Σάββατο 21 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Αποχαιρετισμός σ' έναν κομμουνιστή ηγέτη

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Το Πολιτικό Γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαρξιστικού), με χτεσινή του ανακοίνωση, εξέφρασε "τη μεγάλη οδύνη του για το θάνατο του συντρόφου Ναμπουντιριμπάντ", ιστορικού ηγέτη της ινδικής αριστεράς.

Ο Ε. Μ. Σ. Ναμπουντιριμπάντ υπήρξε ιστορικός ηγέτης του κομμουνιστικού κινήματος στην Ινδία και ένας από τους ιδρυτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαρξιστικού). Εχασε την 19η Μαρτίου τη μάχη με την πνευμονία. Ηταν 89 χρόνων.

"Σε σχεδόν 7 δεκαετίες πολιτικής δράσης και επαναστατικής δραστηριότητας", αναφέρει η ανακοίνωση, "ο Ναμπουντιριμπάντ άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στο κίνημα της εργατικής τάξης της χώρας". Παλιό στέλεχος, τη δεκαετία του 1930, του Κινήματος του Κογκρέσου, και αργότερα ένας από τους πρώτους που αναμείχθηκαν στη διάδοση της μαρξιστικής ιδεολογίας, ίδρυσε μαζί με τέσσερις άλλους το πρώτο κομμουνιστικό κόμμα της Ινδίας στην Κεράλα.

Οι πολιτικές του επικεντρώσεις υπήρξαν κυρίως δύο: Το αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο και η μάχη κατά της διαφθοράς. Υπήρξε ενεργός καθ' όλη τη διάρκεια της προσπάθειας αποαποικιοποίησης της Ινδίας, ενώ αμέσως μετά συνέχισε να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Στην κορυφαία στιγμή της καριέρας του, εκλέχτηκε Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαρξιστικού) το 1977 και παρέμεινε στην ηγεσία του ως το 1992.

Ο Ναμπουντιριμπάντ υπήρξε "καθαρό παράδειγμα κομμουνιστή ηγέτη", προσθέτει η ανακοίνωση του κόμματος, και καταλήγει: "Υφιστάμεθα μια μεγάλη απώλεια (...) το Πολιτικό Γραφείο αποχαιρετά με σεβασμό αυτόν τον μεγάλο επαναστάτη (...) και δεσμεύεται να συνεχίσει το έργο που επιτέλεσε σ' όλη του τη ζωή".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ