Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέες συγκρούσεις πλήττουν την εύθραυστη εκεχειρία

Νέες συγκρούσεις έγιναν χτες, στη Γάζα

Associated Press

Νέες συγκρούσεις έγιναν χτες, στη Γάζα
ΡΑΜΑΛΑ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ._

Κλυδωνίζεται επικίνδυνα η, ούτως ή άλλως, εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ των «Χαμάς» και «Φατάχ» μετά τις νέες συγκρούσεις στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας. Οι εκκλήσεις των δύο ηγεσιών για αυτοσυγκράτηση συνεχίζονται, όπως και η κλιμάκωση της, μεταξύ τους, πολιτικής αντιπαράθεσης. Από την πλευρά τους, οι πολίτες της πόλης της Γάζας εξέφρασαν ανοιχτά χτες την αντίθεσή τους στην ενδοπαλαιστινιακή βία, πραγματοποιώντας διαδήλωση μπροστά στο κτίριο του κοινοβουλίου με κεντρικό αίτημα τον τερματισμό των συγκρούσεων και την επανάληψη των συνομιλιών εθνικής ενότητας.

Εννιά άμαχοι τραυματίστηκαν από τα διασταυρούμενα πυρά μεταξύ ενόπλων της «Χαμάς» και της «Φατάχ» που συγκρούονταν κοντά σε στάδιο, στη Νάμπλους, ενώ προετοιμαζόταν συγκέντρωση της ισλαμιστικής οργάνωσης. Το επεισόδιο αυτό είναι το χειρότερο που σημειώνεται στη Δυτική Οχθη στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης των δύο οργανώσεων.

Στην πόλη της Γάζας, τις πρώτες πρωινές ώρες, σφοδρή ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε μεταξύ ενόπλων της «Χαμάς» και μελών της προεδρικής φρουράς του Αμπάς. Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για το πώς άρχισε η σύγκρουση με επικρατέστερη την εκδοχή ότι οι ένοπλοι της «Χαμάς» ενεπλάκησαν σε μάχη με συμμορία προσκείμενη στη «Φατάχ», την οποία θεωρούν υπεύθυνη για την απαγωγή δύο συμμαχητών τους.

Πολύ γρήγορα, η κατάσταση έφυγε εκτός ελέγχου, με την εμπλοκή και της Προεδρικής Φρουράς με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε πεδίο μάχης όλη η συνοικία, στην οποία βρίσκονται τα σπίτια τόσο του υπουργού Εξωτερικών της «Χαμάς», Ζαχάρ, όσο και η προεδρική κατοικία. Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, κανείς δεν τραυματίστηκε.

Η αντιπαράθεση μεταφέρθηκε, χτες, και σε πολιτικό επίπεδο καθώς ο Πρόεδρος Αμπάς φέρεται να απέρριψε, μεταξύ άλλων 40 προτάσεων για διορισμούς σε κομβικές θέσεις της Παλαιστινιακής Αρχής, και 5 υψηλόβαθμα στελέχη της «Χαμάς». Ο πρωθυπουργός Χανίγια, τον κατηγόρησε ότι υποσκάπτει την εξουσία της κυβέρνησης. Εντούτοις, ζήτησε από την οργάνωση του «να φροντίσει να μην χυθεί άλλο παλαιστινιακό αίμα» και συμπλήρωσε ότι είναι «έτοιμος για διάλογο με τον Αμπάς». Εκκληση αυτοσυγκράτησης απηύθυνε και ο Αμπάς.

Σχολιάζοντας την κατάσταση, ο Ιορδανός βασιλιάς προειδοποίησε ότι οι «επόμενοι μήνες είναι κρισιμότατοι για την ειρήνη στην περιοχή καθώς αν δεν επιτευχθεί σημαντική πρόοδος, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ