ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Μάρτη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΟΒΟ
Εντείνονται οι πιέσεις για διάλογο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Διαστάσεις - προς το παρόν... - ανυπέρβλητου σημείου τριβής φαίνεται πως προσλαμβάνει το εάν ο διάλογος μεταξύ Σέρβων και Αλβανών του Κόσσοβου θα γίνει με τη συμμετοχή ή όχι ξένου μεσολαβητή. Ετσι, για μία ακόμη φορά και με μία ακόμη αφορμή, η υπόθεση περιπλέκεται με κάθε έναν από τους "πρωταγωνιστές" και άμεσα εμπλεκόμενους της κρίσης να προβάλλει ενστάσεις: Με τον Σέρβο Πρόεδρο Μίλαν Μιλουτίνοβιτς να έχει ήδη προτείνει διάλογο "χωρίς προϋποθέσεις", τον Πρόεδρο της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, να έχει ήδη απαντήσει εντόνως αρνητικά στην επιλογή του Ισπανού πρώην πρωθυπουργού Φελίπε Γκονζάλες ως μεσολαβητή, και τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα να επιμένει στο διάλογο με τον όρο της παρουσίας ξένων ή ξένου μεσολαβητή...

"Η διεθνής μεσολάβηση δεν είναι προϋπόθεση, αλλά αναγκαία προϋπόθεση για τις συνομιλίες", υποστήριξε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα. "Είναι απαραίτητη και κρίσιμη η συμμετοχή μεσολαβητή, προκειμένου να β;;;;;;;;;;;;;;;;;;οηθούν οι δύο πλευρές και να έρθουν πιο κοντά", συνέχισε ο Ρουγκόβα. Επιπλέον, χαρακτήρισε θετικά τα αποτελέσματα της τελευταίας επίσκεψης των υπουργών Εξωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας στο Βελιγράδι, ενώ εξέφρασε "ετοιμότητα" να συναντηθεί με τον Μιλόσεβιτς ή με τον οποιονδήποτε άλλο ανώτερο αξιωματούχο της Γιουγκοσλαβίας. Ολοκλήρωσε δηλώνοντας πως η αλβανική πλευρά έχει ορίσει την επιτροπή που θα συμμετάσχει στις συνομιλίες, προσθέτοντας πως η σύνθεσή της θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες 10 μέρες.

Την ίδια ώρα και παρά τη στάση του Δημοκρατικού Συνδέσμου του Ρουγκόβα, η σερβική κυβέρνηση ενέτεινε τις προσπάθειές της για την πραγματοποίηση διαλόγου, επιχειρώντας να αποφύγει τις σε βάρος της νέες διεθνείς κυρώσεις στην επικείμενη συνεδρίαση της "Ομάδας Επαφής" των έξι χωρών, που θα γίνει αυτή την Τετάρτη στη Βόννη. Χτες, ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Ράτκο Μάρκοβιτς, ανήγγειλε πως οι συζητήσεις με τους αλβανόφωνους θα γίνουν την ερχόμενη Δευτέρα στην Πρίστινα... Πάντως χτες ένας ακόμη επιφανής, κατά τα ξένα πρακτορεία, αλβανόφωνος πολιτικός, ο Μαχμούτ Βακάλι, δήλωσε πως "οι αλβανόφωνοι δε θα φανούν στο τραπέζι του διαλόγου με τον Μάρκοβιτς χωρίς περισσότερες προϋποθέσεις, όπως, βασική μεσολάβηση". Ζήτησε μάλιστα προσωπικά από τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να συμβάλει στην εκτόνωση της κρίσης χωρίς να στέλνει απεσταλμένους.

Πάντως, οι εκπρόσωποι των 6 χωρών - μελών της "Ομάδας Επαφής" για την πρώην Γιουγκοσλαβία ανακοίνωσαν χτες από τις Βρυξέλλες ότι θα συνεχίσουν να πιέζουν και τις δυο πλευρές που εμπλέκονται στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου για να αρχίσουν άνευ όρων διάλογο.

"Διαπιστώσαμε ότι σημειώθηκαν μερικές άτολμες ενέργειες και από τις δυο πλευρές που εμπλέκονται στη σύγκρουση στο Κοσσυφοπέδιο, όσον αφορά στην προώθηση του πολιτικού διαλόγου, αλλά αυτό δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στα σαφή αιτήματα που διαμορφώθηκαν από την "Ομάδα Επαφής" στις 9 Μάρτη, στο Λονδίνο", τόνισε ο εκπρόσωπος της Βρετανίας στην "Ομάδα Επαφής", Τζέρεμι Γκρίνστοκ, ο οποίος προήδρευσε της συνόδου αυτής στις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ, σοβαρές ελπίδες για την εφαρμογή της συμφωνίας του 1996 για την επαναλειτουργία των αλβανόφωνων τριτοβάθμιων σχολών ανώτατης εκπαίδευσης διαφάνηκαν χτες.

Οπως ανακοινώθηκε, τον ερχόμενο Μάη ανοίγουν στο Κόσσοβο τρεις πανεπιστημιακές σχολές και άλλες τρεις τον Ιούνη, στις οποίες θα είναι δυνατή η διδασκαλία στα Αλβανικά. Ο Φέχμι Αγκάνι, στέλεχος του Δημοκρατικού Συνδέσμου, είπε στο "Ασοσιέιτεντ Πρες" πως η εφαρμογή της συμφωνίας θα οδηγήσει στη βαθμιαία επιστροφή των αλβανόφωνων φοιτητών στα πανεπιστήμια από την ερχόμενη σχολική χρονιά.

Οι ΗΠΑ εμμένουν στην επιβολή εμπάργκο όπλων

Οι ΗΠΑ και τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, πλην της Ρωσίας, συμφώνησαν ότι "επιβάλλεται" (!) εμπάργκο όπλων κατά του Βελιγραδίου, με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ανώτατοι, πλην ανώνυμοι Αμερικανοί διπλωμάτες, είπαν χτες στη διάρκεια σύσκεψης αξιωματούχων χωρών - μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, πως η Ρωσία εξακολουθεί να έχει "διαφορετική οπτική πάνω στην ανάλυση της κατάστασης και των μέτρων που χρειάζεται να ληφθούν στο Κόσσοβο".

Οπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ πιέζουν για την επιβολή εμπάργκο όπλων στηΝΟ Γιουγκοσλαβίας, αλλά δεν έχουν καταφέρει ακόμη να εξασφαλίσουν την ομοφωνία των μελών του ΣΑ του ΟΗΕ.

Εξάλλου, χτες επισκέφθηκε το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ο Αλβανός υπουργός Αμυνας, Περικλί Τέτα, για συζητήσεις με αξιωματούχους του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Βασικός στόχος της επίσκεψης του υπουργού είναι, όπως λέχθηκε, η αναβάθμιση των αλβανικών μεθοριακών δυνάμεων και η εξασφάλιση ελέγχων στα σύνορα για παράνομο εμπόριο ή μεταφορά όπλων. Από ΝΑΤΟικές πηγές έγινε γνωστό πως την ερχόμενη βδομάδα μεταβαίνει στα Τίρανα ομάδα ειδικών για να εκτιμήσει "πόσο γρήγορα" μπορεί να ληφθεί δράση για την αντιμετώπιση αιφνίδιας εισροής προσφύγων από το Κόσσοβο στην Αλβανία.

ΙΝΔΙΑ
Αποχαιρετισμός σ' έναν κομμουνιστή ηγέτη

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Το Πολιτικό Γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαρξιστικού), με χτεσινή του ανακοίνωση, εξέφρασε "τη μεγάλη οδύνη του για το θάνατο του συντρόφου Ναμπουντιριμπάντ", ιστορικού ηγέτη της ινδικής αριστεράς.

Ο Ε. Μ. Σ. Ναμπουντιριμπάντ υπήρξε ιστορικός ηγέτης του κομμουνιστικού κινήματος στην Ινδία και ένας από τους ιδρυτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαρξιστικού). Εχασε την 19η Μαρτίου τη μάχη με την πνευμονία. Ηταν 89 χρόνων.

"Σε σχεδόν 7 δεκαετίες πολιτικής δράσης και επαναστατικής δραστηριότητας", αναφέρει η ανακοίνωση, "ο Ναμπουντιριμπάντ άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στο κίνημα της εργατικής τάξης της χώρας". Παλιό στέλεχος, τη δεκαετία του 1930, του Κινήματος του Κογκρέσου, και αργότερα ένας από τους πρώτους που αναμείχθηκαν στη διάδοση της μαρξιστικής ιδεολογίας, ίδρυσε μαζί με τέσσερις άλλους το πρώτο κομμουνιστικό κόμμα της Ινδίας στην Κεράλα.

Οι πολιτικές του επικεντρώσεις υπήρξαν κυρίως δύο: Το αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο και η μάχη κατά της διαφθοράς. Υπήρξε ενεργός καθ' όλη τη διάρκεια της προσπάθειας αποαποικιοποίησης της Ινδίας, ενώ αμέσως μετά συνέχισε να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Στην κορυφαία στιγμή της καριέρας του, εκλέχτηκε Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαρξιστικού) το 1977 και παρέμεινε στην ηγεσία του ως το 1992.

Ο Ναμπουντιριμπάντ υπήρξε "καθαρό παράδειγμα κομμουνιστή ηγέτη", προσθέτει η ανακοίνωση του κόμματος, και καταλήγει: "Υφιστάμεθα μια μεγάλη απώλεια (...) το Πολιτικό Γραφείο αποχαιρετά με σεβασμό αυτόν τον μεγάλο επαναστάτη (...) και δεσμεύεται να συνεχίσει το έργο που επιτέλεσε σ' όλη του τη ζωή".

ΛΕΤΟΝΙΑ
Αποκατάσταση του φασισμού

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Θύελλα αντιδράσεων διαμαρτυρίας προκαλεί η επίσημη αποκατάσταση του φασισμού στη Λετονία. Στις 16 Μάρτη οι κυβερνώντες της χώρας γιόρτασαν επίσημα τα 55 χρόνια από την ίδρυση, με εντολή του Χίτλερ, της λετονικής λεγεώνας Ες - Ες, η οποία αποτελούνταν από 2 μεραρχίες (154.000 άνδρες), γνωστές για τις αγριότητες που έχουν διαπράξει στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο έδαφος της Λετονίας οι φασίστες είχαν δημιουργήσει πολλά στρατόπεδα συγκέντρωσης και γκέτο, μεταξύ τους και μια από τις τρομερότερες φάμπρικες θανάτου - το στρατόπεδο συγκέντρωσης Σάλασπιλς, στο οποίο οι Λετονοί φασίστες μαζί με τους Γερμανούς φασίστες εξόντωσαν δεκάδες χιλιάδες αθώους ανθρώπους. Μερικές χιλιάδες πρώην μέλη των Ες - Ες έλαβαν επίσημη άδεια και έκαναν "πορεία μνήμης" στο κέντρο της λετονικής πρωτεύουσας, Ρίγα. Στις φάλαγγες των φασιστών, που ανακηρύχτηκαν "ηρωικοί μαχητές κατά του κομμουνισμού", βάδιζαν οι ανώτατοι διοικητές του στρατού και του πολεμικού ναυτικού, βουλευτές, ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι της σημερινής "δημοκρατικής" Λετονίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της χώρας κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή άλλαξαν τα σχέδιά τους να συμμετάσχουν στους "γιορτασμούς". Από την άλλη μεριά, οι αρχές, που ανοιχτά υποστηρίζουν τους χιτλερικούς, απαγόρευσαν την πραγματοποίηση πικετοφοριών διαμαρτυρίας. Ωστόσο, οι αντιφασίστες βγήκαν στους δρόμους, κρατώντας πλακάτ, στα οποία αναγράφονταν: "Οχι στο φασισμό!", "Ντροπή στη Λετονία!", "Ο φασισμός δε θα περάσει!", "Μπούχενβαλντ - Σάλασπιλς!". Η ρωσική κοινότητα της Λετονίας με ανακοίνωσή της εκφράζει την οργή της για την ανοιχτή υποστήριξη των φασιστών από την κυβέρνηση.

Οι κυβερνώντες της Λετονίας παραβιάζουν κατάφωρα τα δικαιώματα του ανθρώπου, εφαρμόζουν πολιτική διακρίσεων που θυμίζουν τις πιο μαύρες εποχές της ανθρωπότητας. Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα (το 1/3 του πληθυσμού), κυρίως Ρώσοι, θεωρούνται επίσημα "μη πολίτες". Δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, να εργαστούν σε κρατικά ιδρύματα, ούτε ένα φαρμακείο να ανοίξουν. Στις 17 Μάρτη περίπου 10.000 "μη πολίτες" της Λετονίας πραγματοποίησαν στη Ρίγα μαζική διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής απαρτχάιντ των αρχών της χώρας. Το κυρίαρχο καθεστώς υποστηρίζει επιδεικτικά τους πρώην Ες - Ες και θεωρεί ανθρώπους δεύτερης κατηγορίας αυτούς που πολέμησαν ενάντια στο φασισμό, απελευθέρωσαν τη Λετονία και στη συνέχεια ανόρθωσαν την καταστραμμένη από τον πόλεμο χώρα.

Στο μεταξύ, και στη Ρωσία δεν κοπάζουν οι διαμαρτυρίες κατά της προκλητικής αποκατάστασης των Λετονών ναζιστών. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Μπορίς Παστουχόφ δήλωσε ότι δεν πιστεύει στην αποτελεσματικότητα του οικονομικού εμπάργκο, αλλά "είναι δυνατό να γίνουν λιγότερο ευνοϊκοί οι όροι της οικονομικής συνεργασίας" και κάλεσε τις ρωσικές εταιρίες να περιορίσουν τις οικονομικές δραστηριότητες στη Λετονία. Σημειώνουμε ότι η οικονομία των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών της Βαλτικής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις σχέσεις με τη Ρωσία. Τέλος, η Κρατική Δούμα της Ρωσίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας ανέβαλε την επίσημη επίσκεψη κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στη Λετονία και απηύθυνε Εκκληση στον ΟΑΣΕ, στην οποία εκφράζεται η αγανάκτηση για την οργάνωση της πορείας των πρώην μελών των Λετονών Ες Ες στη Ρίγα και καλεί την παγκόσμια κοινότητα να απαιτήσει από τις αρχές της Λετονίας να σεβαστούν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του ανθρώπου.

Επιτροπή Ειρήνης Ζεφυρίου

Η Επιτροπή Ειρήνης Ζεφυρίου πραγματοποιεί την ερχόμενη Δευτέρα το απόγευμα (6.30 μμ) στο χώρο του Δημαρχείου συγκέντρωση - ενημέρωση γύρω από τα προβλήματα της ειρήνης στα Βαλκάνια και για τις κινητοποιήσεις που πρέπει να γίνουν από όλους τους φορείς, ενόψει της Πορείας Ειρήνης, που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Απρίλη από τις Επιτροπές Ειρήνης των γύρω περιοχών.

Από τη συνάντηση του Σλ. Μιλόσεβιτς με τους Ουμ. Βεντρίν και Κλ. Κίνκελ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ