Πέμπτη 2 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Διαδήλωση Αλβανόφωνων φοιτητών

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Επεισοδιακή καταστολή της διαδήλωσης περίπου 20.000 νεαρών Αλβανόφωνων στην Πρίστινα επιχείρησαν χτες ισχυρές σερβικές αστυνομικές δυνάμεις. Βασικό αίτημα των νέων ήταν η νομιμοποίηση της διδασκαλίας της αλβανικής γλώσσας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης...

Φοιτητές, μαθητές, καθηγητές και μέλη των οικογενειών τους συγκεντρώθηκαν το πρωί της Τετάρτης μπροστά στο αλβανικό Πανεπιστήμιο, ζητώντας να τους αποδοθούν τα κτίρια από τα οποία εκδιώχθηκαν πριν από εφτά χρόνια από τη σερβική ηγεσία. Οι φοιτητές προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν τη διαδήλωσή τους, παρά τις εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση που τους είχαν απευθύνει η διεθνής κοινότητα και ο πολιτικός ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραϊμ Ρουγκόβα.

Τα πανό που κρατούσαν έγραφαν: "Απελευθερώστε τα πανεπιστημιακά κτίρια", "Σταματήστε τις διακρίσεις και το απαρτχάιντ", "Καλημέρα Ευρώπη, πού είσαι;".

Εκατοντάδες κρανιοφόροι, εφοδιασμένοι με αλεξίσφαιρα γιλέκα, αυτόματα όπλα και αντιασφυξιογόνους μάσκες, ήταν παραταγμένοι κατά τρόπο ώστε να εμποδίζουν την πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο, ενώ ένα ελικόπτερο παρακολουθούσε επί πολλή ώρα τη σκηνή.

Μετά από μια πρώτη προειδοποίηση χωρίς αποτέλεσμα, η αστυνομία διέλυσε τους συγκεντρωμένους και προέβη σε εκτεταμένες συλλήψεις, χρησιμοποιώντας γκλομπ και δεκάδες δακρυγόνα. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο Εγιούμπ Στρατόβτσι και ο Αχμέντ Γκετσάτζ, που θεωρούνται πρύτανης και αντιπρύτανης των παραπανεπιστημιακών ιδρυμάτων της αλβανόφωνης κοινότητας, αλλά και οι ηγέτες της αλβανόφωνης φοιτητικής οργάνωσης Μπουτζάρ Ντούγκολι, Αλμπιν Κούρτι και Ντρίτον Λάιτσι.

Παρόμοιες, αλλά σαφώς μικρότερης έκτασης διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες έξι πόλεις του Κοσσόβου. Σε τουλάχιστον δύο απ' αυτές, οι αστυνομικοί κατάφεραν τη μη συμμετοχή ορισμένων φοιτητών κάνοντας πάνοπλοι περιπολίες στους δρόμους των συγκεκριμένων επαρχιακών πόλεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ