Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
«Κλειστόν λόγω απεργίας»

ΡΩΜΗ.-

Μέσα σε έξι μήνες η Ιταλία ετοιμάζεται να ζήσει ανάλογο σκηνικό με αυτό της 16ης του Απρίλη, όπου οι πόλεις μετατράπηκαν σε κόκκινες θάλασσες και ουδείς προσήλθε στην εργασία του. Οπως τότε, έτσι και τώρα, ο λόγος είναι το άρθρο 18 της εργατικής νομοθεσίας, που αποτελεί την αιχμή του δόρατος των κινητοποιήσεων και όπως ήδη έχουν τονίσει οι εργαζόμενοι οι κατακτήσεις του εργατικού κινήματος δε «χαρίζονται». Παρά τις διακηρύξεις περί του αντιθέτου του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η μεταρρύθμιση του άρθρου 18, που επιτρέπει τις απολύσεις από τις επιχειρήσεις, θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου για όλη την αγορά εργασίας και την αποψίλωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Επιπροσθέτως, η σημερινή γενική απεργία αποκτά ακόμη ευρύτερες διαστάσεις, εξαιτίας αφ' ενός του κύματος απολύσεων στην αυτοκινητοβιομηχανία «Φίατ» και αφ' ετέρου της στάσης της ιταλικής κυβέρνησης στον πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Ιράκ.

Ηδη από χτες, η μεγάλη διαδήλωση των εργαζομένων στη «Φίατ», που συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους από την προηγούμενη εβδομάδα, οπότε και ανακοινώθηκαν πάνω από 8.000 απολύσεις και κλείσιμο δύο εργοστασιακών μονάδων, έλαβε χώρα στην ιταλική πρωτεύουσα και αποτέλεσε επί της ουσίας πρόγευση και προανάκρουσμα στο τι θα γίνει σήμερα.

«Αυτή η απεργία πρέπει να κάνει την κυβέρνηση να καταλάβει ότι πρέπει να αλλάξει σελίδα στην οικονομική και κοινωνική της πολιτική», τόνισε ο γενικός γραμματέας της μεγαλύτερης εργατικής ομοσπονδίας της CGIL, Γκουλιέλμο Επιφάνι. Πάντως, οι δύο μικρότερες ομοσπονδίες, η CISL και η UIL, αυτή τη φορά δε συμμετέχουν στην απεργία, καθώς από τον Ιούλιο υπέγραψαν «κοινωνικό συμβόλαιο» με την κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Παρ' όλα αυτά, η CGIL και οι ενώσεις βάσης των Cobas, που ανακοίνωσαν την απεργία ένα μήνα πριν, έχουν οργώσει όλους τους τόπους δουλιάς. Η Ιταλία, σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, θα παραλύσει εκ νέου. Η «Alitalia» ήδη ακύρωσε τις πτήσεις της για σήμερα. Τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας σε όλες τις ιταλικές πόλεις θα είναι απόντα. Τα σχολεία, τράπεζες, ταχυδρομεία και δημόσιες υπηρεσίες... θα φέρουν ένδειξη «Κλειστόν λόγω απεργίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ