικός διάλογος για το θέμα των εγγυήσεων στην Κύπρο. Ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε επίσης ότι θα προχωρήσει στην αναδόμηση του Εθνικού Συμβουλίου σε περίπτωση επανεκλογής του.

Αναφερόμενος στον Αλέκο Μαρκίδη, ο Πρόεδρος είπε πως δε θα επανέλθει μετά τις εκλογές στη θέση του γενικού εισαγγελέα, αλλά θα τον διατηρήσει στη διαπραγματευτική ομάδα.

Τέλος, τόνισε πως πρέπει να επιτευχθεί λύση πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. «Εάν δε θέλεις λύση σε συμφέρει να περνά ο καιρός, να μη βρίσκεται λύση. Ομως, τα προβλήματα θα μεγαλώνουν και θ' αυξάνονται. Εάν θέλεις λύση είναι προτιμότερο να κάμεις ορισμένες αβαρίες και να δεχτείς παρεκκλίσεις για σύντομες χρονικές περιόδους», είπε χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ