Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Στον αστερισμό της τρομο-υστερίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ο αναγορευμένος σε «άρχοντα του τρόμου», Οσάμα Μπιν Λάντεν, εξακολουθεί να στοιχειώνει τις ζωές των Αμερικανών και πια και των Βρετανών. Και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, μεν και δε, ζουν τις μέρες αυτές μέσα σε ένα πρωτοφανές κλίμα τρομολαγνίας και τρομο-υστερίας, ανάλογο της 11ης Σεπτεμβρίου.

Μαχητικά αεροσκάφη, ραντάρ για την άμυνα και συστήματα εκτόξευσης πυραύλων έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού γύρω από την Ουάσιγκτον, μετά την αύξηση των κινδύνων για τρομοκρατική επίθεση, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου και η συνταγματάρχης Μπρέντα Μπάρκερ, εκπρόσωπος της αεροπορικής διοίκησης της βόρειας Αμερικής (Norad) το επιβεβαίωσε λέγοντας ότι «το σύστημα ενεργοποιήθηκε τη Δευτέρα». Η ίδια διευκρίνισε ότι τέθηκαν σε συναγερμό μονάδες με πυραύλους εδάφους - αέρος «Avenger», ραντάρ «Sentinelle», και πύραυλοι εδάφους αέρος «Stinger», ενώ γίνονται περιπολίες μαχητικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων.

Η κατάσταση συναγερμού κρίθηκε απαραίτητη μετά τις σχετικές προειδοποιήσεις εκ μέρους του αρχηγού της CIA, Τζορτζ Τένετ και του διευθυντή του FBI, Ρόμπερτ Μίλερ, για επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα που θα μπορούσε να δοκιμάσει η «Αλ Κάιντα» ακόμα και αυτήν τη βδομάδα, εάν της δοθεί η ευκαιρία. Κατά τον Τένετ μπορεί να πραγματοποιηθεί επίθεση με «βρώμικη βόμβα», η οποία μολύνει με ραδιενέργεια μία ευρεία περιοχή, χημικά ή βιολογικά όπλα, ακόμα και αεροπορικές ή βομβιστικές επιθέσεις σε σημαντικά κτίρια της αμερικανικής πρωτεύουσας. Σε ανάλογο συναγερμό βρίσκονται και οι αμερικανικές αρχές σε όλη την υφήλιο, με κυριότερη ζώνη υψηλού κινδύνου την Αραβική Χερσόνησο.

Σε κατάσταση συναγερμού και η Βρετανία

Ο κίνδυνος τρομοκρατικού χτυπήματος στη Βρετανία είναι υπαρκτός διαβεβαίωσε εκ νέου χτες ο Ντέβιντ Μπλάνκετ, υπουργός Εσωτερικών της χώρας, αναφερόμενος στα αυστηρά μέτρα ασφαλείας που ισχύουν τις τελευταίες 72 ώρες. Ο Μπλάνκετ, σύμφωνα με το BBC, αναγκάστηκε να απαντήσει στις επιθέσεις και τη δριμεία κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το γεγονός ότι έχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με τη συμμετοχή μάλιστα των Ενοπλων Δυνάμεων, χωρίς η κυβέρνηση να έχει εξηγήσει από τι ακριβώς απειλείται η χώρα.

Το επίπεδο συναγερμού είναι ανάλογο με εκείνο της εποχής των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, καθώς η Σκότλαντ Γιαρντ δεν αποκλείει επίθεση του δικτύου της «Αλ Κάιντα» με πυραύλους εδάφους - αέρος εναντίον πολιτικού αεροσκάφους.

Από τη Δευτέρα, οι αστυνομικές αρχές έχουν λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας, στα αεροδρόμια του «Χίθροου», του Μάντσεστερ και του Λιντς. Περίπου 450 άνδρες του Στρατού στο πλευρό 1.000 αστυνομικών συνεχίζουν τις περιπολίες στην περίμετρο του αερολιμένα του «Χίθροου» καθώς και σε κεντρικές οδικές αρτηρίες.

Στο μεταξύ, τμήματα του αεροδρομίου «Γκάτγουικ» στο Λονδίνο εκκενώθηκαν και έκλεισαν χτες το απόγευμα και οι πτήσεις ανεστάλησαν για λόγους ασφαλείας, ανακοίνωσε πηγή του αεροδρομίου και της αστυνομίας. «Αντιμετωπίζουμε ένα ζήτημα ασφάλειας. Τμήματα του βόρειου τερματικού σταθμού έκλεισαν», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στο «Ρόιτερ».

Παράλληλα, εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιαρντ δήλωσε ότι δύο άντρες συνελήφθησαν στο Χάουνσλοου, κοντά στο αεροδρόμιο «Χίθροου», από άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και οδηγήθηκαν σε αστυνομικό τμήμα για ανάκριση. Ο ίδιος αξιωματούχος αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την ταυτότητα ή την εθνικότητα των δύο ατόμων, επικαλούμενος τον αντιτρομοκρατικό νόμο.

Επιχείρηση σκούπα στη Γερμανία

Μεγάλη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας με επιδρομές σε διαμερίσματα και γραφεία που χρησιμοποιούν ισλαμικές ομάδες, πραγματοποίησε χτες η γερμανική αστυνομία σε πέντε πόλεις, καθώς υπήρχαν υποψίες ότι σχεδιάζονται επιθέσεις σε διάφορα σημεία της Γερμανίας. Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος 160 αστυνομικοί, οι οποίοι ερεύνησαν συνολικά οκτώ διαμερίσματα και τρία γραφεία, στα οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διάφορα έγγραφα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, βιντεοκασέτες και κασέτες ήχου.

Από εισαγγελικές πηγές έγινε γνωστό ότι στο πλαίσιο των ερευνών συνελήφθησαν τέσσερις ύποπτοι, οι οποίοι στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ