Πέμπτη 19 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Διαβουλεύσεις για την τύχη του κατασκοπευτικού

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος, ενώ αποχωρεί από τις συνομιλίες

Associated Press

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος, ενώ αποχωρεί από τις συνομιλίες
ΠΕΚΙΝΟ.-

Εντεκα ολόκληρες μέρες κράτησε το «επεισόδιο» στις σινοαμερικανικές σχέσεις, μετά τη σύγκρουση του αμερικανικού κατασκοπευτικού με κινεζικό μαχητικό και την προσγείωση την 1η Απριλίου του ΕΡ-3 στη νήσο Χαϊνάν. Η λήξη του πρώτου γύρου ήρθε με την έκφραση μιας ιδιότυπης πλην επισήμου συγνώμης εκ μέρους των ΗΠΑ, η οποία οδήγησε στην απελευθέρωση του 24μελούς πληρώματος. Ωστόσο, όπως είχε τονίσει μετά ο Πρόεδρος της Κίνας, Ζιανγκ Ζεμίν, η υπόθεση δεν έχει λήξει...

Μπορεί οι βαθύτερες συνέπειες της κρίσης στις σινοαμερικανικές σχέσεις ακόμη να μην έχουν εκδηλωθεί και διαπιστωθεί, αλλά αντανακλάσεις τους είναι ήδη ορατές. Το δεύτερο επεισόδιο της κρίσης που σοβεί αφορά στην τύχη του κατασκοπευτικού αεροπλάνου, όπου από χθες, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, διεξάγονται «σκληρές διαπραγματεύσεις», οι οποίες, όμως, δεν έχουν δείξει ούτε ένα δείγμα προόδου ή προσέγγισης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αμερικανικής πρεσβείας στο Πεκίνο, χθες ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα των συνομιλιών, με την τρίωρη συνάντηση που είχαν διαπραγματευτές από τις ΗΠΑ και την Κίνα, δηλαδή αμερικανική αντιπροσωπεία με Κινέζους διπλωμάτες και στρατιωτικούς αξιωματούχους που συναντήθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών στο Πεκίνο.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην αμερικανική απαίτηση για την επιστροφή του αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροπλάνου, που οπωσδήποτε δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, προτού γίνει δεκτό το αίτημα της κινεζικής κυβέρνησης για τερματισμό των αναγνωριστικών πτήσεων αμερικανικών αεροπλάνων κοντά στις ακτές της Κίνας. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ, διά στόματος του ίδιου του Προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους, έχουν αρνηθεί να σταματήσουν τις πτήσεις.

Στο μόνο που δείχνει να εμμένει η αμερικανική πλευρά, είναι η επιστροφή του κατασκοπευτικού αεροπλάνου και για το λόγο αυτό, λίγο πριν την έναρξη των συνομιλιών, Κινέζοι αξιωματούχοι, σε δηλώσεις τους προς τον κινεζικό Τύπο, είχαν εκφράσει τις βάσιμες αμφιβολίες τους σχετικά με την πραγματική βούληση των ΗΠΑ να επιλύσουν τη διαφορά που προέκυψε μετά την αναγκαστική προσγείωση του αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους σε κινεζικό έδαφος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ