Πέμπτη 2 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
"Προεδρική δημοκρατία" προτείνει ο Ντεμιρέλ

ΑΓΚΥΡΑ.-

Το παλιό του αίτημα για συνταγματική μεταρρύθμιση στην Τουρκία, ώστε το σύστημα διακυβέρνησης να καταστεί Προεδρική Δημοκρατία, επανέφερε χτες μιλώντας στο Κοινοβούλιο ο Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

Ο Σ. Ντεμιρέλ εμμέσως πλην σαφώς απέδωσε την καθυστέρηση στη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, τη στασιμότητα στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, το πισωγύρισμα στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και τη δυστοκία στο Κυπριακό και τις σχέσεις της Τουρκίας με την περιφέρεια, στην κυβερνητική αστάθεια των τελευταίων μηνών. Η λύση, είπε, είναι ακριβώς η απόδοση περισσοτέρων εξουσιών στον Πρόεδρο, ώστε να "παρακάμπτεται" το πρόβλημα των κυβερνήσεων χωρίς επαρκή κοινοβουλευτική πλειοψηφία...

Στο μεταξύ, στο Βόρειο Ιράκ αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) επιχειρώντας να διαφύγουν κατευθύνονται προς τα ιρανικά σύνορα, ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις των Τούρκων. Το πρακτορείο "Ανατολή" ανέφερε πως τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-4 και F-16 συνεχίζουν να βομβαρδίζουν κρησφύγετα των ανταρτών του PKK, ενώ μαχητές του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν υποστηρίζουν τα τουρκικά στρατεύματα.

Στην επιχείρηση (άρχισε στις 20 Σεπτέμβρη) συμμετέχουν 10.000 στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από περίπου 2.000 άνδρες του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ