ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Μπαράζ εκρήξεων «υποδέχτηκε» την Ράις

Από το χώρο της έκρηξης στην Κανταχάρ

Associated Press

Από το χώρο της έκρηξης στην Κανταχάρ
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΚΑΝΤΑΧΑΡ - ΧΕΡΑΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Η επίσκεψη που έκανε χθες η Κοντολίζα Ράις στο Αφγανιστάν σηματοδότησε πολιτικές και επιχειρησιακές εξελίξεις, ενώ συνοδεύτηκε από εκ νέου κλιμάκωση της βίας στη χώρα.

Χτες, ανήμερα της επίσκεψης Ράις, εξερράγη βόμβα στην Κανταχάρ - το «λίκνο» της γέννησης του αντιδραστικού θεοκρατικού κινήματος των Ταλιμπάν και γενέτειρα, κατά το μύθο, του μουλά Μοχάμεντ Ομάρ - που κόστισε τη ζωή πέντε ανθρώπων, που, κατά τις πληροφορίες, που μετέδιδε το Ασοσιέιτεντ Πρες ήταν γυναίκες και παιδιά που επέβαιναν σε ταξί. Από την έκρηξη προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε εστιατόριο, ενώ από το ωστικό κύμα και τα θραύσματα σαρώθηκαν δεκάδες περαστικοί. Τουλάχιστον 32 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Η αστυνομία απέδωσε την ευθύνη «στους Ταλιμπάν», όμως εκπρόσωπός τους αρνήθηκε την εμπλοκή τους.

Η ίδια η Ράις συναντήθηκε χτες με τον Χάμιντ Καρζάι, «πρόεδρο» του Αφγανιστάν, τον οποίο άθελά της «άδειασε» πριν συνομιλήσουν: Μίλησε για αναβολή των «εκλογών» για την ανάδειξη Βουλής για το Σεπτέμβρη, από το Μάη που ήταν προγραμματισμένες. Αν και ήταν γενικά αναμενόμενη η εξέλιξη, δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα - ο Καρζάι αναγκάστηκε να την επιβεβαιώσει μιλώντας σε δημοσιογράφους αμέσως μετά.

Αφορμή της αναβολής αυτής - όπως και των προεδρικών εκλογών πέρυσι, που ήταν αρχικά να γίνουν στις αρχές του 2004 και έγιναν τον Οκτώβρη - είναι η κατάσταση ανασφάλειας, παρά την παρουσία των χιλιάδων στρατιωτών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Χθες και προχθές σημειώθηκαν διαδοχικές εκρήξεις ναρκών, με τουλάχιστον 4 νεκρούς και 12 τραυματίες. Κατά το Γαλλικό Πρακτορείο, στη Χεράτ, την Πέμπτη εξερράγη νάρκη, που σκότωσε τρεις άμαχους και τραυμάτισε άλλους 8. Την Τρίτη, στην περιοχή της Χεράτ, επίσης, είχε σκοτωθεί ένας Αμερικανός στρατιώτης και είχαν τραυματιστεί άλλοι τέσσερις.

Η Ράις εξέτασε στις συναντήσεις της με τον Καρζάι και άλλα στελέχη της απόλυτα εξαρτημένης από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ δοτής κυβέρνησής του τα θέματα της «οικονομικής ανάπτυξης» και «προβλημάτων, όπως η τρομοκρατία και τα ναρκωτικά». Το τελευταίο είναι «πρόβλημα» και για τις ενδοσυμμαχικές σχέσεις: Το Αφγανιστάν, ως γνωστόν, είναι ο «πρωταθλητής» της παγκόσμιας παραγωγής οπίου και ηρωίνης. Δεν έγινε γνωστό αν και ποιες πρωτοβουλίες προκύπτουν, ή, μάλλον, υπαγορεύονται από την απεσταλμένη της Ουάσιγκτον. Χθες υπήρξε και μια δήλωση κορυφαίου Αμερικανού στρατιωτικού για χωρική και χρονική επέκταση της παρουσίας των ΗΠΑ στη χώρα.

Ο πτέραρχος Ρίτσαρντ Μάγιερς, που κατέχει τη θέση του επικεφαλής του μεικτού αμερικανικού επιτελείου, δήλωσε χθες ότι «σύντομα» θα υποβάλει τις προτάσεις του στον Πρόεδρο Μπους για το πόσες μόνιμες βάσεις των ΗΠΑ πρέπει να κατασκευαστούν στο Αφγανιστάν, πέραν των υπαρχουσών.


ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Τονωτική ένεση» από το Δανό πρωθυπουργό

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην ιρακινή πρωτεύουσα πραγματοποίησε χτες ο Δανός πρωθυπουργός Αντερς Φογκ Ρασμούσεν. Στόχος, όπως τόνισε ο ίδιος, ήταν να συνομιλήσει με εκπροσώπους των πολιτικών παρατάξεων που επικράτησαν στις εκλογές της 30ής Γενάρη και να εξετάσουν από κοινού «τη μελλοντική πορεία της χώρας αλλά και το μέλλον της συμμαχίας».

Ο Ρασμούσεν, που έφθασε από την Ιορδανία κατευθείαν στην «Πράσινη Ζώνη», από όπου δεν εξήλθε, με αμερικανικό ελικόπτερο, συναντήθηκε με τον επικεφαλής του σιιτικού κόμματος «αλ Ντάουα» και τον ηγέτη της «Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν». Ο πρώτος, Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι, προαλείφεται για τη θέση του πρωθυπουργού στη νέα κυβέρνηση και ο δεύτερος, Τζαλάλ Ταλαμπανί, εκτιμάται ότι θα είναι ο νέος Πρόεδρος της χώρας. Ολα αυτά, βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι σιίτες και Κούρδοι, που αναδείχτηκαν νικητές των εκλογών, θα καταφέρουν να συμφωνήσουν σε μια κυβερνητική συμφωνία, κάτι που, μέχρι στιγμής, δεν έχει επιτευχθεί παρά τις αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις.

Ο Ρασμούσεν, μετά τις συναντήσεις του, αρκέστηκε να δηλώσει ότι ο μικρός αριθμός των δανικών στρατευμάτων θα παραμείνει στο Ιράκ στο πλαίσιο «της συμμαχίας». Συμπλήρωσε ότι, όπως συμφώνησαν και οι συνομιλητές του, καλύτερα είναι «να γίνεται κουβέντα για την ενίσχυση των ιρακινών δυνάμεων παρά για τυχόν χρονοδιαγράμματα αποχώρησης» των κατοχικών δυνάμεων. Από την πλευρά του, ο αλ Τζαφάρι τόνισε ότι «όλες οι ιρακινές πολιτικές δυνάμεις κάνουν ό,τι μπορούν για να γίνει το Ιράκ ανεξάρτητο από πλευράς ασφαλείας, οπότε τότε θα πρέπει να φύγει η πολυεθνής δύναμη».

Μπορεί βέβαια η Δανία να διαβεβαιώνει για την παράταση της στρατιωτικής της παρουσίας στο Ιράκ αλλά χτες, μετά τις Ολλανδία και Ουκρανία που άρχισαν ήδη να αποσύρουν τις δυνάμεις τους, το ενδεχόμενο άρχισε να συζητά και η Βουλγαρία. Οπως έγινε γνωστό, μέχρι τα τέλη του μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή πρόταση που θα προβλέπει, αρχικά, μείωση των βουλγαρικών δυνάμεων και στη συνέχεια σταδιακή αποχώρησή τους.

Τέλος, χτες έγινε γνωστό ότι σκοτώθηκε άλλος ένας Αμερικανός στρατιώτης από έκρηξη βόμβας κατά τη διάρκεια περιπολίας σε νότια συνοικία της Βαγδάτης.


ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συμφωνία «ηρεμίας» αναμένοντας τις ισραηλινές κινήσεις

ΚΑΪΡΟ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Να παρατείνουν, για μεγάλο χρονικό διάστημα πλην απροσδιόριστο, την «ηρεμία» που επικρατεί μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών συμφώνησαν, χτες, μετά από δύο ημέρες συνομιλιών, στο Κάιρο, οι εκπρόσωποι 13 μαχητικών παλαιστινιακών οργανώσεων. Στο τελικό ανακοινωθέν υπογραμμίζεται ότι η τήρηση αυτής της άτυπης εκεχειρίας εξαρτάται από το κατά πόσο η ισραηλινή πλευρά θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και συγκεκριμένα θα προχωρήσει σε τερματισμό των επιθέσεων κατά παλαιστινιακών στόχων, σε αποχώρηση από τις παλαιστινιακές πόλεις και σε απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων κρατουμένων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αλλά και διπλωματικές πηγές, το κείμενο της τελικής ανακοίνωσης υπολείπεται κατά πολύ από τις επιδιώξεις του Παλαιστινίου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, που στόχευε στην επίτευξη επίσημης συμφωνίας γενικής «κατάπαυσης του πυρός». Το γεγονός, όμως, ότι το Ισραήλ δε δείχνει, μέχρι στιγμής, σαφή δείγματα προθέσεων εφαρμογής των δεσμεύσεών του δε φαίνεται ότι άφησε πολλά περιθώρια χειρισμών και άσκησης πιέσεων στον Αμπάς. Οπως, μάλιστα, διευκρίνιζαν εκπρόσωποι της «Χαμάς», μετά το πέρας της συνάντησης, αυτή η «ηρεμία» δε θα διαρκέσει επ' αόριστον. Ενα πρώτο νοητό όριο είναι το τέλος του 2005.

Από την άλλη πλευρά, ο Αριέλ Σαρόν έσπευσε να χαρακτηρίσει τη συμφωνία «πρώτο θετικό βήμα». Συμπλήρωσε, όμως, με νόημα ότι «δε θα γίνει καμία πρόοδος, αν δε διαλυθούν οι τρομοκρατικές παλαιστινιακές οργανώσεις, καθώς δεν αρκεί μια απλή απόφαση αναστολής των επιθέσεών τους». Ανάλογη ανακοίνωση είχε εκδοθεί, λίγο νωρίτερα, και από το ισραηλινό ΥΠΕΞ, όπου τονίζεται ότι το Ισραήλ «δε δέχεται όρους και δε διαπραγματεύεται με τρομοκράτες».

Πονοκέφαλος οι Εβραίοι εξτρεμιστές

Ακραίοι Εβραίοι έποικοι επιτέθηκαν, χτες το πρωί, σε ομάδα Παλαιστινίων εργαζομένων που περίμεναν να ελεγχθούν από τον ισραηλινό στρατό για να εργαστούν στον εποικισμό Ναχλίελ της Δυτικής Οχθης. Το επεισόδιο έληξε με την παρέμβαση του ισραηλινού στρατού, ο οποίος μετέφερε αρκετούς Παλαιστινίους τραυματισμένους στο νοσοκομείο και προχώρησε σε 3 συλλήψεις εποίκων.

Το περιστατικό σημειώθηκε μόλις μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση από τα ισραηλινά ΜΜΕ ότι εντοπίστηκε, από τις αρχές, ομάδα ακραίων Εβραίων που σχεδίαζε να προχωρήσει σε παραβίαση της ιερής, για τους μουσουλμάνους, Πλατείας των Τεμενών όπου βρίσκεται το τέμενος αλ Ακσα. Η ενέργεια αυτή προγραμματιζόταν να γίνει την περίοδο που θα άρχιζε η ισραηλινή αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας, έτσι ώστε, θεωρητικώς, να υποχρεωθεί ο ισραηλινός στρατός να επιστρέψει στην Ιερουσαλήμ. Εκτός, βέβαια, από την οργή των Παλαιστινίων, μια τέτοια κίνηση εκτιμάται ότι θα προκαλούσε έκρηξη στο σύνολο των μουσουλμανικών χωρών.

Χτες, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμάντ Κορέι, προειδοποίησε ότι «αν δεν ελεγχθούν οι Εβραίοι εξτρεμιστές», τότε ο κύκλος της βίας θα ξαναρχίσει και μάλιστα πολύ εντονότερος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ