Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Οι «σωτήρες» του ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΤΝ) είναι ένα από τα σημαντικότερα «ευαγή ιδρύματα» του ιμπεριαλισμού, που με τη δράση του αναλαμβάνει να «θεραπεύσει» τις διάφορες οικονομικές «ασθένειες» σε κυβερνήσεις των χωρών - μελών του, δίνοντας τις κατάλληλες «συνταγές». Επίσης, διεκδικεί και τον τίτλο του «σωτήρα», με τα δάνεια «στήριξης» που προσφέρει σε οικονομίες που απειλούνται με κατάρρευση. Την περασμένη Τρίτη, το ΔΝΤ έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, που συνοψίζεται σε 3 βασικά σημεία. Πρώτον, απονομή ευσήμων στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για τις μέχρι τώρα αντιλαϊκές της επιδόσεις με την επισήμανση πως «στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών, σημειώθηκαν αξιοσημείωτες εξελίξεις». Δεύτερον, διαπίστωση πως τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα «διαρθρωτικών» μέτρων ήταν ισχνά, με συνέπεια η οικονομία να παραμένει ασθενής και κατά συνέπεια να εξακολουθούν να την απειλούν μια σειρά «κίνδυνοι». Τρίτον, με βάση τη διαπίστωση ότι η οικονομία παραμένει ασθενής, καλεί την κυβέρνηση Σημίτη όχι μόνο να ξεχάσει κάθε ιδέα για χαλάρωση των μέτρων λιτότητας, αλλά να μειώσει μισθούς και συντάξεις, να προχωρήσει με μεγαλύτερη τόλμη στις ιδιωτικοποιήσεις και στην πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, καθώς και σε νέες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα συνταξιοδότησης - κοινωνικής ασφάλισης.

Μεταξύ των «κινδύνων» που απειλούν την ελληνική οικονομία, οι συντάκτες της έκθεσης του ΔΝΤ επικαλούνται το δημόσιο χρέος και τα κρατικά ελλείμματα (αντί να μειωθούν, αυξάνονται), τα ελλείμματα του εμπορικού ισοζυγίου (διογκώνονται επικίνδυνα), τον πληθωρισμό (έχει αρχίσει να «δαγκώνει», καθώς είναι σχεδόν διπλάσιος της ευρωζώνης), την ανεργία (καλπάζει στα ύψη και πλήττει ιδιαίτερα τους νέους και τις γυναίκες), τα ασφαλιστικά ταμεία (που, παρά τη μεταρρύθμιση που έγινε, παραμένουν προβληματικά και μετά από λίγα χρόνια δε θα έχουν χρήματα να πληρώσουν τις συντάξεις) κλπ. Στην ουσία, πρόκειται για προβλήματα υπαρκτά, γι' αυτό, ακούσαμε και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Ν. Γκαργκάνα, να δηλώνει δημόσια πως συμφωνεί με το ΔΝΤ!

Αυτό που δε λέει ούτε αυτή η έκθεση ούτε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, είναι πως τα προβλήματα που ταλανίζουν την οικονομία και τον εργαζόμενο ελληνικό λαό, παράγονται και αναπαράγονται από την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει ευλαβικά και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ακολουθώντας πιστά τις συνταγές του ΔΝΤ και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, που ιδρύθηκαν και υπάρχουν για να υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου (ΕΕ, ΟΟΣΑ, ΣΕΒ, κλπ.). Σ' αυτό συνηγορεί επίσης η Αργεντινή, η Τουρκία και άλλες χώρες, οι οποίες εφαρμόζοντας τα «σωτήρια» προγράμματα του ΔΝΤ, όχι μόνο δε σώθηκαν, αλλά οδηγήθηκαν σε χρεοκοπία ή στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται, δεν είναι «ποιος θα μας σώσει από τους σωτήρες», αλλά πότε ο ελληνικός λαός θα αφήσει στην άκρη τη «θεία υπομονή» του και θα εκφράσει τη θεία οργή με το συντονισμό της πάλης για την ανατροπή αυτή της καταστροφικής για τη χώρα πολιτικής!


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ