ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέες συγκρούσεις πλήττουν την εύθραυστη εκεχειρία

Νέες συγκρούσεις έγιναν χτες, στη Γάζα

Associated Press

Νέες συγκρούσεις έγιναν χτες, στη Γάζα
ΡΑΜΑΛΑ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ._

Κλυδωνίζεται επικίνδυνα η, ούτως ή άλλως, εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ των «Χαμάς» και «Φατάχ» μετά τις νέες συγκρούσεις στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας. Οι εκκλήσεις των δύο ηγεσιών για αυτοσυγκράτηση συνεχίζονται, όπως και η κλιμάκωση της, μεταξύ τους, πολιτικής αντιπαράθεσης. Από την πλευρά τους, οι πολίτες της πόλης της Γάζας εξέφρασαν ανοιχτά χτες την αντίθεσή τους στην ενδοπαλαιστινιακή βία, πραγματοποιώντας διαδήλωση μπροστά στο κτίριο του κοινοβουλίου με κεντρικό αίτημα τον τερματισμό των συγκρούσεων και την επανάληψη των συνομιλιών εθνικής ενότητας.

Εννιά άμαχοι τραυματίστηκαν από τα διασταυρούμενα πυρά μεταξύ ενόπλων της «Χαμάς» και της «Φατάχ» που συγκρούονταν κοντά σε στάδιο, στη Νάμπλους, ενώ προετοιμαζόταν συγκέντρωση της ισλαμιστικής οργάνωσης. Το επεισόδιο αυτό είναι το χειρότερο που σημειώνεται στη Δυτική Οχθη στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης των δύο οργανώσεων.

Στην πόλη της Γάζας, τις πρώτες πρωινές ώρες, σφοδρή ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε μεταξύ ενόπλων της «Χαμάς» και μελών της προεδρικής φρουράς του Αμπάς. Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για το πώς άρχισε η σύγκρουση με επικρατέστερη την εκδοχή ότι οι ένοπλοι της «Χαμάς» ενεπλάκησαν σε μάχη με συμμορία προσκείμενη στη «Φατάχ», την οποία θεωρούν υπεύθυνη για την απαγωγή δύο συμμαχητών τους.

Πολύ γρήγορα, η κατάσταση έφυγε εκτός ελέγχου, με την εμπλοκή και της Προεδρικής Φρουράς με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε πεδίο μάχης όλη η συνοικία, στην οποία βρίσκονται τα σπίτια τόσο του υπουργού Εξωτερικών της «Χαμάς», Ζαχάρ, όσο και η προεδρική κατοικία. Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, κανείς δεν τραυματίστηκε.

Η αντιπαράθεση μεταφέρθηκε, χτες, και σε πολιτικό επίπεδο καθώς ο Πρόεδρος Αμπάς φέρεται να απέρριψε, μεταξύ άλλων 40 προτάσεων για διορισμούς σε κομβικές θέσεις της Παλαιστινιακής Αρχής, και 5 υψηλόβαθμα στελέχη της «Χαμάς». Ο πρωθυπουργός Χανίγια, τον κατηγόρησε ότι υποσκάπτει την εξουσία της κυβέρνησης. Εντούτοις, ζήτησε από την οργάνωση του «να φροντίσει να μην χυθεί άλλο παλαιστινιακό αίμα» και συμπλήρωσε ότι είναι «έτοιμος για διάλογο με τον Αμπάς». Εκκληση αυτοσυγκράτησης απηύθυνε και ο Αμπάς.

Σχολιάζοντας την κατάσταση, ο Ιορδανός βασιλιάς προειδοποίησε ότι οι «επόμενοι μήνες είναι κρισιμότατοι για την ειρήνη στην περιοχή καθώς αν δεν επιτευχθεί σημαντική πρόοδος, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Από τη Βαγδάτη στο Καμπ Ντέιβιντ, ο Γκέιτς

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Ολοκλήρωσε, χτες, την επίσκεψή του στο Ιράκ ο νέος Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος, όπως δήλωνε, θα μεταβεί κατευθείαν στο Καμπ Ντέιβιντ προκειμένου να ενημερώσει τον Πρόεδρο Μπους. Ο Γκέιτς παραδέχτηκε ότι η «κατάσταση ιδιαίτερα στη Βαγδάτη είναι πολύ άσχημη», αλλά εκτιμούσε ότι «μπορεί να υπάρξει επιτυχία μέσα από κοινή προσπάθεια με την ιρακινή ηγεσία». Επίσης, υποστήριξε ότι «οι διαφωνίες μεταξύ των ιρακινών πολιτικών δυνάμεων δεν είναι τόσο μεγάλες όσο φαίνονται».

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στο Καμπ Ντέιβιντ, σήμερα, θα μεταβούν και πολλά άλλα στελέχη της αμερικανικής διοίκησης, ενώ για την επόμενη Πέμπτη έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρία της ολομέλειας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ. Στο θέμα, που βρίσκεται πάντα στο προσκήνιο καθώς και οι νεκροί Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ αγγίζουν τους 3.000, αναφέρθηκε και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών. Η Κοντολίζα Ράις, πιστή στις γνωστές της θέσεις, επέμεινε ότι «παρά τις ανθρώπινες και οικονομικές θυσίες, ο πόλεμος στο Ιράκ αξίζει τον κόπο».

Αντίθετη άποψη, πάντως, φαίνεται ότι έχει η κοινή γνώμη 6 χωρών (ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία), όπου διενεργήθηκε σχετική δημοσκόπηση τις τελευταίες βδομάδες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν χτες, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ της άμεσης αποχώρησης όλων των κατοχικών δυνάμεων από το Ιράκ (66% των Αμερικανών, 90% Γάλλων, 83% Βρετανών, ενδεικτικά). Αντίθετα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάσσεται, με μικρότερα ποσοστά, υπέρ της επιβολής θανατικής ποινής στον Σαντάμ Χουσεΐν, με εξαίρεση την ιταλική κοινή γνώμη.

Διεργασίες και επιδρομές

Πιθανότατη είναι η επιστροφή και των βουλευτών που στηρίζονται από τον ακραίο σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ στην κυβέρνηση, μετά από εντατικές διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ εκπροσώπων των μεγαλύτερων σιιτικών πολιτικών δυνάμεων. Αυτό έγινε γνωστό, χτες, χωρίς, όμως, να υπάρχει, μέχρι στιγμής, επίσημη ανακοίνωση από τον ίδιο το Σαντρ.

Την ίδια ώρα, βρετανικές δυνάμεις ανακοίνωναν ότι συνέλαβαν σε επιδρομές στη Βασόρα 7 ανώτερα στελέχη της ιρακινής αστυνομίας (σιίτες), με την κατηγορία της διαφθοράς και της εμπλοκής σε τάγματα θανάτου κατά σουνιτών. Οι αμερικανικές δυνάμεις, από την άλλη, γνωστοποιούσαν το θάνατο άλλων 4 Αμερικανών στρατιωτών στην επαρχία Ανμπάρ.

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Αδιέξοδο αμερικανικής κατασκευής

ΚΙΕΒΟ - ΣΕΟΥΛ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε χτες ότι οι 6μερείς διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας - που έληξαν χτες στο Πεκίνο δίχως να υπάρξει κανένα αποτέλεσμα και χωρίς να ανακοινωθεί επόμενος γύρος - θα πρέπει να συνεχιστούν και να επιδειχτεί «πνεύμα υπομονής». Οι ατέρμονες συνομιλίες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ, που έχει αυτοανακηρυχτεί πυρηνική δύναμη, στην πρωτεύουσα της Κίνας, με τη συμμετοχή της ΛΔΚ, της Νότιας Κορέας, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Ρωσίας και της οικοδέσποινας Κίνας, ουσιαστικά «υπονομεύτηκαν» πριν καν αρχίσουν. Ο νοτιοκορεάτης Πρόεδρος Ρο Μου-Χιουν απέδωσε την ευθύνη για το αδιέξοδο, μάλλον πρωτοτύπως, στις ΗΠΑ: «Αν διακατεχόμασταν από πνεύμα συνωμοσιολογίας, θα λέγαμε ότι το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έπαιζαν παιγνίδια» σχολίασε αναφερόμενος στις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβάλλει μονομερώς, αλλά και στο πλαίσιο της απόφασης του ΟΗΕ, μετά την πυρηνική δοκιμή και τις πυραυλικές δοκιμές της ΛΔΚ νωρίτερα φέτος.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Μπαράζ επιθέσεων

ΚΑΝΤΑΧΑΡ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Τουλάχιστον πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν χτες, σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας που αναμετέδωσαν το «Ασοσιέιτεντ Πρες» και το «Ρόιτερς», στην επαρχία Ουρουζγκάν. Νωρίτερα χτες, βομβιστής αυτοκτονίας επιχείρησε να δολοφονήσει ένα «βουλευτή» του Αφγανιστάν ο οποίος εξαπολύει συχνά επιθέσεις κατά του Πακιστάν και των Ταλιμπάν, ενός Παντσάχ Χαν Ζαντράν, σκοτώνοντας έναν περαστικό και τραυματίζοντας άλλους οκτώ ανθρώπους, εκ των οποίων και τρεις αστυνομικούς - ο βουλευτής, σύμμαχος της υποστηριζόμενης από τους αμερικανούς και τους νατοϊκούς κυβέρνησης, δεν έπαθε τίποτε.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν μία μέρα μετά την ανακοίνωση των νατοϊκών ότι «σκότωσαν 65 μαχητές των Ταλιμπάν» (ο αριθμός και η ταυτότητα των θυμάτων πάντως μάλλον αμφισβητούνται, δεδομένης της νατοϊκής αναξιοπιστίας).

Από την Ουάσιγκτον, στο μεταξύ, ο πρώην ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ για την Ευρώπη, Αμερικανός στρατηγός Τζέιμς Τζόουνς, που παρέδωσε αυτό το μήνα το πόστο στον Τζον Κράντοκ, κατηγόρησε το Πακιστάν ότι «επιτρέπει» τη διέλευση από τα σύνορά του μαχητών Ταλιμπάν προς και από το Αφγανιστάν. Ο Τζόουνς κάλεσε την πολιτική ηγεσία του ΝΑΤΟ να «θέσει το θέμα» στο Ισλαμαμπάντ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ