ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
"Το όραμα της Θάτσερ"

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Το βήμα του Συνεδρίου των Εργατικών έχει γίνει το επίκεντρο της παρουσίασης και κυρίως της νομιμοποίησης του κυβερνητικού έργου του κόμματος, που, ήδη, έχει συντελεστεί ή πρόκειται να μπει σε εφαρμογή.

Ολες οι τοποθετήσεις των βασικών κυβερνητικών στελεχών ήταν αρκούντως γενικόλογες και νεφελώδεις, όπως αρμόζει στην περίσταση, που δεν είναι άλλη από τον απρόσκοπτο οραματισμό "ενός εκσυγχρονισμένου κράτους". Αυτό σημαίνει τη δραστική μείωση του κράτους πρόνοιας, την παραγκώνιση των συνδικάτων και της πολιτικής προς όφελος των εργαζομένων, με άλλα λόγια, πιστότατη εφαρμογή του θατσερικού μοντέλου. Ομως και η "κατασκευασμένη ενότητα" της βρετανικής κοινωνίας απασχόλησε έντονα τον υπουργό Θησαυροφυλακίου, Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος έκανε εκτεταμένη αναφορά, "ξεχνώντας" ότι το αντικείμενό του είναι το οικονομικό έργο της κυβέρνησης των "Νέων Εργατικών". Βέβαια, ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ επιχείρησε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, με τις εξαγγελίες για τις εκπαιδευτικές καινοτομίες της κυβέρνησής του!

Ετσι, ο Μπλερ άφησε χτες να εννοηθεί ότι θα καταργήσει τη δωρεάν φοίτηση στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ακόμα κι αν το συνέδριο του Εργατικού Κόμματος ψηφίσει κατά της αμφιλεγόμενης αυτής ρύθμισης. "Δεν τίθεται θέμα να ειπωθεί ότι οι αποφάσεις του συνεδρίου δε μετράνε, προφανώς μάλιστα είναι σημαντικές, αλλά, σε τελευταία ανάλυση, η κυβέρνηση είναι αυτή που πρέπει να κυβερνήσει, για το σκοπό αυτό, άλλωστε, μας ψήφισε ο κόσμος", δήλωσε ο Μπλερ, απαντώντας σε ερώτηση του ΒΒC, θεωρώντας ότι έτσι προωθεί τη μεταρρύθμιση που είναι αναγκαία για τη βρετανική εκπαίδευση.

Η κυβέρνηση σκοπεύει, σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, να ορίσει τα δίδακτρα της φοίτησης στα πανεπιστήμια γύρω στα 1.600 δολάρια κατ' άτομο, μία ρύθμιση που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το Σεπτέμβρη του ερχόμενου έτους και καταργεί τη μέχρι σήμερα δωρεάν φοίτηση στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Οσον αφορά τις αντιδράσεις από ηγετικά στελέχη, που κυρίως ανήκουν στην εσωτερική αντιπολίτευση του Εργατικού Κόμματος, υπήρξε μία προσπάθεια ομαδικής αντίδρασης κατά του προτεινόμενου σχεδίου, στη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος στο Μπράιτον, χτες το απόγευμα.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Διαδήλωση Αλβανόφωνων φοιτητών

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Επεισοδιακή καταστολή της διαδήλωσης περίπου 20.000 νεαρών Αλβανόφωνων στην Πρίστινα επιχείρησαν χτες ισχυρές σερβικές αστυνομικές δυνάμεις. Βασικό αίτημα των νέων ήταν η νομιμοποίηση της διδασκαλίας της αλβανικής γλώσσας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης...

Φοιτητές, μαθητές, καθηγητές και μέλη των οικογενειών τους συγκεντρώθηκαν το πρωί της Τετάρτης μπροστά στο αλβανικό Πανεπιστήμιο, ζητώντας να τους αποδοθούν τα κτίρια από τα οποία εκδιώχθηκαν πριν από εφτά χρόνια από τη σερβική ηγεσία. Οι φοιτητές προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν τη διαδήλωσή τους, παρά τις εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση που τους είχαν απευθύνει η διεθνής κοινότητα και ο πολιτικός ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραϊμ Ρουγκόβα.

Τα πανό που κρατούσαν έγραφαν: "Απελευθερώστε τα πανεπιστημιακά κτίρια", "Σταματήστε τις διακρίσεις και το απαρτχάιντ", "Καλημέρα Ευρώπη, πού είσαι;".

Εκατοντάδες κρανιοφόροι, εφοδιασμένοι με αλεξίσφαιρα γιλέκα, αυτόματα όπλα και αντιασφυξιογόνους μάσκες, ήταν παραταγμένοι κατά τρόπο ώστε να εμποδίζουν την πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο, ενώ ένα ελικόπτερο παρακολουθούσε επί πολλή ώρα τη σκηνή.

Μετά από μια πρώτη προειδοποίηση χωρίς αποτέλεσμα, η αστυνομία διέλυσε τους συγκεντρωμένους και προέβη σε εκτεταμένες συλλήψεις, χρησιμοποιώντας γκλομπ και δεκάδες δακρυγόνα. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο Εγιούμπ Στρατόβτσι και ο Αχμέντ Γκετσάτζ, που θεωρούνται πρύτανης και αντιπρύτανης των παραπανεπιστημιακών ιδρυμάτων της αλβανόφωνης κοινότητας, αλλά και οι ηγέτες της αλβανόφωνης φοιτητικής οργάνωσης Μπουτζάρ Ντούγκολι, Αλμπιν Κούρτι και Ντρίτον Λάιτσι.

Παρόμοιες, αλλά σαφώς μικρότερης έκτασης διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες έξι πόλεις του Κοσσόβου. Σε τουλάχιστον δύο απ' αυτές, οι αστυνομικοί κατάφεραν τη μη συμμετοχή ορισμένων φοιτητών κάνοντας πάνοπλοι περιπολίες στους δρόμους των συγκεκριμένων επαρχιακών πόλεων.

ΙΤΑΛΙΑ
Αβέβαιο το μέλλον της κεντροαριστερής κυβέρνησης

Η Κομμουνιστική Επανίδρυση αρνείται να ψηφίσει τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό που προωθεί η κυβέρνηση Πρόντι

ΡΩΜΗ. -

Την απόφαση να μην στηρίξει με τις ψήφους των βουλευτών της τον προϋπολογισμό για το 1998 της κυβέρνησης του Ιταλού πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι, ανακοίνωσε την Τρίτη αργά το βράδυ η Κομμουνιστική Επανίδρυση. Η ανακοίνωση αυτή θέτει ουσιαστικά σε ημερήσια διάταξη την επιβίωση της κυβέρνησης μιας και χωρίς τις ψήφους της Επανίδρυσης δεν υπάρχει πλειοψηφία.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Κυριακή παρουσιάστηκε στη Βουλή ο προτεινόμενος προϋπολογισμός της κυβέρνησης Πρόντι. Στο νέο προϋπολογισμό υπάρχουν πολλές αυξήσεις στον ΦΠΑ που θα επιβαρύνουν κάθε ιταλική οικογένεια 286.000 λιρέτες ετήσια, καθώς και περικοπές στη μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους ύψους 5.000 δισεκατομμυρίων λιρετών.

"Ο προϋπολογισμός που παρουσίασε η κυβέρνηση δε συμπεριλαμβάνει κανένα από τα αιτήματα ουσίας που προωθούσε όλους αυτούς τους μήνες η Κομμουνιστική Επανίδρυση", τονίζει στην ανακοίνωσή της η Εθνική Γραμματεία του Κόμματος.

Προστίθεται ότι "έτσι, η κυβέρνηση αρνήθηκε να πάρει υπόψη της ότι το πρόγραμμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης είναι διαφορετικό από εκείνο της Ελιάς. Η κυβέρνηση δεν προσπάθησε με κανέναν τρόπο να βρει έναν συμβιβασμό μεταξύ των δύο αυτών θέσεων και επέλεξε το δρόμο της διάλυσης της πλειοψηφίας και της κρίσης. Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Πρόντι και τώρα ο προϋπολογισμός της, είναι η έκφραση μιας μετριοπαθούς επιλογής που αν και ενόψει της οικονομικής ανάκαμψης, διατηρεί τη γραμμή της πολιτικής των θυσιών, ενώ αρνείται πεισματικά να ξεκινήσει το νέο δρόμο της εναλλακτικής απάντησης που πρέπει να δοθεί στα προβλήματα του λαού. Κανένα από τα μεγάλα ανοιχτά προβλήματα της χώρας δε βρίσκει στον προϋπολογισμό μια πραγματική λύση. Καμιά αναφορά δε γίνεται στον προϋπολογισμό, ούτε για αγώνα κατά της ανεργίας, ούτε για βελτίωση του κοινωνικού κράτους ή των δημοσίων υπηρεσιών, ούτε για εισαγωγή στοιχείων κοινωνικής δικαιοσύνης".

"Γι' αυτό η Κομμουνιστική Επανίδρυση εκφράζει την αντίθεσή της και θα καλέσει στη σημερινή συνεδρίαση, στις κοινοβουλευτικές ομάδες να αποφασίσουν να ψηφίσουν κατά του προϋπολογισμού. Η Κομμουνιστική Επανίδρυση θα επαναπροτείνει τις επόμενες μέρες όλους τους στόχους της πολιτικής του αγώνα της. Αυτοί είναι αναγκαίοι για να βγει η χώρα από την κοινωνική κρίση που περνάει παρά το τεράστιο έργο εξυγίανσης στο οποίο προχώρησε η κυβέρνηση με την αποφασιστική συμβολή της Επανίδρυσης. Αυτοί οι στόχοι θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο κέντρο της πρωτοβουλίας της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης αν και από διαφορετική κοινοβουλευτική τοποθέτηση",τονίζεται.Καταλήγοντας αναφέρεται ότι "η Κομμουνιστική Επανίδρυση ενάντια σ' αυτόν τον προϋπολογισμό επιλέγει να συνεχίσει να είναι μια πολιτική δύναμη που ως μόνο λόγο ύπαρξης έχει την υπεράσπιση των συμφερόντων και των προοπτικών των λαϊκών μαζών".

Από την πλευρά του ο ηγέτης της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, Φάουστο Μπερτινότι δήλωσε ότι "δεν προβλέπονται νέες εργατικές θέσεις, δε μειώνονται οι κρατήσεις των εργαζομένων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ θα γίνουν περικοπές στο συνταξιοδοτικό καθεστώς" και πρόσθεσε ότι "μόνο ο Θεός μπορεί να γλιτώσει την κυβέρνηση από την κρίση".

Η κοινοβουλευτική ομάδα της Επανίδρυσης, ύστερα από μια πεντάωρη συνεδρίασή της που ολοκληρώθηκε μεταμεσονύχτια της Τρίτης, αποφάσισε σχεδόν ομόφωνα (43 ψήφοι υπέρ, 2 κατά) ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει το νέο προϋπολογισμό.

Υστερα από την ανακοίνωση της απόφασης των κομμουνιστών, ο Ιταλός πρωθυπουργός έσπευσε να δηλώσει ότι δεν ανησυχεί καθόλου για την επιβίωση της κυβέρνησής του και πως "Θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με σοβαρότητα και συνέπεια". Τη δήλωση αυτή έκανε πριν εισέλθει στο πρωθυπουργικό μέγαρο για να προεδρεύσει μιας έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στην οποία αποφασίστηκαν οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.

Τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ακολούθησε συνεδρίαση του Ιταλού πρωθυπουργού με τους κοινωνικούς φορείς αλλά και συνεδρίαση των ηγετών της αντιπολίτευσης. Ο Ρομάνο Πρόντι δήλωσε στους ηγέτες συνδικάτων ότι η κυβέρνηση διέρχεται κρίση, εννοώντας μ' αυτό ότι τίθεται σε κίνδυνο η επιβίωσή της.

Σημειώνεται πως περίπου το ένα τρίτο των περικοπών που προβλέπονται στον προϋπολογισμό για το 1998 προέρχονται από τις κοινωνικές παροχές, και κυρίως από το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ιταλίας.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως τα μέτρα αυτά είναι αναγκαίο να παρθούν ώστε να εξασφαλιστεί η είσοδος της χώρας στη Νομισματική Ενωση.

Πάντως, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, έχουν ήδη αρχίσει οι συζητήσεις στα πολιτικά γραφεία για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών. Το κυβερνητικό κόμμα του Μάσιμο ντ' Αλέμα προσανατολίζεται στην ιδέα να επιμείνει στην αντιλαϊκή πολιτική της γνωρίζοντας πως έτσι θα αντιδράσουν οι κομμουνιστές και η κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε πτώση. Αρκετά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς είναι πεπεισμένα ότι νέες διαβουλεύσεις και πιέσεις προς τον Μπερτινότι θα ήταν χρονοβόρες και χωρίς αποτέλεσμα. Γι' αυτό, υποστηρίζουν πως είναι καλύτερα να διεξαχθούν οι εκλογές όσο το δυνατόν συντομότερα, δηλαδή τον Δεκέμβρη.

Πάντως αν δεν υπάρξουν κάποιες υποχωρήσεις από τον Ιταλό πρωθυπουργό, τότε ο Πρόντι θα πρέπει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή και στη συνέχεια αφού διαπιστωθεί ότι δεν έχει την πλειοψηφία να ανακοινωθεί η ημερομηνία των εκλογών.

ΚΕΝΥΑ
Απεργίες εκπαιδευτικών

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-

Δεκάδες χιλιάδες Κενυάτες δάσκαλοι και καθηγητές κατέβηκαν χτες σε απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τους αισχρούς μισθούς πείνας και την άρνηση της κυβέρνησης του Προέδρου Ντανιέλ Αραπ Μόι να προβεί σε γενναίες μισθολογικές αυξήσεις.

"Εάν δεν πληρωθούμε, δεν πιάνουμε κιμωλία στα χέρια μας", φώναζαν οι πολλές χιλιάδες απεργοί, που σύμφωνα με τον πρόεδρο της "Εθνικής Ομοσπονδίας Δασκάλων" της Κένυας, Λόρενς Μαγκάλι, ήταν η πλειοψηφία της διδασκαλικής κοινότητας. Η απεργία συγκέντρωσε συμμετοχή σε επίπεδο 100% είπε ο Μαγκάλι, προσθέτοντας ότι οι περίπου 287.000 δάσκαλοι και καθηγητές που εκπροσωπούνται από την ομοσπονδία είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Πάντως, προς το παρόν η κυβέρνηση παραμένει ασυγκίνητη στα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς χτες αξιωματούχοι της πήγαν στα δικαστήρια, ζητώντας να κηρυχτούν παράνομες οι απεργίες των εκπαιδευτικών.

Ο Τ.Μπλερ στις διαδικασίες του συνεδρίου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ