Σάββατο 21 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΟΒΟ
Εντείνονται οι πιέσεις για διάλογο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Διαστάσεις - προς το παρόν... - ανυπέρβλητου σημείου τριβής φαίνεται πως προσλαμβάνει το εάν ο διάλογος μεταξύ Σέρβων και Αλβανών του Κόσσοβου θα γίνει με τη συμμετοχή ή όχι ξένου μεσολαβητή. Ετσι, για μία ακόμη φορά και με μία ακόμη αφορμή, η υπόθεση περιπλέκεται με κάθε έναν από τους "πρωταγωνιστές" και άμεσα εμπλεκόμενους της κρίσης να προβάλλει ενστάσεις: Με τον Σέρβο Πρόεδρο Μίλαν Μιλουτίνοβιτς να έχει ήδη προτείνει διάλογο "χωρίς προϋποθέσεις", τον Πρόεδρο της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, να έχει ήδη απαντήσει εντόνως αρνητικά στην επιλογή του Ισπανού πρώην πρωθυπουργού Φελίπε Γκονζάλες ως μεσολαβητή, και τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα να επιμένει στο διάλογο με τον όρο της παρουσίας ξένων ή ξένου μεσολαβητή...

"Η διεθνής μεσολάβηση δεν είναι προϋπόθεση, αλλά αναγκαία προϋπόθεση για τις συνομιλίες", υποστήριξε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα. "Είναι απαραίτητη και κρίσιμη η συμμετοχή μεσολαβητή, προκειμένου να β;;;;;;;;;;;;;;;;;;οηθούν οι δύο πλευρές και να έρθουν πιο κοντά", συνέχισε ο Ρουγκόβα. Επιπλέον, χαρακτήρισε θετικά τα αποτελέσματα της τελευταίας επίσκεψης των υπουργών Εξωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας στο Βελιγράδι, ενώ εξέφρασε "ετοιμότητα" να συναντηθεί με τον Μιλόσεβιτς ή με τον οποιονδήποτε άλλο ανώτερο αξιωματούχο της Γιουγκοσλαβίας. Ολοκλήρωσε δηλώνοντας πως η αλβανική πλευρά έχει ορίσει την επιτροπή που θα συμμετάσχει στις συνομιλίες, προσθέτοντας πως η σύνθεσή της θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες 10 μέρες.

Την ίδια ώρα και παρά τη στάση του Δημοκρατικού Συνδέσμου του Ρουγκόβα, η σερβική κυβέρνηση ενέτεινε τις προσπάθειές της για την πραγματοποίηση διαλόγου, επιχειρώντας να αποφύγει τις σε βάρος της νέες διεθνείς κυρώσεις στην επικείμενη συνεδρίαση της "Ομάδας Επαφής" των έξι χωρών, που θα γίνει αυτή την Τετάρτη στη Βόννη. Χτες, ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Ράτκο Μάρκοβιτς, ανήγγειλε πως οι συζητήσεις με τους αλβανόφωνους θα γίνουν την ερχόμενη Δευτέρα στην Πρίστινα... Πάντως χτες ένας ακόμη επιφανής, κατά τα ξένα πρακτορεία, αλβανόφωνος πολιτικός, ο Μαχμούτ Βακάλι, δήλωσε πως "οι αλβανόφωνοι δε θα φανούν στο τραπέζι του διαλόγου με τον Μάρκοβιτς χωρίς περισσότερες προϋποθέσεις, όπως, βασική μεσολάβηση". Ζήτησε μάλιστα προσωπικά από τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να συμβάλει στην εκτόνωση της κρίσης χωρίς να στέλνει απεσταλμένους.

Πάντως, οι εκπρόσωποι των 6 χωρών - μελών της "Ομάδας Επαφής" για την πρώην Γιουγκοσλαβία ανακοίνωσαν χτες από τις Βρυξέλλες ότι θα συνεχίσουν να πιέζουν και τις δυο πλευρές που εμπλέκονται στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου για να αρχίσουν άνευ όρων διάλογο.

"Διαπιστώσαμε ότι σημειώθηκαν μερικές άτολμες ενέργειες και από τις δυο πλευρές που εμπλέκονται στη σύγκρουση στο Κοσσυφοπέδιο, όσον αφορά στην προώθηση του πολιτικού διαλόγου, αλλά αυτό δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στα σαφή αιτήματα που διαμορφώθηκαν από την "Ομάδα Επαφής" στις 9 Μάρτη, στο Λονδίνο", τόνισε ο εκπρόσωπος της Βρετανίας στην "Ομάδα Επαφής", Τζέρεμι Γκρίνστοκ, ο οποίος προήδρευσε της συνόδου αυτής στις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ, σοβαρές ελπίδες για την εφαρμογή της συμφωνίας του 1996 για την επαναλειτουργία των αλβανόφωνων τριτοβάθμιων σχολών ανώτατης εκπαίδευσης διαφάνηκαν χτες.

Οπως ανακοινώθηκε, τον ερχόμενο Μάη ανοίγουν στο Κόσσοβο τρεις πανεπιστημιακές σχολές και άλλες τρεις τον Ιούνη, στις οποίες θα είναι δυνατή η διδασκαλία στα Αλβανικά. Ο Φέχμι Αγκάνι, στέλεχος του Δημοκρατικού Συνδέσμου, είπε στο "Ασοσιέιτεντ Πρες" πως η εφαρμογή της συμφωνίας θα οδηγήσει στη βαθμιαία επιστροφή των αλβανόφωνων φοιτητών στα πανεπιστήμια από την ερχόμενη σχολική χρονιά.

Οι ΗΠΑ εμμένουν στην επιβολή εμπάργκο όπλων

Οι ΗΠΑ και τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, πλην της Ρωσίας, συμφώνησαν ότι "επιβάλλεται" (!) εμπάργκο όπλων κατά του Βελιγραδίου, με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ανώτατοι, πλην ανώνυμοι Αμερικανοί διπλωμάτες, είπαν χτες στη διάρκεια σύσκεψης αξιωματούχων χωρών - μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, πως η Ρωσία εξακολουθεί να έχει "διαφορετική οπτική πάνω στην ανάλυση της κατάστασης και των μέτρων που χρειάζεται να ληφθούν στο Κόσσοβο".

Οπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ πιέζουν για την επιβολή εμπάργκο όπλων στηΝΟ Γιουγκοσλαβίας, αλλά δεν έχουν καταφέρει ακόμη να εξασφαλίσουν την ομοφωνία των μελών του ΣΑ του ΟΗΕ.

Εξάλλου, χτες επισκέφθηκε το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ο Αλβανός υπουργός Αμυνας, Περικλί Τέτα, για συζητήσεις με αξιωματούχους του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Βασικός στόχος της επίσκεψης του υπουργού είναι, όπως λέχθηκε, η αναβάθμιση των αλβανικών μεθοριακών δυνάμεων και η εξασφάλιση ελέγχων στα σύνορα για παράνομο εμπόριο ή μεταφορά όπλων. Από ΝΑΤΟικές πηγές έγινε γνωστό πως την ερχόμενη βδομάδα μεταβαίνει στα Τίρανα ομάδα ειδικών για να εκτιμήσει "πόσο γρήγορα" μπορεί να ληφθεί δράση για την αντιμετώπιση αιφνίδιας εισροής προσφύγων από το Κόσσοβο στην Αλβανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ