Πέμπτη 19 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΜΠΑΝΓΚΛΑΝΤΕΣ
Αιματηρές συνοριακές συγκρούσεις

ΝΤΑΚΑ -ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Τουλάχιστον 18 νεκροί - 16 μέλη της Δύναμης Συνοριακών Φρουρών (BSF) της Ινδίας και 2 άνδρες των Τυφεκιοφόρων του Μπανγκλαντές (BDR)- είναι το αποτέλεσμα δύο ημερών σκληρών συγκρούσεων στη βόρεια μεθοριακή γραμμή του Κουριγκράμ, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του Μπανγκλαντές στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς».

Η συνοριακή γραμμή - συνολικού μήκους 4.000 χιλιομέτρων - Ινδίας και Μπανγκλαντές παραμένει ασαφής και αίτιο διαρκών εντάσεων από το 1947 ήδη και το θέμα έμεινε εκκρεμές μετά την ανεξαρτητοποίηση από το Πακιστάν και την ίδρυση του κράτους του Μπανγκλαντές (1971). Σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ΒΒC, η Ινδία έκανε λόγο περί «εισβολής» και «απρόκλητης επίθεσης» των τυφεκιοφόρων του Μπανγκλαντές, σε χωριό το οποίο είναι διαφιλονικούμενο. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 20 Ινδούς συνοριακούς φρουρούς ομήρους.

Η σύγκρουση χαρακτηρίζεται η χειρότερη στην ιστορία των δύο χωρών, που, παρά τις πολλές και σημαντικές διαφορές τους, διατηρούν παραδοσιακά καλές διπλωματικές σχέσεις. Η ινδική κυβέρνηση του Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ κάλεσε τον πρεσβευτή του Μπανγκλαντές και του επέδωσε διαμαρτυρία, ενώ και η Ντάκα ετοίμαζε, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», την επίδοση νότας διαμαρτυρίας.

Το Μπανγκλαντές κατηγορεί τις ινδικές ένοπλες δυνάμεις ότι σφυροκοπούν με πυροβολικό την περιοχή που χωρίζει το έδαφός του από το έδαφος της ινδικής επαρχίας Ασαμ, προκαλώντας προσφυγικό κύμα. Η κατάσταση, λένε ανταποκριτές διεθνών ΜΜΕ, μοιάζει «εμπόλεμη».

Ινδικός δορυφόρος

Πειραματικό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο έθεσε χτες σε τροχιά η Ινδία, σε μια προσπάθεια να καταστεί «διαστημική δύναμη», συναγωνιζόμενη τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Κίνα σ' αυτό το πεδίο, όπως σημειώνουν παρατηρητές. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Βάτζπαϊ πραγματοποίησε μάλιστα τηλεοπτικό διάγγελμα σε εθνικό δίκτυο για να «συγχαρεί» τους επιστήμονες για το (πανάκριβο, παρεμπιπτόντως) επίτευγμά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ