ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Απρίλη 2001
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ: Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Κυβερνητικό ρεσιτάλ υποκρισίας

ΑΓΚΥΡΑ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ και ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-

Η τουρκική κυβέρνηση ευαρεστήθηκε να αναφερθεί στους πολιτικούς κρατούμενους, μετά από 13 θανάτους φυλακισμένων και συγγενών τους. Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χικμέτ Σάμι Τουρκ, δηλώσεις του οποίου μετέδιδε χτες το Γαλλικό Πρακτορείο, ανυπερθέτως «θα βρεθεί ένας συμβιβασμός», ώστε «να σταματήσει» η απεργία πείνας των πολιτικών κρατουμένων. Γιατί το ξαφνικό αυτό ενδιαφέρον; Απλό. Οπως το θέτει ο υπουργός Τουρισμού της τουρκικής κυβέρνησης, «η υπόθεση αυτή θα βλάψει την προσέλευση (Δυτικών, εννοείται) τουριστών»! Ναι...

400 πολιτικοί κρατούμενοι παραμένουν στα πρόθυρα του θανάτου. Και η άφιξη στην Τουρκία αντιπροσωπείας του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αναμενόταν χτες, εντάσσεται μάλλον σε μια προσπάθεια «διόρθωσης της εικόνας», σε ό,τι αφορά τα βασανιστήρια, που όπως καταγγέλλουν οι πολιτικοί κρατούμενοι κάνουν θραύση στις νέες «εκσυγχρονισμένες» φυλακές τύπου «F», των Λευκών Κελιών. Οπως έλεγε χτες ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) της Τουρκίας, «δεν είναι σαφές τι είδους λύση έχουν κατά νου» οι κυβερνώντες. Το Συμβούλιο της Ευρώπης καλούσε στο μεταξύ από το Στρασβούργο «να βρεθούν τρόποι να τεθεί τέλος στην απεργία πείνας στις φυλακές», ενώ η εκπρόσωπός του Σαμπίν Τσίμερ διευκρίνιζε ότι η αντιπροσωπεία πρόκειται να συναντηθεί «με όλους τους εμπλεκομένους». Κάτι λίγο δύσκολο, αφού η τουρκική κυβέρνηση δεν επιτρέπει σε κανέναν να δει κρατούμενους χωρίς να τον υποβάλλει σε απίστευτους εξευτελισμούς. Πάντως όχι ακατόρθωτο. Είπαμε, «διόρθωση» της εικόνας χρειάζεται...

Εξάλλου την προηγούμενη φορά που η ίδια αντιπροσωπεία επισκεπτόταν την Τουρκία, τον περασμένο Δεκέμβρη, οι αρχές έκαναν την επιδρομή στις φυλακές που κόστισε τις ζωές 30 κρατουμένων.

Η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διά του Σελαχατίν Εσμέρ, λέει ότι η απεργία πείνας ενδέχεται να τερματιστεί αν αρθεί η ολοκληρωτική απομόνωση των Λευκών Κελιών στις νέες φυλακές. Την εκτίμηση δεν επιβεβαίωσε καμία από τις πολιτικές οργανώσεις των πολιτικών κρατουμένων, ούτε η οργάνωση των συγγενών τους, Οζγκούρ Ταγιάντ.

«Οι φυλακές μετατρέπονται σε νεκροταφεία», έγραφε χθες ο σχολιογράφος Ντεγιά Σαζάκ της εφημερίδας «Μιλιέτ», η οποία, μαζί με τα περισσότερα ΜΜΕ, πέρναγαν το θέμα στα ψιλά όσο οι νεκροί σωρεύονταν. «Αν δεν κάνει κάτι η κυβέρνηση οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 100».

Η εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» είχε πάρει μια συνέντευξη από την Τζανάζ Κουλαξίζ, ανιψιά πολιτικού κρατούμενου που πέθανε την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, μετά από 137 ημέρες απεργίας πείνας (ο περίφημος Ιρλανδός Μπόμπι Σαντς -ο πρώτος από τους 10 που πέθαναν στην απεργία πείνας της φυλακής Μέιζ το 1981- είχε ζήσει 66 μέρες, θυμάται η «Γκάρντιαν» που αναδημοσιεύει το απόσπασμα). «Αγαπώ τη ζωή», έλεγε η Τζανάζ. «Αλλά αν θέλεις δικαιώματα, πρέπει να πληρώσεις το τίμημα». Ηταν 19 χρονών. Η τουρκική κυβέρνηση απάντησε κάνοντας λόγο για «ψευδή προπαγάνδα»...

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Διαβουλεύσεις για την τύχη του κατασκοπευτικού

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος, ενώ αποχωρεί από τις συνομιλίες

Associated Press

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος, ενώ αποχωρεί από τις συνομιλίες
ΠΕΚΙΝΟ.-

Εντεκα ολόκληρες μέρες κράτησε το «επεισόδιο» στις σινοαμερικανικές σχέσεις, μετά τη σύγκρουση του αμερικανικού κατασκοπευτικού με κινεζικό μαχητικό και την προσγείωση την 1η Απριλίου του ΕΡ-3 στη νήσο Χαϊνάν. Η λήξη του πρώτου γύρου ήρθε με την έκφραση μιας ιδιότυπης πλην επισήμου συγνώμης εκ μέρους των ΗΠΑ, η οποία οδήγησε στην απελευθέρωση του 24μελούς πληρώματος. Ωστόσο, όπως είχε τονίσει μετά ο Πρόεδρος της Κίνας, Ζιανγκ Ζεμίν, η υπόθεση δεν έχει λήξει...

Μπορεί οι βαθύτερες συνέπειες της κρίσης στις σινοαμερικανικές σχέσεις ακόμη να μην έχουν εκδηλωθεί και διαπιστωθεί, αλλά αντανακλάσεις τους είναι ήδη ορατές. Το δεύτερο επεισόδιο της κρίσης που σοβεί αφορά στην τύχη του κατασκοπευτικού αεροπλάνου, όπου από χθες, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, διεξάγονται «σκληρές διαπραγματεύσεις», οι οποίες, όμως, δεν έχουν δείξει ούτε ένα δείγμα προόδου ή προσέγγισης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αμερικανικής πρεσβείας στο Πεκίνο, χθες ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα των συνομιλιών, με την τρίωρη συνάντηση που είχαν διαπραγματευτές από τις ΗΠΑ και την Κίνα, δηλαδή αμερικανική αντιπροσωπεία με Κινέζους διπλωμάτες και στρατιωτικούς αξιωματούχους που συναντήθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών στο Πεκίνο.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην αμερικανική απαίτηση για την επιστροφή του αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροπλάνου, που οπωσδήποτε δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, προτού γίνει δεκτό το αίτημα της κινεζικής κυβέρνησης για τερματισμό των αναγνωριστικών πτήσεων αμερικανικών αεροπλάνων κοντά στις ακτές της Κίνας. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ, διά στόματος του ίδιου του Προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους, έχουν αρνηθεί να σταματήσουν τις πτήσεις.

Στο μόνο που δείχνει να εμμένει η αμερικανική πλευρά, είναι η επιστροφή του κατασκοπευτικού αεροπλάνου και για το λόγο αυτό, λίγο πριν την έναρξη των συνομιλιών, Κινέζοι αξιωματούχοι, σε δηλώσεις τους προς τον κινεζικό Τύπο, είχαν εκφράσει τις βάσιμες αμφιβολίες τους σχετικά με την πραγματική βούληση των ΗΠΑ να επιλύσουν τη διαφορά που προέκυψε μετά την αναγκαστική προσγείωση του αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους σε κινεζικό έδαφος.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Δύο νεκροί στην απαρχή απεργίας

Καράτσι: Βίαιες συγκρούσεις και δύο νεκροί σε διαδήλωση κατά της αστυνομικής βίας...

Associated Press

Καράτσι: Βίαιες συγκρούσεις και δύο νεκροί σε διαδήλωση κατά της αστυνομικής βίας...
ΚΑΡΑΤΣΙ.-

Δύο βόμβες που εξερράγησαν διαδοχικά χτες στο Καράτσι είχαν σαν αποτέλεσμα ισάριθμοι άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, στην απαρχή της απεργίας που κάλεσαν τα εθνικιστικά τοπικά κόμματα και «παρέλυσε» την πόλη, αναφέρουν ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η πρώτη, και ισχυρότερη, έκρηξη αναφέρθηκε στην ακριβή συνοικία Κλίφτον, με δύο νεκρούς, τον άνθρωπο που τοποθέτησε τη βόμβα και έναν περαστικό, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες». Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή. Η δεύτερη έκρηξη ήρθε ενάμισι χιλιόμετρο μακρύτερα, με ένα τραυματισμό και σοβαρές υλικές ζημιές, σύμφωνα με το τοπικό APP.

Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης για καμία από τις δύο εκρήξεις, πάντως η τοπική αστυνομία τις συνδέει με την απεργία, στην οποία κάλεσε το κίνημα MQM. Η απεργία έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία σε κινητοποιήσεις προηγούμενων ημερών λόγω της λειψυδρίας - η οποία έχει κοστίσει 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω της χαμένης αγροτικής παραγωγής.

Τουλάχιστον 40 οχήματα πυρπολήθηκαν στο Καράτσι, ενώ οπλοφόροι πυροβολούσαν στον αέρα για να αναγκάσουν καταστηματάρχες που δε μετείχαν στην απεργία να κλείσουν, αναφέρουν πληροφορίες από την πόλη.

Η αστυνομία της χούντας του στρατηγού Μουσαράφ προχώρησε σε τουλάχιστον 200 συλλήψεις.

ΗΠΑ - ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΜΙΣΙΣΙΠΙ
Υπό το πολεμικό έμβλημα του Νότου!

ΤΖΑΚΣΟΝ.-

Κάποτε ο διάσημος Αμερικανός συγγραφέας, Ουίλιαμ Φόκνερ, είχε αποκαλέσει την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Πολιτεία του Μισισίπι, «ένα μέρος όπου το παρελθόν δεν είναι ποτέ νεκρό».

Υπερψηφίζοντας λοιπόν οι κάτοικοι του Μισισίπι τη διατήρηση του εμβλήματος του Νότου για σημαία της Πολιτείας τους, ένα έμβλημα που για μεγάλη μερίδα της αμερικανικής κοινότητας είναι σύμβολο της περιόδου της δουλείας, αλλά και του ρατσισμού, απέδειξαν ότι ο Φόκνερ είχε δίκιο αφού οι... Νότιοι εξακολουθούν να βλέπουν σε αυτό το γνώρισμα της περηφάνιάς τους!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος 488.630 ή το 65% των ψηφοφόρων της Πολιτείας τάσσεται υπέρ της διατήρησης του εμβλήματος του Νότου του 1894 στη σημαία τους, ενώ 267.812 ή το 35% των ψηφισάντων εκφράζεται ευνοϊκά για τον σχεδιασμό καινούριας σημαίας, χωρίς το σταυρό, τη στιγμή που το 61% των κατοίκων είναι λευκοί και το 36% μαύροι.

Το προχτεσινό δημοψήφισμα διοργανώθηκε, προκειμένου να αποφασιστεί εάν το Μισισίπι θα είναι η τελευταία Πολιτεία στις ΗΠΑ που θα προβάλλει το πολεμικό έμβλημα της Συνομοσπονδίας στην επίσημη σημαία της και το Μισισίπι κατέδειξε ότι ο εμφύλιος πόλεμος του 1862-65 όχι μόνο δεν έχει ξεχαστεί αλλά παραμένει και θα παραμείνει ζωντανός. Η Πολιτεία του Μισισίπι υιοθέτησε τη σημαία της Συνομοσπονδίας, έναν μπλε σταυρό με 13 λευκά αστέρια στην αριστερή γωνία, το 1894, χρονιά που υιοθετήθηκε και η νομοθεσία όπου αρνούνταν τα βασικά ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα της μαύρης κοινότητας. Μια πολιτική φυλετικού διαχωρισμού που συνοδεύτηκε με λιντσαρίσματα, αλλά και επιθέσεις κατά των μαύρων και κορυφώθηκε κατά τη δεκαετία του '60. Τελευταία, η σημαία του Μισισίπι αλλά και της Συνομοσπονδίας έχει υιοθετηθεί όχι μόνο από διάφορες οργανώσεις της Κου Κλουξ Κλαν αλλά και νεοναζιστικών ή αρίων ομάδων, που ευδοκιμούν κυρίως στο νότο της αμερικανικής επικράτειας.

Τα τελευταία χρόνια, η Αλαμπάμα, η Τζόρτζια και η Νότια Καρολίνα απάλειψαν τελείως, ή υποβάθμισαν τη χρήση αυτού του συμβόλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ