Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Από τη Βαγδάτη στο Καμπ Ντέιβιντ, ο Γκέιτς

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Ολοκλήρωσε, χτες, την επίσκεψή του στο Ιράκ ο νέος Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος, όπως δήλωνε, θα μεταβεί κατευθείαν στο Καμπ Ντέιβιντ προκειμένου να ενημερώσει τον Πρόεδρο Μπους. Ο Γκέιτς παραδέχτηκε ότι η «κατάσταση ιδιαίτερα στη Βαγδάτη είναι πολύ άσχημη», αλλά εκτιμούσε ότι «μπορεί να υπάρξει επιτυχία μέσα από κοινή προσπάθεια με την ιρακινή ηγεσία». Επίσης, υποστήριξε ότι «οι διαφωνίες μεταξύ των ιρακινών πολιτικών δυνάμεων δεν είναι τόσο μεγάλες όσο φαίνονται».

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στο Καμπ Ντέιβιντ, σήμερα, θα μεταβούν και πολλά άλλα στελέχη της αμερικανικής διοίκησης, ενώ για την επόμενη Πέμπτη έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρία της ολομέλειας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ. Στο θέμα, που βρίσκεται πάντα στο προσκήνιο καθώς και οι νεκροί Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ αγγίζουν τους 3.000, αναφέρθηκε και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών. Η Κοντολίζα Ράις, πιστή στις γνωστές της θέσεις, επέμεινε ότι «παρά τις ανθρώπινες και οικονομικές θυσίες, ο πόλεμος στο Ιράκ αξίζει τον κόπο».

Αντίθετη άποψη, πάντως, φαίνεται ότι έχει η κοινή γνώμη 6 χωρών (ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία), όπου διενεργήθηκε σχετική δημοσκόπηση τις τελευταίες βδομάδες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν χτες, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ της άμεσης αποχώρησης όλων των κατοχικών δυνάμεων από το Ιράκ (66% των Αμερικανών, 90% Γάλλων, 83% Βρετανών, ενδεικτικά). Αντίθετα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάσσεται, με μικρότερα ποσοστά, υπέρ της επιβολής θανατικής ποινής στον Σαντάμ Χουσεΐν, με εξαίρεση την ιταλική κοινή γνώμη.

Διεργασίες και επιδρομές

Πιθανότατη είναι η επιστροφή και των βουλευτών που στηρίζονται από τον ακραίο σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ στην κυβέρνηση, μετά από εντατικές διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ εκπροσώπων των μεγαλύτερων σιιτικών πολιτικών δυνάμεων. Αυτό έγινε γνωστό, χτες, χωρίς, όμως, να υπάρχει, μέχρι στιγμής, επίσημη ανακοίνωση από τον ίδιο το Σαντρ.

Την ίδια ώρα, βρετανικές δυνάμεις ανακοίνωναν ότι συνέλαβαν σε επιδρομές στη Βασόρα 7 ανώτερα στελέχη της ιρακινής αστυνομίας (σιίτες), με την κατηγορία της διαφθοράς και της εμπλοκής σε τάγματα θανάτου κατά σουνιτών. Οι αμερικανικές δυνάμεις, από την άλλη, γνωστοποιούσαν το θάνατο άλλων 4 Αμερικανών στρατιωτών στην επαρχία Ανμπάρ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλη διαδήλωση υπέρ της αποχώρησης του στρατού των ΗΠΑ(2020-01-25 00:00:00.0)
Νέες κατοχικές «βολές» κατά Τεχεράνης(2008-10-10 00:00:00.0)
Προσωρινή ανάπαυλα στις συγκρούσεις(2008-04-01 00:00:00.0)
Σαθρές δικαιολογίες Ταλαμπανί(2007-07-07 00:00:00.0)
Εκπαιδευτές «ταγματασφαλιτών»!(2004-09-29 00:00:00.0)
Πιέσεις και παζάρια στη Νατζάφ(2004-08-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ