Πέμπτη 2 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
"Το όραμα της Θάτσερ"

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Το βήμα του Συνεδρίου των Εργατικών έχει γίνει το επίκεντρο της παρουσίασης και κυρίως της νομιμοποίησης του κυβερνητικού έργου του κόμματος, που, ήδη, έχει συντελεστεί ή πρόκειται να μπει σε εφαρμογή.

Ολες οι τοποθετήσεις των βασικών κυβερνητικών στελεχών ήταν αρκούντως γενικόλογες και νεφελώδεις, όπως αρμόζει στην περίσταση, που δεν είναι άλλη από τον απρόσκοπτο οραματισμό "ενός εκσυγχρονισμένου κράτους". Αυτό σημαίνει τη δραστική μείωση του κράτους πρόνοιας, την παραγκώνιση των συνδικάτων και της πολιτικής προς όφελος των εργαζομένων, με άλλα λόγια, πιστότατη εφαρμογή του θατσερικού μοντέλου. Ομως και η "κατασκευασμένη ενότητα" της βρετανικής κοινωνίας απασχόλησε έντονα τον υπουργό Θησαυροφυλακίου, Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος έκανε εκτεταμένη αναφορά, "ξεχνώντας" ότι το αντικείμενό του είναι το οικονομικό έργο της κυβέρνησης των "Νέων Εργατικών". Βέβαια, ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ επιχείρησε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, με τις εξαγγελίες για τις εκπαιδευτικές καινοτομίες της κυβέρνησής του!

Ετσι, ο Μπλερ άφησε χτες να εννοηθεί ότι θα καταργήσει τη δωρεάν φοίτηση στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ακόμα κι αν το συνέδριο του Εργατικού Κόμματος ψηφίσει κατά της αμφιλεγόμενης αυτής ρύθμισης. "Δεν τίθεται θέμα να ειπωθεί ότι οι αποφάσεις του συνεδρίου δε μετράνε, προφανώς μάλιστα είναι σημαντικές, αλλά, σε τελευταία ανάλυση, η κυβέρνηση είναι αυτή που πρέπει να κυβερνήσει, για το σκοπό αυτό, άλλωστε, μας ψήφισε ο κόσμος", δήλωσε ο Μπλερ, απαντώντας σε ερώτηση του ΒΒC, θεωρώντας ότι έτσι προωθεί τη μεταρρύθμιση που είναι αναγκαία για τη βρετανική εκπαίδευση.

Η κυβέρνηση σκοπεύει, σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, να ορίσει τα δίδακτρα της φοίτησης στα πανεπιστήμια γύρω στα 1.600 δολάρια κατ' άτομο, μία ρύθμιση που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το Σεπτέμβρη του ερχόμενου έτους και καταργεί τη μέχρι σήμερα δωρεάν φοίτηση στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Οσον αφορά τις αντιδράσεις από ηγετικά στελέχη, που κυρίως ανήκουν στην εσωτερική αντιπολίτευση του Εργατικού Κόμματος, υπήρξε μία προσπάθεια ομαδικής αντίδρασης κατά του προτεινόμενου σχεδίου, στη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος στο Μπράιτον, χτες το απόγευμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαδοχή στην ίδια πολιτική (2006-09-26 00:00:00.0)
Εισόδημα «εγγυημένης εκμετάλλευσης» (2005-10-23 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2005-10-04 00:00:00.0)
«Ηλεκτρονικό βραχιόλι» για ύποπτους «τρομοκράτες»... (2004-04-23 00:00:00.0)
Δημαγωγία και υποσχέσεις (1997-09-30 00:00:00.0)
Ποιος είναι αυθεντικός... συντηρητικός; (1997-04-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ