Τετάρτη 18 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πιέσεις και παζάρια στη Νατζάφ

Κατοχικές δυνάμεις στη Νατζάφ

Associated Press

Κατοχικές δυνάμεις στη Νατζάφ
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΑΤΖΑΦ.--

Με δύο ελικόπτερα του αμερικανικού στρατού έφθασε, αργά χτες, στη Νατζάφ, η οκταμελής αντιπροσωπεία της Ιρακινής Εθνικής Συνέλευσης, με στόχο, όπως διευκρινιζόταν, να αποκατασταθεί η ηρεμία. Παρ' όλα αυτά, ώρες νωρίτερα, είχαν ξαναρχίσει οι συγκρούσεις στην πόλη, με επίκεντρο το μαυσωλείο του Ιμάμη Αλί και το αρχαίο νεκροταφείο, όπου έχουν οχυρωθεί οι μαχητές του σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ. Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, επαναλάμβανε ότι «οι αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν ενίσχυσαν τη σταθερότητα και τη δημοκρατία στον κόσμο και απελευθέρωσαν εκατομμύρια ανθρώπους».

Να αφοπλιστούν οι μαχητές του, να αποχωρήσουν από το ιερό τέμενος του Ιμάμη Αλί, να διαλυθεί ο «στρατός του Μεχντί» και να μετατραπεί σε πολιτική οργάνωση, αναμένεται να ζητήσουν από τον Μουκτάντα Σαντρ οι 8 αντιπρόσωποι της Ιρακινής Εθνικής Συνέλευσης. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας, ο Σέικ Χουσεΐν αλ Σαντρ, μακρινός συγγενής του νεαρού σιίτη ηγέτη αλλά και στενός συνεργάτης των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων.

Στενοί συνεργάτες του Μουκτάντα Σαντρ δήλωναν ότι δεν υπάρχει αντίρρηση όσον αφορά στην προοπτική δημιουργίας πολιτικής οργάνωσης και στην επίτευξη εκεχειρίας στη Νατζάφ. Ξεκαθάριζαν, όμως, ότι δεν τίθεται θέμα κατάθεσης των όπλων όσο οι Αμερικανοί κατακτητές βρίσκονται στη Νατζάφ και όσο οι ιεροί τόποι του Ιράκ δεν ελέγχονται από τις θρησκευτικές αρχές της χώρας.

«Δε θα αφήσουμε κανέναν να επιβάλει το δικό του νόμο» δήλωνε, από την πλευρά του, ο δοτός Πρόεδρος της χώρας, Γκάζι αλ Γιαουάρ, από την Αγκυρα. Ο αλ Γιαουάρ, σε μια ακόμη προσπάθεια να αποκαταστήσει το πληγέν κύρος της δοτής ιρακινής ηγεσίας, υποστήριζε ότι «στόχος είναι να χυθεί όσο το δυνατόν λιγότερο ιρακινό αίμα, αλλά δε θέλουμε παυσίπονα αλλά πραγματική θεραπεία».

Συγκρούσεις

Το αίμα, πάντως, συνεχίζει να χύνεται σε αρκετές πόλεις του Ιράκ. Στη Νατζάφ χτες, από τις συγκρούσεις που άρχισαν και πάλι το μεσημέρι, σκοτώθηκαν 3 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 15, ενώ τα αμερικανικά τανκς περικύκλωσαν και πάλι όλη την παλιά πόλη. Το «Αλ Τζαζίρα» μετέδωσε μήνυμα μασκοφόρων ενόπλων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι συνέλαβαν, τα ξημερώματα, 1 Ιρακινό αξιωματικό των μυστικών υπηρεσιών.

Νωρίτερα το πρωί, στη Βαγδάτη από επίθεση με όλμους που έγινε σε αστυνομικό τμήμα κοντά στο ξενοδοχείο «Αλ Ρασίντ» σκοτώθηκαν 7 Ιρακινοί, μεταξύ των οποίων 2 παιδιά, και τραυματίστηκαν 42. Το απόγευμα, στα ανατολικά της πόλης, περιπολία του αμερικανικού στρατού έπεσε σε ενέδρα ανταρτών με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 Αμερικανός στρατιώτες και να τραυματιστούν αρκετοί.

Στη Νασιρίγια, σε συγκρούσεις σιιτών μαχητών και Ιταλών καραμπινιέρων τραυματίστηκαν 3 καραμπινιέροι. Στο Ραμάντι, από πυρά αγνώστων σκοτώθηκε 1 Ιρακινός αξιωματικός της αστυνομίας και τραυματίστηκαν 2 αστυνομικοί. Τέλος, στο Μπάλαντ, το απόγευμα, συνετρίβη, χωρίς να ανακοινωθούν τα αίτια, ένα μη επανδρωμένο αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος, τύπου «MQ 1 Predator».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ