ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
Καμία αυτοϊκανοποίηση, κανένα χάδεμα

Ιδιαίτερα απασχόλησε τη συζήτηση στη Συνέντευξη Τύπου η έντονη αυτοκριτική διάθεση που διέπει τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Διαβάζοντας κανείς τις Θέσεις διαπιστώνει ότι γίνεται έντονη αυτοκριτική. Από τη μία μεριά υπάρχει γενικά η εκτίμηση ότι η παρέμβαση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας ήταν ανεβασμένη, μιλήσατε και για θετική ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια. Από την άλλη όμως η αυτοκριτική που ασκείτε στις Θέσεις είναι πάρα πολύ αυστηρή. Πώς συμβιβάζονται αυτά τα δύο;

- Κατ' αρχήν αυτοκριτική κάνει η Κεντρική Επιτροπή. Διότι κοιτάξτε να δείτε, τα θετικά που εμφανίζει το Κόμμα είναι υπόθεση όλων των στελεχών, των μελών, αλλά και των άλλων αγωνιστών που από κοινού δρουν. Οι αγώνες, οι κινητοποιήσεις είναι υπόθεση όλων. Βεβαίως, και η Κεντρική Επιτροπή έχει συμβολή.

Ομως οι αδυναμίες, οι δυσκολίες ή όπου εμφανίζονται στασιμότητες ή μη έντονα βήματα προχωρητικά, κατ' αρχήν ξεκινάνε από το καθοδηγητικό όργανο. Επομένως, οφείλουμε να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Γιατί, ξέρετε τι έχει σημασία; Σημασία έχει να ψάξεις να απαντήσεις στο ερώτημα: Μπορούσαν να ήταν καλύτερα τα πράγματα; Κι εμείς λέμε, ναι μπορούσε στις δοσμένες συνθήκες.

Επομένως, θέλεις να βγάλεις ορισμένα συμπεράσματα για τη δράση σου χωρίς να τη μηδενίζεις, γιατί αυτό αποτελεί μία βάση για να γίνεις καλύτερος στην πορεία. Βεβαίως, θα ακολουθήσει και η προσυνεδριακή συζήτηση, μπορεί να εντοπιστούν και αδυναμίες που η ίδια η Κεντρική Επιτροπή δεν τις εντοπίζει. Τη διάθεση έχουμε να τα αντιμετωπίσουμε, αλλά αν μπορούσες να τα δεις όλα, θα ήσουν και καλύτερος και η συζήτηση γι' αυτό γίνεται.

Αλλά, κυρίως, ξεκινάμε από το ότι πρέπει να γίνουμε πιο αυστηροί με τον εαυτό μας. Οταν οι αντικειμενικές συνθήκες είναι τόσο πολύπλοκες και δύσκολες, τι μπορεί να κάνεις; Να τεντώσεις τις προσπάθειες, να γίνεις εσύ καλύτερος, όσο εξαρτάται από εσένα.

Αρα, αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να γίνουμε εμείς καλύτεροι, να γενικεύσουμε την πείρα, να ωριμάσουμε και είμαστε πιο ώριμοι. Και μ' αυτή την έννοια λέμε, καμία αυτοϊκανοποίηση, κανένα χάδεμα, έχουμε ανοδική πορεία, δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις, αλλά οι προϋποθέσεις για να γίνουν δυνατότητα μιας πιο δυναμικής πορείας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, θα εξαρτηθεί από την ωρίμανση όλου του Κόμματος. Και αυτό συμβαίνει, βέβαια, πάντα ανάμεσα στις σωστές αποφάσεις και στην υλοποίησή τους στη ζωή μεσολαβούν πάρα πολλοί παράγοντες και αντικειμενικοί. Επομένως, είναι θέμα ωρίμανσης και συνειδητοποίησης πού πονάς.

Τα ζητήματα της ιδεολογίας καθορίζουν και την πολιτική στάση

Οι σημαντικές αναφορές των Θέσεων της ΚΕ σε ζητήματα της ιδεολογίας δεν έμειναν ασχολίαστες κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τους δημοσιογράφους.

-- Στο κείμενο των θέσεων φαίνεται ότι δίνετε μεγάλη έμφαση και βαρύτητα στα θέματα ιδεολογίας. Γιατί έχει τόσο μεγάλη σημασία αυτό το θέμα;

-- Υπάρχει μία έκφραση που τη χρησιμοποιούμε κι εμείς, που είναι σωστή, αλλά πάντα και μέσα στο σωστό μπορεί να περικλείεται και κάτι που θέλει να το κοιτάξει κανείς καλύτερα. Λέμε, π.χ., να παλέψουμε όλοι μαζί για τα προβλήματα, ανεξάρτητα από ιδεολογικές διαφορές. Ως ένα βαθμό αυτό ισχύει. Αναμφισβήτητα εμείς δε ζητάμε, π.χ., από το λαό να ενστερνιστεί το Μαρξισμό - Λενινισμό, τη θεωρία του επιστημονικού σοσιαλισμού. Το θέλουμε, αλλά δεν το βάζουμε σαν όρο για να παλέψουμε για τα προβλήματα. Οπως και στους συμμάχους. Αλλά κοιτάξτε να δείτε, έχει όρια αυτό το θέμα. Παραδείγματος χάρη, όσοι είναι υπέρ των πολιτικοστρατιωτικών εξαρτήσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι υπέρ. Αυτό είναι και θέμα ιδεολογικό, για να μην πω κατ' εξοχήν ιδεολογικό. Αυτό το θέμα δεν είναι εμπόδιο στην αποτελεσματικότητα της δράσης; Δηλαδή, αν δούμε κάτω από μια σειρά προβλήματα που υπάρχουν, μπαίνει και το ζήτημα των ιδεολογικών θέσεων του καθενός. Ξανά λέω, δε ζητάμε ταύτιση με την ιδεολογία μας, αλλά τα ζητήματα της ιδεολογίας καθορίζουν και την πολιτική στάση.

Να σας πω, όταν η μεγάλη πλειοψηφία της εργατικής τάξης ψηφίζει ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία δεν είναι επηρεασμένοι οι άνθρωποι αυτοί από την ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, δεν είναι ο ιδεολογικός εγκλωβισμός που τους εμποδίζει να δουν σωστά τα πράγματα;

Επομένως, αποφασιστικός παράγοντας πάντα, αλλά και σήμερα ακόμα πιο πολύ, για την αφύπνιση του λαού και την πολιτικοποίησή του και τη δράση του στην πράξη είναι ο ιδεολογικός τομέας. Εδώ εμείς υστερούμε ως Κόμμα. Δώσαμε πολλές ιδεολογικές μάχες, αλλά τον πόλεμο τον ιδεολογικό δεν τον δώσαμε όπως έπρεπε, στη θεωρητική επιστημονική στήριξη των θέσεών μας. Εδώ δεν έχουμε κάνει τα βήματα που χρειάζεται ή αν θέλετε δεν έχουμε κάνει τη στροφή που χρειάζεται και μ' αυτή την έννοια δίνουμε σημασία. Μη φανταστείτε όμως ότι θα κάνουμε έναν ιδεολογικό αγώνα, θεωρητικολόγου και θα ανέβει ο καθένας σε έναν άμβωνα από όπου θα εκπέμπει ιδέες. Εννοούμε ιδεολογικό αγώνα της πράξης, της μάχης βέβαια.

Τα επιτεύγματα της επιστήμης δεν τα χαίρεται ο άνθρωπος

Για τη σχέση του ΚΚΕ με την επιστήμη και τη ραγδαία ανάπτυξή της ρωτήθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

-- Τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει μια επαναστατική, ραγδαία ανάπτυξη της επιστήμης, της τεχνολογίας. Κατά ποιον τρόπο συντρέχουν προς τις δικές μας θεωρητικές απόψεις; Βοηθάνε θετικά σε ό,τι λέγαμε και ό,τι εξακολουθούμε να λέμε σχετικά με την κίνηση της ιστορίας; Και πώς αυτό επίσης συνδέεται με τις παραγωγικές σχέσεις και τις παραγωγικές δυνάμεις στη σύγχρονη εποχή;

-- Θα ξεκινήσω κατ' αρχήν από την εκτίμηση που κάνουμε ως Κόμμα, ότι πρέπει το ίδιο το Κόμμα να βάλει σε πιο επιστημονική βάση τη δουλιά του, διότι η επιστήμη έχει σχέση με την πολιτική, έχει σχέση και με τις συμμαχίες, έχει σχέση και με τις ανάγκες της εργατικής τάξης και με τα αιτήματά της και με τα προβλήματά της.

Βεβαίως, το ίδιο το Κόμμα δεν μπορεί να γίνει επιστημονικός φορέας, Ιδρυμα. Πρέπει να πω, για να είμαστε και μέσα στα πράγματα, έγινε μια προσπάθεια τα τελευταία χρόνια, μικρή και ανεπαρκής, να παρακολουθηθεί ο τομέας της επιστήμης από το Κόμμα, να μελετηθούν επιστημονικές εργασίες και συγγράμματα.

Εμείς από τη φύση μας, είμαστε όχι απλώς υπέρ, δηλαδή η επιστήμη θα έλεγα είναι μέσα στην πολιτική μας ζωή. Υπάρχει όμως το εξής θέμα, το μεγάλο πρόβλημα: Ποιος ερευνά και κυρίως για ποιον σκοπό. Αυτά τα επιτεύγματα της επιστήμης για ποιο σκοπό διατίθενται; Εμείς λοιπόν θέλουμε να εξελίσσεται αλματωδώς η επιστήμη αλλά πρέπει να το δούμε πολιτικά το ζήτημα: Ποιος έχει στα χέρια του τον προγραμματισμό και την έρευνα και τα αποτελέσματα πού τα διαθέτει. Είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Εδώ υπάρχει ένα ερώτημα. Δεν είμαι ειδική, μπορεί να πέφτω κι έξω σ' αυτό που λέω. Είναι δυνατόν τόσα χρόνια να μη μπορεί να προσδιοριστεί ο παράγοντας ή οι παράγοντες μάλλον που προκαλούν τον καρκίνο; Εχει γίνει μεγάλη πρόοδος και στην πρόβλεψη κλπ. Γιατί δεν μπορεί να βρεθεί; Αλλες ασθένειες. Γίνονται προσπάθειες. Πού είναι επικεντρωμένη η προσοχή; Σε ποια έρευνα και για ποιο σκοπό; Είναι για τον άνθρωπο ή για το κέρδος;

Επομένως, ακριβώς η επιστήμη προχωράει αλματωδώς αλλά τα επιτεύγματά της δεν τα χαίρεται ο άνθρωπος και ακριβώς το θέμα της ιδιοκτησίας - να το πω έτσι - και της εξουσίας είναι κεντρικό θέμα. Οταν λέμε π.χ. Μέσα Παραγωγής, δεν είναι τα επιστημονικά μέσα, η ίδια η επιστήμη δεν είναι δύναμη παραγωγική;

Γι' αυτό λοιπόν το θέμα της ιδιοκτησίας και της εξουσίας δεν είναι απλό ζήτημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ