Τετάρτη 18 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ - ΡΟΥΑΝΤΑ
Απειλούν με εισβολή στη ΛΔ Κονγκό...

ΜΠΟΥΖΟΥΜΠΟΥΡΑ - ΚΙΓΚΑΛΙ.-- Με εισβολή στη ΛΔ Κονγκό, μεμονωμένα ή από κοινού, απείλησαν χτες ο υπουργός Αμυνας του Μπουρούντι και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουάντα, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τις σφαγές της 13ης Αυγούστου, που εξαπέλυσαν ένοπλες οργανώσεις κατά 160 προσφύγων της φυλής των Τούτσι. Εάν οι αξιωματούχοι πραγματοποιήσουν τις απειλές, τότε, δε θα αργήσει να τυλιχτεί στο πέπλο νέου εφιαλτικού πολέμου όλη η ευρύτερη περιοχή. Οπως ακριβώς είχε συμβεί το 1998 με τις εισβολές των στρατών Ρουάντας - Μπουρούντι στη ΛΔ Κονγκό και την εμπλοκή άλλων τεσσάρων αφρικανικών χωρών...

Ο Κογκολέζος υπουργός Αμυνας Ζαν Πιερ Οντεκάνε, κληθείς να σχολιάσει τις απειλές και τις αιτιάσεις για «συνεργασία» ανδρών του κογκολέζικου στρατού με Μπουρουντιανούς αντάρτες όσον αφορά στη σφαγή του καταυλισμού στην Γκατούμπα, περιορίστηκε να δηλώσει πως «μία εισβολή των στρατών Μπουρούντι και Ρουάντας στη ΛΔ Κονγκό δε θα έδινε λύση στο πρόβλημα, αλλά θα προκαλούσε μεγαλύτερους κινδύνους».

Το ίδιο 24ωρο, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν πρότεινε, σε χτεσινές δηλώσεις του, το διπλασιασμό της αποστολής κυανοκράνων στη ΛΔ Κονγκό από 10.500 σε περίπου 23.900, εκφράζοντας ανησυχία για το ενδεχόμενο εκδήλωσης δεύτερου μέρους στον περιφερειακό αφρικανικό πόλεμο της περιοχής των Μεγάλων Λιμνών που προκάλεσε μέσα σε πέντε χρόνια το θάνατο άνω των 3.500.000 ανθρώπων. Ο Ανάν συνέστησε επιπλέον «ανασχεδιασμό» της αποστολής των κυανοκράνων με δικαίωμα χρήσης πυρός στο όνομα της προστασίας προσφύγων και λοιπών αμάχων, αλλά και 24ωρες περιπολίες κυανοκράνων στις ασταθείς περιοχές (ως επί το πλείστον) του ανατολικού και βορειοδυτικού τμήματος της ΛΔ Κονγκό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ